StoryEditorOCM
Hrvatskatraže reformu

‘Ne stignemo na WC, nemamo se kada javiti obiteljima, a više od 1000 doktora je otišlo iz Hrvatske‘: mladi liječnici najavljuju veliki prosvjed i traže susret s ministrom

Piše PSD
12. rujna 2022. - 20:56

 Inicijativa mladih liječnika poziva na veliki prosvjed 24. rujna ispred Ministarstva zdravstva.

"Imamo četiri zahtjeva. Prvi je da zahtijevamo reformu zdravstvenog sustava za poboljšanje statusa pacijenata i liječnika, želimo pregovarati za naša prava kao liječnici, želimo reformu specijalističkog usavršavanja i korekciju koeficijenata složenosti poslova", kazao je za RTL Marin Smilović. 

Dodao je i da se zalažu za izjednačavanje ugovornih obveza bez paušalnih iznosa. 

"Raditi u bolnici kao specijalizant, koji kad se dobije specijalizacija ima niži koeficijent nego kad završi fakultet, je vrlo teško, pogotovo u velikim bolnicama. Brojni prekovremeni se rade, bolnice su ustanove gdje se radi 24 sata, to su brojne neprospavane noći, ne stigne se otići na WC, javiti se obitelj. Velik je priljev pacijenata i teško je raditi. Želimo bolju edukaciju. Nekad nema nadzora službe, ali su teški uvjeti i teško je raditi u tako neorganiziranom zdravstvenom sustavu", opisao je svoje iskustvo rada u ulozi specijalizanta. 

"Mislim da će to biti jedan od najvećih prosvjeda liječnika u povijesti naše države. Brojni ljudi se javljaju, organizira se prijevoz, puno kolega će doći", kazao je te dodao kako se nadaju susretu s ministrom Vilijem Berošem. 

"Očekujemo da će nas primiti, pozivamo ga na razgovor i želimo da se počnu raditi djela, a ne da sve ostane na riječima", istaknuo je Smilović.

Za kraj je otkrio i kako je iz Hrvatske dosad otišao 1071 liječnik te kako i sam ima neke ponude o kojima razmišlja. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. prosinac 2022 21:00