StoryEditor
Hrvatskasve za sigurnost

Nove mjere za novinare na Markovu trgu: nema više izjava na vanjskom prostoru, pred ulazom u zgradu Vlade

13. listopada 2020. - 14:46
Tomislav Krišto/Cropix

Zbog pojačanih sigurnosnih mjera na Markovu trgu, konferencije za medije i izjave članova Vlade i drugih dužnosnika ubuduće će se održavati unutar zgrade Vlade, što može biti na otvorenom, u dvorištu Banskih dvora, ili u zatvorenom prostoru poput svečane dvorana za konferencije za medije – izvijestio je u utorak Marko Milić, glasnogovornik Vlade RH.

To znači da se ubuduće izjave za novinare više neće moći dobivati, kao dosad, na vanjskom prostoru na ulazu u zgradu Vlade.

Kako se navodi u priopćenju, s obzirom na privremeni režim pojačanih sigurnosnih mjera, ograničen je pristup vozilima i osobama na Trgu sv. Marka te se obavlja pregled osoba i predmeta na kontrolnim točkama od strane policijskih službenika.

- Namjera nam je da podizanjem razina sigurnosnih mjera na Trgu sv. Marka, pored sigurnosti štićenih objekata, zgrade Vlade RH, Hrvatskog sabora i Ustavnog suda RH, povećamo i sigurnost stanara, građana, kao i novinara koji prate rad tih institucija. Također, želimo osigurati da nove privremene sigurnosne mjere ni na koji način ne utječu na mogućnost predstavnika medija da izvještavaju o aktivnostima Vlade, sjednicama i događajima, kao ni na dostupnost članova Vlade za izjave medijima – objašnjava Milić.

Zbog izjava Vladinih dužnosnika koje će ubuduće biti moguće jedino u otvorenom i zatvorenom prostoru Banskih dvora, pristupit će se izradi i ažuriranju službenih akreditacija za predstavnike medija koji prate rad Vlade, ističe on. Dotada, medijsko praćenje Vladinih sjednica, sastanaka, aktivnosti, događanja kao i konferencija za medije bit će omogućeno svim novinarima, snimateljima i fotoreporterima koje njihove redakcije najave ususret pojedinih događanja na e-mail adresu akreditacije@vlada.hr. Predstavnicima medija bit će omogućen i pristup Trgu sv. Marka u svrhu medijskog praćenja i za vrijeme trajanja javnih okupljanja, uz obavljanje sigurnosnog pregleda.

- Vezano za sve druge sigurnosne postupke oko organizacije prometa vozila i kretanja ljudi na prostoru Trga sv. Marka, bit ćete pravodobno obaviješteni od strane nadležnih tijela – poručuju iz Banskih dvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

19. siječanj 2021 08:04