Hrvatskaposebno priopćenje

Oprez, stižu jako zahlađenje, orkanski udari vjetra, obilne oborine i visoki valovi: DHMZ izdao upozorenje zbog dolaska impresivne ciklone, najavljuje niz problema

Piše Hina
01-2017_CROPIX_izbor18

Sa zapada nam tijekom dana stižu postupan prestanak oborine i djelomično razvedravanje, prognozira Državni hidrometeorološki zavod. Kiše će još biti na istoku, na jugu i pljuskova s grmljavinom, u višem gorju susnježice i snijega, a večeras u unutrašnjosti osjetan pad temperature.

Puhat će umjeren sjeverni i sjeveroistočni, na istoku i sjeverozapadni vjetar, mjestimice s jakim, u gorju i olujnim udarima. Na Jadranu jaka do olujna bura, podno Velebita s orkanskim udarima, a još ujutro na krajnjem jugu umjereno jugo.

Najviša dnevna temperatura zraka danas će biti uglavnom između 4 i 9, na Jadranu 10 i 15 Celzijevih stupnjeva, a navečer u unutrašnjosti slijedi osjetan pad temperature.

DHMZ je izdao i posebno priopćenje oko vremena koje nas očekuje u narednim danima. Nastavak tjedna obilježit će izmjene hladnijeg i toplijeg vremena, visokog i niskog tlaka, sunca, no češće oblaka i oborina.

Utorak će biti vrlo vjetrovit i u većini predjela ponovno hladniji pa će u višem gorju s prolaskom fronte na tlu nastati i snježni pokrivač. Za prosinac ništa neobično. I bura će jačati i proširiti se i na južni dio Jadrana. Često će biti olujna, a na mnogim mjestima bit će zabilježeni i orkanski udari pa treba računati na teškoće u prometu, kako kopnenom tako i pomorskom. Porast tlaka zraka i poboljšanje biometeoroloških prilika ipak će izmamiti i poneki osmijeh!

Ipak, kako će dan odmicati, oblaci će napuštati naše krajeve pa će srijeda biti djelomice sunčana, a i bura će oslabjeti. No jutro će biti hladno, u unutrašnjosti uz temperaturu većinom do -7 °C do -2 °C, a i duž obale se ne može isključiti mogućnost mraza, ponajprije u Ravnim kotarima.

Snijeg i u nizinama

Nakon kratkotrajnog smirivanja vremena u srijedu, već s četvrtkom stiže novo naoblačenje s oborinama, na Jadranu s kišom, a u unutrašnjosti susnježicom i snijegom. Iako količina oborine neće biti velika, tanak snježni pokrivač osim u gorju može nastati i u nekim nizinama, a svakako će biti potreban oprez u prometu zbog poledice.

"Dašak zime koji će neke razveseliti u doba Adventa bit će ponovno prekinut izraženom južinom u petak koja nas je i potakla na pisanje ovog priopćenja. Prostrana i impresivna ciklona zahvaćat će područje cijele Europe donoseći mnogim zemljama značajnije probleme, od jakog i olujnog vjetra do obilne oborine, visokih valova i sl", piše DHMZ.

Tlak zraka već će od srijede ujutro biti u padu te će u petak biti prilično nizak, ponegdje i ispod 980 hPa što će biometeorološki biti vrlo nepovoljno. Kako će se ciklona približavati Hrvatskoj, jačat će južni i jugozapadni vjetar, u gorju te ponegdje na Jadranu imat će i orkanske udare. Bit će i obilnije oborine duž obale, a u početku padanja oborine u kopnenim predjelima moguća je poledica jer će tlo biti hladno. S vikendom raste vjerojatnost za stabilnije vrijeme, no i dalje će biti vjetrovito, posebno na Jadranu.

S obzirom na očekivane vremenske prilike, prilagodite aktivnosti, budite oprezni u prometu te pozorno pratite nove prognoze i upozorenja, upozoravaju iz DHMZ-a.

HAK: Jak vjetar otežava promet

Samo za osobna vozila otvoreni su: autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje (obilazak za ostale skupine vozila je državnim cestama preko Gračaca, Obrovca i Karina-DC50 i DC27), državna cesta DC54 Maslenica-Zaton Obrovački, Paški most i Jadranska magistrala (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene.

Na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Novog Vinodolskog zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle (I. skupina vozila), a između Novog Vinodolskog i Karlobaga dodatno je zabrana za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila), javio je Hrvatski autoklub u 7 sati.

Vozi se uz ograničenje brzine od 60 km/h na dionici autoceste A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i tunela Tuhobić zbog olujnih udara vjetra. Zbog olujnih udara vjetra na dionici od čvora Delnice do čvora Kikovica, rizičnim skupinama vozila (motocikli, autobusi na kat, kamp-prikolice, hladnjače i furgoni s metalnim sanducima) koja se kreću u smjeru Rijeke preporučuje se izlazak na čvoru Delnice, a vozilima koja se kreću u smjeru Zagreba izlazak na čvoru Kikovica te obilazak dionice Delnice-Kikovica državnom cestom D3.

Kolnici su mokri i skliski od kiše u većem dijelu zemlje. Mogući su odroni. Vozačima se savjetuje da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te održavaju sigurnosni razmak između vozila.

Na većini graničnih prijelaza nema dojava o duljim čekanjima.

U prekidu su trajektna linija Prizna-Žigljen, Stinica-Mišnjak, katamaranska linija Rab-Lun (Tovarnele)-Rijeka i brodska linija Dubrovnik-Koločep.