StoryEditor
HrvatskaJavno mnijenje

Novi Crobarometar nosi loše vijesti za Predsjednicu: više nema potporu većine građana, ima najlošiji rejting od početka mandata na Pantovčaku

Piše PSD
25. kolovoza 2019. - 21:46

Koliko su afere obilježile hrvatske političare? Je li i koliko je na rejtingu izgubio Andrej Plenković, ali i ostali političari? Što o radu Predsjednice misle građani u izbornoj godini? Stanje rejtinga političara u kolovozu donosi redoviti Crobarometar, istraživanje agencije IPSOS koje ekskluzivno objavljuje Dnevnik Nove TV. 

Predsjednici sve manja potpora

Predsjednica za svoj rad nema više potporu većine građana. Njezin rad ne odobrava 52 posto ispitanika, a odobrava tek 37 posto, dok 10 posto ne zna. To je od kada je u uredu i najlošiji rejting među biračima koji je dobila za svoj rad. 

Njezin prethodnik za svoj je rad u isto vrijeme mandata, 2014. godine, imao bolju potporu. Rad Ive Josipovića tada je podupiralo 55 posto, a nije ga podupiralo njih 36 posto. 

Najpopularniji i najnepopularniji

Kolinda Grabar-Kitarović je i dalje prva na listi popularnih političara. Ali prvi puta vise nema većinu građana koji o njoj misle pozitivno. Njih je trenutno 49 posto a onih koji o njoj imaju negativan dojam 41 posto. 

Milan Bandić je drugi na listi političara, ali daleko ispod Predsjednice. Njegov rad odobrava 35 posto, a ne odobrava njih 54 posto. 

Mislav Kolakušić na kraju ovoga mjeseca može računati na 31 posto ispitanika koji odobravaju te 33 posto ispitanika koji ne odobravaju njegov rad. 

Božo Petrov „oporavio“ se kod birača i može računati na potporu od 35 posto ispitanika, ali i dalje 48 posto ne odobrava njegov rad. 

Andrej Plenković kod birača se  također „oporavio“ i o njemu pozitivan dojam ima 34 posto, a negativan njih 55 posto. I Davor Bernardić se oporavio kod birača te u ovom trenutku ima potporu 30 posto ispitanika koji odobravaju njegov rad, dok ne odobrava njih 50 posto. 

Tko su najpopularniji kod birača HDZ-a i SDP-a?

Kod HDZ-ovih birača najpopularnija je Predsjednica koja uživa potporu od 85 posto birača te stranke. Među HDZ-ovim biračima Andrej Plenković ima potporu od 79 posto, a treći je na listi Milan Bandić s potporom od 58 posto.

Kod SDP-ovih birača na prvo se mjesto vratila Anka Mrak Taritaš s potporom od 74 posto, a tu je i Davor Bernardić s potporom od 69 posto te na kraju Mirando Mrsić sa 60 posto. 

NAPOMENA:

Istraživanje je provela agencija IPSOS  između 1. i 20. u mjesecu na 978 punoljetnih građana iz cijele Hrvatske metodom osobnog anketiranja. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/-3,3%, a za rejtinge stranaka +/-3,6%

Izdvojeno

06. srpanj 2020 03:06