StoryEditorOCM
Hrvatskamigrantska kriza

Njemački mediji najavili novu izbjegličku rutu preko - Dalmacije!

Piše JL
3. ožujka 2016. - 10:48
migr

Njemačka 'N-tv' objavila je mapu nove rute kojom bi se migranti u želji da se domognu Zapadne Europe mogli kretati, prenosi Jutarnji list.

Prema toj mapi iz Grčke bi mogli krenuti prema Albaniji, a potom preko Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Hrvatske prema željenim zemljama.

Njemački Der Spiegel piše kako osim rute preko BiH, postoji mogućnost kretanja izbjeglica i preko Dalmacije.

No izbjeglice ne dolaze samo kroz Grčki i Makedoniju: u Finsku i Norvešku stižu i preko Rusije, na Cipar iz Egipta, pa preko Crnog mora do Rumunjske i Bugarske. Idu preko Sredozemnog mora iz Libije i Tunisa za Italiju, a iz Maroka za Španjolsku.

Podsjetimo, na nedavnom sastanku njemačka kancelarka Angela Merkel i premijer Tihomir Orešković ustvrdili su kako moraju braniti vanjske granice i paziti da nijedna zemlja ne bude pod prevelikim teretom izbjeglica.

Orešković je rekao da 'treba podržati schengenska pravila i maksimalno pomoći Grčkoj na kojoj je najveći teret izbjegličke krize', a tu je i potpora Makedoniji kojoj je Hrvatska u pomoć već poslala policijske snage.

Potvrdio je da će vlada pokrenuti izmjene zakona kojim bi vojska u slučaju humanitarne potrebe mogla pomoći policiji u zaštiti hrvatskih granica, no nije precizirao kada će to učiniti.

Makedonija je jučer nakratko ponovo otvorila svoju granicu propustivši više od 300 sirijskih i iračkih izbjeglica dok još 10.000 migranata čeka na grčkoj strani, priopćila je grčka policija.

Prva skupina sa 170 izbjeglica prošla je tijekom noći na srijedu, a od 130 do 150 ih je postupno prošlo granicu između dviju zemalja do 17.00 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Ovo su prve skupine migranata kojima je odobren prelazak te granice na balkanskoj ruti prema zemljama sjeverne Europe od ponedjeljka poslijepodne, kada su izbili izgredi između migranata i makedonske policije.

Potonja je tada suzavcem sprječavala stotine migranata da probiju ogradu na granici. Skoplje je nakon toga 'radi prevencije' povećalo broj vojnika i policajaca na granici s Grčkom, rekla je Natalija Spirova Kordić, glasnogovornica policije.

Makedonski predsjednik Gjorge Ivanov izjavio je da njegova zemlja surađuje s Grčkom u vezi s migracijskom krizom, u srijedu nakon susreta s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom.

No izvijestio je i o 'većem broju pokušaja nasilnog ulaska u Makedoniju, uporabe krivotvorenih dokumenata i napada na sigurnosne snage na granici, što ugrožava nacionalnu sigurnost i regionalnu stabilnost'.

Ravnatelji austrijske, slovenske, hrvatske, srbijanske i makedonske policije odlučili su u utorak u Beogradu da će pojačati kontrolu na granici.

'Jedna od zadaća susreta bilo je kako organizirati priljev migranata da se smanji pritisak na grčko-makedonsku granicu (...) Nije bilo riječi o kvotama', rekao je obnašatelj dužnosti ravnatelja srbijanske policije Vladimir Rebić.

Zbog ograničenja broja migranata kojima je odobren ulazak na njihov teritorij koje su uveli Austrija i druge europske i balkanske zemlje, tisuće migranata i izbjeglica od ovog vikenda čekaju na grčkoj strani granice s Makedonijom.

'Izbjeglice i migrante ćemo prvo slati u već izgrađena privremena prihvatilišta, ali ćemo poslije morati pronaći prostor za prihvat onih koji misle ostati dulje u našoj zemlji', rekao je u srijedu navečer grčki ministar za migracije Yannis Mouzalas nakon sastanka sa Savezom grčkih općina.

Stotine migranata su u srijedu i dalje stizali na granicu taksijem i pješice. Kako navodi ministarstvo za migracije, 25.000 migranata i izbjeglica bilo je u srijedu blokirano u Grčkoj.

U takvoj situaciji, Europska unija je u srijedu obećala 700 milijuna eura za humanitarnu pomoć zemljama članicama koje su najteže pogođene migrantskom krizom.

Atena je u utorak ocijenila da joj treba gotovo 500 milijuna eura da bi organizirala prihvat 100.000 migranata i riješila situaciju na granici s Makedonijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. ožujak 2023 02:29