HrvatskaUnatoč zabrani

Noćna drama na Dalmatini: zbog jake bure putnici ostali blokirani u autobusu, dio se preselio na benzinsku, a prvi plan izvlačenja pošao je po zlu...

Piše JL
23. veljača 2019. - 17:40
flixbus

Kako je Jutarnjem listu potvrđeno na benzinskoj postaji u Jasenicama na autocesti A1, svi putnici Flixbusa koji su jučer iza 22 sata zbog jake bure i odluke vozača da ignorira zabranu vožnje po takvim uvjetima ostali zarobljeni na cesti, oko 6 sati ujutro organiziranim su prijevozom nastavili svoj put prema Zagrebu.

Uz policijsku pratnju vraćeni su, navodno, u suprotnom smjeru po pustoj i zatvorenoj autocesti do najbližeg izlaza "Maslenica", te su svoje putovanje dalje nastavili starom cestom.

Jutarnji list jučer je prvi objavio, na temelju dojave čitateljice, kako se na autocesti u smjeru Zagreba odvija prava drama. Prema iskazu čitateljice, unatoč jakoj buri i zabrani vožnje, vozači Flixbusa odlučili su se pokušati probiti preko Masleničkog mosta, iako se autobus opasno naginjao. Naposljetku je autobus zaustavio policijski presretač te mu zabranio daljnje putovanje.

No naknadno se javio još jedan putnik koji smatra kako je čitava stvar prenapuhana, te da nije bilo razloga da se autobus zadrži na pumpi.

- Policajci su mi osobno rekli kako smo mogli proći još barem pola sata, jer HAC upozorenje stavlja uoči eskalacije bure, a još neko vrijeme može se proći, odnosno zabrana prometa ne stupa na snagu iste te sekunde. No jedna se putnica malo previše prepala i nije htjela da vozači nastave vožnju. S jedne mi je strane žao vozača, vidjelo se da su baš moralno potonuli kada se sve dogodilo, a pogotovo kada je slučaj završio u medijima - ispričao je čitatelj.

Ističe kako su idućih mnogo sati putnici proveli zarobljeni na autocesti kojom je divljala ledena bura.

- Vozači su cijelo vrijeme držali autobus zagrijanim i klimatiziranim, a dio putnika preselio se na benzinsku pumpu. No ni tamo nije bilo ugodno. Od siline orkanskih udara tresla su se stakla i u nekoliko navrata nestalo je struje tako da smo minutama sjedili u mrklom mraku na benzinskoj postaji. Nitko od Flixbusa nije nam se javio ni pitao treba li nam što. Umjesto toga, na mobitele smo iza ponoći dobili automatiziranu poruku u kojoj nam kažu da smo stigli na odredište i zahvaljuju nam se što smo putovali s njima. U autobusu je bila starica od osamdesetak godina, za nju nije prospavati cijelu noć na sjedištu autobusa. Nitko nije pitao trebamo li kreveta, hrane, vode, lijekova... Da, vode ima na postaji, ali košta 15 kuna za pola litre - upozorava putnik.

Ističe kako je sve moglo biti mnogo bolje organizirano.

- Policajce sam pitao zašto sada, kada je cesta zatvorena, ne dođu s dva kombija HAC-a i policijskim vozilima pod rotirkama te nam dozvole da se vratimo u suprotnom smjeru do najbližeg izlaza. Rekli su da tako inače i postupaju, no da bi sada na njih nastala hajka kad je već sve izašlo u medijima - prepričava nam detalje noćne drame.

Naš čitatelj je, kao i većina putnika, odmah kontaktirao prijatelje ili članove obitelji te su smislili plan izvlačenja.

- Kojih stotinjak metara su vrata koja vode s autoceste, a onda treba samo malo propješačiti do lokalne ceste u Jasenicama. Tu je mogao doći i novi autobus. Zašto to nije učinjeno, ne znam. Moji su prijatelji krenuli po mene i u 4 ujutro su bili tamo, a već iza 7 sati bili smo u Zagrebu. Povezli smo i dvije gospođe koje su nam se zahvalile plativši benzin i cestarinu - kaže naš čitatelj dodajući kako je na benzinskoj pumpi nakon njegovog odlaska ostalo tek pet ili deset ljudi, oni koji baš nisu imali koga nazvati da dođe po njih.

Iz Flixbusa su medijima poručili kako provjeravaju slučaj te će vozače dodatno osvijestiti o važnosti sigurnog prijevoza putnika.

#DALMATINA#BURA#FLIXBUS