StoryEditor
HrvatskaVINKO PRIZMIĆ, pročelnik HGSS-a, o ‘ruskom kontingentu’

Novi helikopteri spasili bi kornatske gasitelje

Piše PSD.
16. ožujka 2008. - 20:44
Da je Hrvatska ranije dobila ruske helikoptere Mi 171, svi nastradali vatrogasci mogli su u jednom letu biti prebačeni s Kornata u bolnicu, tvrdi Prizmić

Helikopteri Mi 171 imaju dva vitla i vrata za
unošenje unesrećenih Bruno Konjević / CROPIX
Da je Hrvatska u trenutku kornatske tragedije imala helikoptere Mi 171, koje je nedavno dobila od Rusije na temelju klirinškog duga, akcija spašavanja i zbrinjavanja unesrećenih vatrogasaca trajala bi tri puta kraće, a svih 12 vatrogasaca moglo je biti u jednom letu prevezeno u bolnicu.

Nitko ne tvrdi da bi još koji vatrogasac preživio, ali bi svakako bili brže dovezeni u bolnicu i prije bi im bila pružena pomoć - kaže Vinko Prizmić, pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS).

Apsolutno zadovoljni

- Helikopteri Mi 171 apsolutno zadovoljavaju potrebe HGSS-a. Opremljeni su sa dva vitla za podizanje, što je nama od presudne važnosti. Riješen je i problem uskih vrata za ukrcaj unesrećenih i spasilaca. Sada se vrata nalaze s obje strane helikoptera, od koji su jedna dovoljno velika da prime unesrećenog s nosiljkom - tvrdi Prizmić. Pročelnik HGSS-a se nada da će im u turističkoj sezoni biti na raspolaganju dvije nove letjelice, što im je obećano i usmenim putem. - Za dva tjedna ćemo biti primljeni kod predsjednika Mesića i iznijet ćemo mu probleme na koje nailazimo u radu. Za helikoptere i posade zahtijevat ćemo da budu u civilnom registru, jer je spašavanje civilna djelatnost - zaključuje pročelnik Prizmić.

Neobučene posade

HGSS ljeti organizira helikoptersko dežurstvo, ali nikada ne znaju koji će im helikopter biti na raspolaganju, pa se znalo dogoditi da se treba izvesti hitna akcija, a da im je dodijeljena posada koja akciju izvodi prvi put.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

01. prosinac 2020 09:55