StoryEditor
HrvatskaVODITE RAČUNA

Oprez, počela je sezona provala, policija je izdala važna upozorenja: Lopovi najviše vole ova mjesta

18. prosinca 2019. - 08:38
tri

Praznici su na vratima, skijanja i godišnji odmori već su odavno isplanirani, ali s njima kreće i sezona provala.

Nije na odmet ponovno spomenuti kako se provale ne događaju samo tijekom noći, ali i činjenici da provalnik može biti bilo tko.

Tamara Ecclestone dugo će pamtiti  svoje božićne blagdane s obzirom da su bogatu nasljednicu Formule 1 lopovi preko vikenda totalno opelješili, ukravši iz vile veliku količinu nakita.

U vilu su 'upali' nakon što je s obitelji otišla na praznike.

Tijekom prosinca 2018. godine na području Splitsko-dalmatinske županije službeno je registrirano deset provala u domove, a da se isto ne dogodi i vama, pročitajte nekoliko savjeta kako zaštititi dom od provala i krađa.

Sljedeće ističu kao najvažnije.

Na ulazna vrata valjalo bi ugraditi dvije različite cilindrične brave, po mogućnosti na vrata stana postaviti sigurnosni lančić, špijunku ili interfonski uređaj.

Noću svakako treba zaključavati ulazna vrata zgrade i stana ili kuće, sjetite se i otvorenog prozora i balkona.

Vrijedne predmete nikako nije dobro držati pored prozora i vrata. Ljestvama i sanducima nije mjesto neposredno uz kuću, jer se tako omogućuje lakše penjanje.

Lako dostupna podrumska i slična vrata trebalo bi osigurati s osiguračem ili željeznim ljestvama, kažu nam.

Novac i dragocjenosti ne držite na policama, ispod jastuka, među rubljem.

Lopovima je to omiljeno mjesto. Zapišite i tvorničke brojeve vrijednijih tehničkih aparata i predmeta, a nakit, krzno, slike i slične predmete fotografirajte-popis i fotografije čuvajte na skrovitom mjestu.

Ako pak izbivate dulje vremena iz stana ili kuće svakako valja povesti računa o sljedećem...

Ne pričajte svima da putujete i ne ostavljajte takve poruke, posebno ne na društvenim mrežama, ovo u policiji posebno naglašavaju.

Ključ od stana nikako ne ostavljajte ispod otirača, tegli za cvijeće i sličnim mjestima.

Ključ od stana ostavljajte osobi od velikoga povjerenja, onoj koja će biti u mogućnosti češće ga obići i isprazniti poštanski sandučić kao i letke koji se nakupljaju ispred kućnog praga.

I na kraju nekoliko savjeta policije o susjedima...

Bit razvoja dobrih odnosa sa susjedima temelji se na poznavanju i potrebi zaštite jedan drugoga. Uočavajte sumnjiva zbivanja, održavajte dobre odnose sa susjedima, razgovarajte s njima.

Ne ustručavajte se obratiti nepoznatoj osobi koju ste zatekli na stubištu. Zlonamjernika ćete već uljudnim pitanjem sputati u nakani, poručuju iz policije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

22. rujan 2020 00:37