StoryEditor
Hrvatskasjednica vlade

Premijer Plenković: Mnogo umrlih veliki je danak koji plaćamo kao društvo, a imamo cjepivo. Nema nikakvog razloga da brojevi budu visoki

Piše PSD, Hina
21. listopada 2021. - 08:50

U 8:45 počela je sjednica Vlade. Sjednica se održava u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.

Članovi Vlade dobit će informaciju o aktualnom stanju vezanom za potres te vezanom za koronavirus.

Premijer Andrej Plenković obraća se javnosti, u uvodu je naglasio akko smo ušli u razdoblje hladnijeg vremena, što je donijelo značajan porast slučajeva korone.

"To sve pokazuje na važnost i nužnost cijepljenja, pogotovo starijih", dodao je.

“Svaka četvrta osoba starija od 65 godina, koja nije cijepljena, u visokom je riziku u slučaju da oboli od covida i ne možemo ne primijetiti da je koronavirus već dosad odnio ogroman broj života, da ćemo sa sadašnjom stopom smrti premašiti brojku od 9000 preminulih s covidom ili od njega. To je veliki danak koji plaćamo kao društvo. No, danas imamo cjepiva i nema nikakvog razloga da ovakvi brojevi budu visoki”, rekao je Plenković, pozvavši građane na odgovornost te da uzmu u obzir znanost i znanstvena otkrića i da se cijepe.

"Od početka listopada 74 posto hospitaliziranih nije cijepljeno, 80 posto priključenih na respirator nije cijepljeno. Podsjećam, 93 posto preminulih je starije od 60, 98 posto preminulih je starije od 50", dodao je. Kaže da je osobito važno cijepiti starije.

Govoreći o trećoj dozi, rekao je da se ona treba primijeniti na imunokompromitirane i zaposlene u zdravstvu i socijalnoj skrbi. “Situacija kod nas je identična onoj u svijetu. Necijepljeni su rezervoar gdje se zaraza širi i dođe do mutacija. Zaraziti se mogu i cijepljeni, ali bolest je puno blaža”, rekao je Plenković.

Dotaknuo se sastanka sa županima, ocijenivši ga kvalitetnim.

Zahvalio je ministrici poljoprivrede Mariji Vučković na organiziranim Danima poljoprivrede, ribarstva i šumarstva.

Ministar zdravstva Vili Beroš je zatim iznio podatke o novozaraženima.

"Danas imamo 3053 nova slučaja, to je 28.24 posto", rekao je Beroš. U bolnicama je 939 osoba, dodao je. Na respiratoru je 131 osoba.

Kazao je i kako je danas je sastanak kriznog stožera, gdje će se dogovarati o daljnjem odgovoru na pandemiju.

Beroš kaže da znanstvenici upozoravaju na mogućnost tvindemije, poklapanja pandemije korone i gripe, te poziva građane da se cijepe protiv gripe.

-------------

Na dnevnom redu sjednice su izmjene i dopune Zakona o trošarinama (EU), izmjene Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti te izmjene i dopune Zakona o pravu na pristup informacijama (EU).

Vlada će donijeti i odluku o preraspodjeli sredstava planiranih u ovogodišnjem Državnom proračunu, kao i odluku o dodjeli sredstava za pomoć Sisačko-moslavačkoj županiji.

Hrvatskome saboru Vlada će se očitovati na prijedlog za pokretanje pitanja povjerenja potpredsjedniku Vlade i ministru financija Zdravku Mariću. Njegov opoziv traže 34 oporbena zastupnika zbog ljetošnjeg boravka na jahti poduzetnika Blaža Pavičića i, kako tvrde, “laganja javnosti da taj poduzetnik ne posluje s državom”.

item - id = 1136703
related id = 0 -> 1145991
related id = 1 -> 1145962
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. studeni 2021 22:07