StoryEditor
Hrvatskadug veledrogerijama

Neslužbeno doznajemo: Marić se htio zadužiti za 10 milijardi kuna, ali je shvatio da to nema smisla. Kulić: Ovo je najozbiljnija kriza do sada

22. listopada 2020. - 09:27
Tomislav Krišto/Cropix

Rezerve hrvatskih bolnica s lijekovima su od sedam do 10 dana i ako se problem s plaćanjem veledrogerijama ne riješi u tom vremenu, stvarni problem s opskrbom lijekova bolnica mogao bi se stvoriti nakon tog vremena.

Dakle, za 10-ak dana vidjet ćemo kakvu kvalitetu medicinske usluge mogu u budućnosti očekivati stanovnici Lijepe naše.

Istovremeno, a kako neslužbeno doznajemo, ministar financija Zdravko Marić, koji je bio izuzetno konstruktivan na sastanku s veledrogerijama, bio je spreman zadužiti RH na inozemnom tržištu za oko 10 milijardi kuna, koliko otprilike iznosi ukupni dug u zdravstvenom sustavu RH, kada bi znao da je to kraj zaduživanja u hrvatskom zdravstvenom sustavu.

No, kako "zdravstveni dug" samo prema veledrogerijama mjesečno raste za 220 milijuna kuna, svima je jasno da je "poništavanje" duga nemoguća misija.

U ovom trenutku, od ukupnog duga bolnica prema veledrogerijama, koji iznosi 4,3 milijarde kuna, dospjelo je za naplatu 3,4 milijarde kuna. Preostalih 700 milijuna kuna je dug prema ljekarnama, što daje ukupni dug od oko pet milijardi kuna.

Dubrovnik i Vukovar

- U strukturi dugovanja najstarije dugove imaju opće županijske bolnice, a raspon njihova duga je od 450 do 700 dana. A ako znamo da su zakonski rokovi plaćanja u RH 60 dana, jasno vam je s kakvim se problemom susrećemo - kazuje Tomislav Kulić, predsjednik Udruženja veledrogerija pri Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK).

"Najduži" dužnici su bolnice u Dubrovniku, Sisku, Vinkovcu, Kninu i Vukovaru. Kako doznajemo, splitski KBC, iz kojega ne možemo dobiti nikakvu službenu informaciju o dugovanju prema veledrogerijama, kao ni o stanju zaliha lijekova za bolesnike, jedna je od bolnica koja spada u skupinu onih koje neke svoje račune nisu podmirile duže od godinu dana.

- Ovo je najozbiljnija kriza do sada, kada su u pitanju dugovanja bolnica prema veledrogerijama. Radi se o eskalaciji visine duga, a od ukupne svote već je gotovo 85 posto svih računa dospjelo na naplatu. Mi smo iscrpili sve svoje kreditne linije, kod banaka i kod dobavljača, i već dva do tri tjedna pojedini dobavljači ne žele nam isporučiti robu.

U srpnju ove godine imali smo jednu sanaciju, a od rujna ove godine apeliramo i tražimo sastanak u Vladi, odnosno u Ministarstvu zdravstva, kako bismo pokušali riješiti ovaj problem. No, sastanci su se stalno odgađali - kazuje Kulić.

Blokiran asortiman

Dosadašnje Vlade, koje su također muku mučile s plaćanjem veledrogerijama, nekako su se nosile s ovim problemom.

- Vjerujem da će i Vlada premijera Andreja Plenkovića iznaći način da riješimo problem s neplaćanjem. Dosadašnje Vlade su parcijalno plaćale dug. Jednom bi krajem godine platile milijardu kuna, a jednom bi isti iznos platile u proljeće. Tako bi veledrogerije bile na onoj gornjoj granici koju mogu podnijeti, od oko 2,5 milijardi kuna duga.

No, ovaj dug od 4,3 milijarde kuna ili ukupni od pet milijardi kuna ne možemo podnijeti. Samo ove godine dug je narastao za dvije milijarde kuna, a sanirano je 900 milijuna kuna - kazuje Kulić.

Zbog toga su veledrogerije i zatražile od Vlade da isplati odmah 2,7 milijardi kuna duga, kako bi oni mogli platiti svoje dobavljače i dalje nastaviti nabavljati lijekove za bolnice.

- To je jedino rješenje, jer mi već dva do tri tjedna neke lijekove uopće ne možemo nabavljati. Blokiran nam je dio asortimana - zaključuje Tomislav Kulić.

Dugomat

- 10 dana još mogu trajati rezerve lijekova u bolnicama

- 4,3 milijarde kuna dug je države prema veledrogerijama

- 700 milijuna kuna iznosi dug prema ljekarnama

- 700 dana rok je u kojem dobivene lijekove plaćaju pojedine bolnice

- 60 dana zakonski je rok plaćanja u RH

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

29. studeni 2020 10:06