StoryEditor
Hrvatskane miri se s fijaskom

Nervozni ministar obrane ne odustaje, upućeni tvrde: 'Krstičević jednostavno želi biti onaj koji će uspješno završiti priču o nabavi aviona. Jedino tako može izići neokaljan iz ove afere'

Piše Marina Karlović-Sabolić
18. siječnja 2019. - 16:21

Damir Krstičević se, barem kako sada stvari stoje, ne namjerava povući s mjesta hrvatskog ministra obrane.

Član stručnog tima MORH-a za nabavu borbenih aviona, brigadir Željko Ninić, u četvrtak je najavio da priča s avionima nipošto nije gotova. Da je završeno tek "prvo poluvrijeme". I da se svi kritičari priče o nabavi borbenih zrakoplova, ako zadovoljavaju kriterij stručnosti, trebaju uključiti u njezin nastavak.

– S obzirom na to da je odluka političkog vrha RH zadržati borbeno zrakoplovstvo i pronaći nove modele nabave VBA, predlažem svim članovima grupe koji se smatraju kompetentnim za rad u Stručnom timu (a možete slobodno kopirati ovaj tekst i u druge grupe) da pošalju zamolbu i svoj životopis na adresu MORH-a da ih se novom Odlukom ministra uključi u rad Stručnog tima.

Tako ćete svi imati priliku pokazati i dokazati svoje domoljublje i stručnost te popraviti loš rezultat iz "prvog poluvremena", ali igrajući utakmicu, umjesto kritizirajući igru iz svog dnevnog boravka – objavio je, ne bez određene doze ironije, Ninić na Facebooku.

'Shvatio preosobno'

Za mnoge to je neizravan signal da aktualna garnitura, koja je u Ministarstvu obrane vodila proces nabave borbenih aviona od Izraela, od svojega zadatka ne odustaje.

Nekoliko je mogućih razloga za takvu odluku. Damir Krstičević očito je svjestan da je saga s izraelskim Baracima postala mrlja na njegovoj karijeri i spreman je učiniti – čim prije to bolje – sve da spere ljagu sa svojeg imena.

Za to mu je, međutim, neophodna "druga šansa". Ako je već s Izraelcima posao propao jer SAD ne želi dati zeleno svjetlo za transfer izraelske tehnologije u moderniziranim zrakoplovima F16, ministar obrane očekuje da će premijer upravo njemu dati priliku da započeti posao i dovrši.

Time bi se on mogao legitimirati – i prema svojim podupirateljima, i prema svojim kritičarima – kao čovjek koji je dobiven zadatak, unatoč svim preprekama, poteškoćama, pa i nespretnostima, na koncu ipak izvršio.

– Krstičević je sav posao s avionima od početka preuzeo na sebe i na MORH. Modernizaciju hrvatske vojne eskadrile shvatio je preosobno, vjerojatno intimno oduševljen činjenicom da će se to pitanje nakon trideset godina konačno riješiti. Zbog toga je i zanemario upozorenja, zbog toga danas i ne pomišlja odstupiti. On jednostavno želi biti onaj koji će uspješno završiti priču o nabavi aviona. Jedino tako može izići neokaljan iz ove afere – kaže nam jedan sugovornik, upoznat s detaljima neuspjele nabave borbenih izraelskih aviona.

Krstičević je, naime, mogao – a to nije rijetkost kada je riječ o krupnim strateškim pothvatima – premijeru Plenkoviću prepustiti da i formalno, kao šef Vladina povjerenstva, bude na čelu projekta nabave vojnih aviona. Kao što je to Ivica Račan bio kada je riječ bila o gradnji autocesta, ili kao što je to danas Plenković kada je riječ o obrazovnoj reformi.

Drugi argument vezan je uz činjenicu da u Krstičevićevu timu očito smatraju da su dovoljno "duboko" ušli u problematiku s vojnim avionima da, bez obzira na sve, upravo oni u najkraćem roku mogu provesti novi natječaj ili se izravno dogovoriti s nekim od zemalja ponuđača.

Neka nova ekipa izgubila bi dragocjeno vrijeme da se sa čitavim poslom upozna, a Hrvatska bi, prema toj interpretaciji, mogla izgubiti još koju godinu. Ratnom zrakoplovstvu na dispoziciji su – a da su u voznom stanju – tek tri stara ruska zrakoplova MIG-21 koji datiraju još iz JNA, pa se sa svakim dodatnim otezanjem, prema ovoj interpretaciji, kocka s nacionalnom sigurnošću zemlje.

Uvjeren u svoju ispravnost

Nema nikakve dvojbe ni da je Krstičević i dalje uvjeren da je sve napravio legalno i trasparentno. Saborskom Odboru za obranu, kojemu je na čelu oporbeni SDP-ovac Igor Dragovan, uvijek je, tvrde njegovi podupiratelji, bio na raspolaganju, a u samom procesu odabira nije, inzistiraju u MORH-u, napravljena niti jedna krucijalna pogreška.

Veliko je, međutim, pitanje može li Krstičević, nakon što je zanemario, a potom i javno negirao da je primio upozorenja američke administracije, biti dovoljno vjerodostojan akter da vodi neki novi natječaj.

Javna je tajna da mu SAD više ne vjeruje, u krugovima bliskim Vladi sve se glasnije spominje mogućnost da se, nakon fjaska sa Izraelcima, ništa vezano uz nabavu aviona neće događati barem iduća tri mjeseca, pa je veliko pitanje hoće li Krstičević dobiti svoju drugu priliku.

Koliko god je on, politički, ljudski, pa i vojnički, žarko želio.

 

Izdvojeno

10. srpanj 2020 21:55