StoryEditor
HrvatskaKruže mrežom

Ne nasjedajte na lažne račune! Ako želite pomoći žrtvama potresa, vodite se ovim smjernicama, pazite i na strana plaćanja sumnjive naravi

31. prosinca 2020. - 19:13

Pažljivo s novčanim donacijama za pomoć žrtvama katastrofalnog potresa s područja Petrinje, Siska, Gline, ne nasjedajte na lažne račune, a ima ih, nemojte da prevaranti nasamare, iskoriste vašu dobru volju. I premijer Andrej Plenković poziva na pažnju, pojašnjavajući kako je primijećena pojava lažnih humanitarnih računa. Stoga ukoliko i nadalje želite novčano pomoći držite se provjerenih, kako sredstva ne bi poslali na krivu adresu. A očito ih ima, mreže bruje o tome. Brojni navode kako su društvene platforme preplavile raznorazne sumnjive informacije, zamolbe za pomoć, raznorazna potraživanja... Mnoge su takvi dopisi doveli u zabludu.

Stoga pročitajte ove naputke: iz PU Splitsko-dalmatinske navode kako je sredstva najsigurnije uplatiti na službene račune. Za sada prijava o lažnim računima za uplatu pomoći za potresom pogođenim područjima nemaju. Ali upućuju građane na najsigurniji način prikupljanja donacija putem računa koje su objavile državne institucije. Evo i službenog Državne riznice za pomoć kojeg je otvorila Vlada RH:

image
Vlada RH
image
Vlada RH

- Još jednom apeliramo da se svi koji žele pomoći jave lokalnim stožerima civilne zaštite i Hrvatskom Crvenom križu. Detaljne upute o načinu doniranja novčanih sredstava i potrepština nalaze se na web stranici Hrvatskog Crvenog križa. Također, ponude za donacijama opreme, mehanizacije, građevinskog materijala ili pružanje nužnih usluga, mogu se uputiti na mail adresu: potres.petrinja@mup.hr - građane obavještavaju iz PU Splitsko-dalmatinske.

Mediji objavljuju kako se treba držati podataka koji se objavljuju na službenim stranicama Stožera civilne zaštite ili eventualno Hrvatskog crvenog križa. Te da osobito pazite na sva strana plaćanja koja su sumnjive naravi.

Iako službenu potvrdu nemamo, od žitelja s potresom pogođenog područja neslužbeno čujemo kako terenom cirkulira podosta pripadnika policijskih snaga. Osim što kontroliraju glavna prometna čvorišta, reguliraju promet s obzirom na velike gužve i kolone koje se stvaraju. Policija, neslužbeno saznajemo, stalno cirkulira i po okolnim selima, a jedan od razloga je, tvrdi se, preveniranje eventualnih pljački napuštenih domova.

- Policije ima jako puno, primjećuju se stalno. I to nam daje dodatnu sigurnost – vele nam domaći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. lipanj 2021 19:16