StoryEditor
HrvatskaUPRAVNI SUD

Odvjetnik Željke Markić izgubio spor protiv srpskih Novosti: ‘Vaše ime, prezime i OIB su javno dostupni podaci koje ste sami objavili‘

8. svibnja 2020. - 09:03
Željka Markić  Tomislav Kristo/HANZA MEDIA

Upravni sud u Splitu odbacio je tužbu Krešimira Matekovića iz Zagreba protiv Agencije za zaštitu osobnih podataka koja je dala za pravo tjedniku Novosti kada je u tekstu objavio njegovo ime i prezime te OIB. Radi se, naime, o odvjetniku iz Zagreba koji zastupa Željku Markić i čiji podaci su objavljeni na fotografiji u sklopu teksta koji se bavi nizom tužbi, koje su ona i njezina udruga “U ime obitelji” podnijeli protiv nakladnika brojnih hrvatskih medija.

Pred Upravnim sudom je odvjetnik pokrenuo spor kao privatna osoba tvrdeći kako su nepotrebno iznijeti njegovi osobni podaci koji nemaju veze s javnim interesom, poput njegovog OIB-a. Tekst “Željka i tužbe” objavljen je krajem svibnja 2018. godine i u njemu je navedeno kako Željku Markić i njezinu udrugu u tužbama protiv nakladnika zastupa odvjetnički ured Krešimira Matekovića. Uz tekst je objavljena fotografija prve stranice tužbe za naknadu štete koju su podnijeli protiv Udruge za nezavisnu medijsku kulturu.

Zaglavlje tužbe

Na faksimilu tužbe je vidljivo ime i prezime odvjetnika i njegov OIB. Novosti su u odgovoru na tužbu ustvrdile kako su ti podaci objavljeni isključivo vezano za njegov posao te da se radi o podacima vidljivim na toj, ali i na ostalim tužbama te memorandumu svih pismena iz njegova ureda koje on svakodnevno dostavlja sudu, državnim tijelima, strankama i protustrankama. Samim tim, navode, radi se o podatku dostupnom velikom broju ljudi. Ističu također kako odvjetnik nije dužan u zaglavlju tužbe navoditi svoj OIB i da je to Krešimir Mateković napravio svojevoljno te ga time učinio dostupnim javnosti.

Radi se o poslovnim podacima koje ističe u svojoj poslovnoj komunikaciji. Nadalje, dostavili su i javno dostupni izvadak iz sudskog registra u kojem je isti odvjetnik naveden u rubrici “osnivač/članovi društva” tvrtke Proarh studio d.o.o. Zagreb i u kojem uz njegovo ime i prezime stoji i njegov OIB.

Krešimir Mateković je s druge strane tvrdio kako objava tih podataka nije izvršena u vezi njegovog profesionalnog života i rada. Ti podaci su objavom u tjedniku postali široko dostupni svim zainteresiranim čitateljima Novosti u sklopu teksta koji nema veze s njim, navodi Krešimir Mateković, a sama objava podataka nije bila nužna niti ima veze s tekstom.

Međutim Agencija za zaštitu podataka od koje je tražio utvrđivanje povrede prava osobnosti je u studenom 2018. godine odbila njegov zahtjev. Ustvrdili su kako mu nije povrijeđeno pravo privatnosti jer su mu ime, prezime i OIB objavljeni vezano za njegov profesionalni život i rad. U svom rješenju je Agencija navela kako su njegovi osobni podaci javno objavljeni na stranicama Hrvatske odvjetničke komore i sudskog registra, a time i javno dostupni bez dokazivanja javnog interesa.

Javni podaci

U siječnju prošle godine Krešimir Mateković podnosi tužbu Upravnom sudu u Zagrebu i to u svojstvu fizičke osobe te u njoj navodi i svoju privatnu adresu, a ne adresu svog odvjetničkog ureda. Traži da se poništi rješenje Agencije i presudom utvrdi kako su mu povrijeđeni osobni podaci ili vrati na ponovno odlučivanje.

Rješenjem predsjednika Visokog upravnog suda, na zahtjev predsjednice zagrebačkog suda, spis je u srpnju prošle godine ustupljen Upravnom sudu u Splitu. U postupku pred splitskim sudom je kao zainteresirana osoba sudjelovalo Srpsko narodno vijeće - Nacionalna koordinacija vijeća srpske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj, koje je nakladnik tjednika Novosti. Nakon pregleda dokumentacije, tužbeni zahtjev je odbijen.

U presudi splitskog Upravnog suda se navodi kako se u spornom članku ime i prezime Krešimira Matekovića spominje kao odvjetnika koji zastupa Željku Markić i udrugu “U ime obitelji” u tužbama za naknadu štete. Nadalje, da je njegov OIB objavljen na fotografiji tužbe koju je sam odvjetnik podnio nadležnom sudu te da ga je svojom odlukom naveo, iako nije u zakonskoj obvezi to napraviti.

Uz to, navedeno je i kako je njegov OIB vidljiv i u sudskom registru kao osnivača/člana tvrtke iz Zagreba. To su sve javno dostupni podaci koji ni na koji način nisu obrađivani u objavljenom članku te mu time nije povrijeđeno pravo privatnosti, zaključeno je. Presuda je nepravomoćna te odvjetnik iz Zagreba ima pravo žalbe Visokom prekršajnom sudu u Zagrebu.

Izdvojeno

09. kolovoz 2020 17:16