StoryEditor
Hrvatskaodluka do 15. studenog

Novog ravnatelja HRT-a izabrat će Sabor, svih osam kandidata udovoljava uvjetima

Piše PSD.
9. listopada 2012. - 18:28
Unatoč tumačenju stručnih službi koje su utvrdile da sadašnji v.d. Domagoj Novokmet i Zoran Kalinić ne udovoljavaju propisanim uvjetima iz natječaja za mjesto glavnog ravnatelja HRT-a, jer nemaju deset godina radnog iskustva na odgovornim poslovima u medijima, saborski Odbora za medije jučer je donio drukčiju odluku. Smatraju da svih osam kandidata, a uz Novokmeta i Kalinića, riječ je o Goranu Radmanu, Dušku Radiću, Saši Runjiću, Zlatku Avaru, Mariju Kraljeviću te Goranu Krmpotiću, zadovoljavaju tražene uvjete te će ih pozvati na razgovore u parlament idući tjedan.

- U konzultacijama s pravnicima došli smo do tumačenja da svih osam kandidata zaslužuje ulazak u finiš jer su pravnici ocijenili da su i novinarski i urednički posao odgovorni poslovi – objasnio je predsjednik Odbora laburist Branko Vukšić.

Osim troje suzdržanih hadezeovaca s tim tumačenjem složili su se ostali članovi Odbora. Dogovoreno je da se tijekom sljedećeg tjedna, počevši od utorka u 9.30 sati vode razgovori s osam kandidata za glavnog ravnatelja, 30 kandidata za Programsko vijeće HRT-a te 16 kandidata za Nadzorni odbor HRT-a. Vukšić je rekao da očekuje da bi se NO i Programsko vijeće mogli izabrati do kraja mjeseca, a glavni ravnatelj do 15. studenog.

Puno dužu raspravu na sjednici izazvao je izbor novih članova Upravnog vijeća Hine i to zato jer je oporbeni HDZ opetovano tvrdio kako nema zakonskog uporišta za smjenu dosadašnjih članova te kako se novi članovi biraju samo zato da bi se smijenilo dosadašnju ravnateljicu Smilju Škugor. Odbor je odlučio razriješiti članove Upravnog vijeća Hine Vlahu Bogišića, Aleksandra Adlera, Tomislava Radića i Damira Borasa, te umjesto njih imenovati Gordanu Simonović, Josipa Vebera, Vladu Rajića i Romana Jurića.

Jasen Mesić (HDZ) prigovorio je da ne razumije razloge smjene Upravnog vijeća jer su gotovo jednoglasno izabrani prije svega godinu dana, te u svemu vidi političku pozadinu. Zastupnici vladajuće koalicije pak, podsjetili su Mesića i HDZ kako je upravo Sabor zatražio da se izabere novo Upravno vijeće. „Potpuno je jasno da je ovo ne pet minuta do 12 nego 30 sekundi do 12 da se nešto napravi u Hini. Ovo je posljednji pokušaj da se Hini dade kisik da se ponovno vrati i digne na noge, jer ne uspije li ovo, Hini nema spasa – zaključio je Goran Beus Richembergh (HNS).

A.B.Krile

Izdvojeno

09. kolovoz 2020 11:24