StoryEditor
Hrvatskaslučaj putovnica

Olujić o osnivanju HDZ-a: Tuđman je rekao - udar na Perkovića je udar na mene

Piše PSD
16. kolovoza 2016. - 16:38
olujic_hajdukovic1-280312

Franjo Tuđman je kazao da bez Josipa Perkovića ne bi dobio putovnicu koja mu je bila iznimno važna zbog nacionalne pomirbe, a na tom je konceptu i nastao HDZ, kazao je Krunislav Olujić, koji se učlanio u HDZ 1992. i obnašao niz visokih dužnosti.

Olujić je 1994. bio predstojnik Ureda za nacionalnu sigurnost, savjetodavnog tijela predsjednika Franje Tuđmana koje se bavilo hrvatskim obavještajnim sustavom.

To je bilo vrijeme poznate "Predstavke" saborskom Odboru za nacionalnu sigurnost trojice djelatnika SIS-a, Antonia Lekića, Nikole Krište i Ivice Drviša, u kojoj je središnje mjesto imao Josip Perković i kaznena djela koja mu se pripisuju, piše Novi list.

Olujić je bio šef komisije koja je istraživala tvrdnje po kojima se Perkoviću na teret stavlja niz kaznenih djela. povezanost s čistim kriminalom i organiziranje ubojstava hrvatskih emigranata. Jedan od njih je bio i Stjepan Đureković.

"Tuđman nam je dao nalog da brzo završimo taj posao, jer je predsjednik sve to smatrao pogubnim za obavještajni sustav, ali i šire za državu. I mi smo u roku par dana bili gotovi. U sklopu rada komisije nekoliko sam se puta sastao s predsjednikom Republike i bili su to dugački razgovori. On je uglavnom ponavljao da ta trojica ništa ne razumiju, da im nije jasan ni kontekst ni podtekst i da neće dopustiti da se cijeli sustav uruši. Jako je emotivno reagirao na tu »Predstavku«. U jednom je trenutku, dobro se toga sjećam, Tuđman lupio šakom po stolu i povišenim glasom rekao: »Kruno, oni ništa ne znaju. Udar na Perkovića je udar na mene, da tog čovjeka nije bilo ja nikad ne bih dobio putovnicu, a bez nje ne bih mogao stvoriti HDZ«. Ovo je živa istina, ja nemam nikakvog razloga lagati. Nije Tuđman kazao da mu je Perković osobno dao putovnicu, nego da je bez njega ne bi dobio. Putovnica mu je krajem osamdesetih godina bila iznimno važna jer je Tuđman s njom mogao krenuti u realizaciju projekta povezivanja domovinske i iseljeničke Hrvatske i nacionalne pomirbe, a na tom je konceptu nastao HDZ", ispričao je Krunislav Olujić za Novi list.

U izvještaju njegove komisije opovrgnute su sve optužbe protiv Perkovića. Lekić, Drviš i Krišto su kažnjeni suspenzijom i smanjenjem plaće. Nečasno su otpušteni iz HV-a 1996. godine.

#HDZ#JOSIP PERKOVIĆ#FRANJO TUĐMAN#KRUNOSLAV OLUJIĆ

Izdvojeno

09. srpanj 2020 01:03