StoryEditor
HrvatskaSAMO U HRVATSKOJ

Nasilnik i neuspješni pljačkaš banke želi postati gradonačelnik, kaže da će sada biti - uspješan?! ‘Građani me mole da se kandidiram i pomognem im‘

Piše PSD
23. veljače 2021. - 20:43
YOUTUBE

Na predstojećim lokalnim izborima u Slavonskom Brodu za gradonačelnika se kandidirao neuspješni pljačkaš banke, Ivan Dešić Dešo koji je osuđen na pet godina i četiri mjeseca zatvora. Na You Tubeu je objavio video u u kojemu je od trenutnog gradonačelnika, Mirka Duspare, na toj poziciji posljednjih 15 godina, zatražio ostavku.

“Zahtijevam da odmah podnesete ostavku i pustite nas mlađe da preporodimo Slavonski Brod”, kaže u videu. Na Facebooku je otvorena i grupa podrške Ivanu Dešiću Deši za gradonačelnika koja je od 9. siječnja privukla 1300 članova.

Kako piše 24 sata, 2011. godine Dešić je pokušao opljačkati poslovnicu PBZ-a u Strossmayerovoj ulici u Slavonskom Brodu uz pomoć Andrije Kljajića. U poslovnicu PBZ-a upali su noseći motorističke kacige na glavi i naoružani pištoljima te su svima zapovjedili da legnu na tlo. U torbe su stavili gotovo četvrt milijuna kuna, istrčali iz banke prema motociklu kojim su planirali pobjeći, ali su naletjeli na dvojicu policajaca.

Došlo je do naguravanja, tučnjave i pucnjave. Jedan je policajac pritom teško ozlijeđen udarcem drške pištolja u glavu, a Dešić i Kljajić su ranjeni hicima iz pištolja. Kljajić je ostao ležati, dok je Dešić, koji je dobio dva metka u leđa i jedan u stopalo, pobjegao motociklom i prešao granicu s B i H.

Nakon sedam dana Dešić se predao brodskoj policiji jer se bojao da bi zbog zadobivenih rana mogao umrijeti. Kljajić je preminuo mjesec dana nakon pljačke od zatajenja srca. Inače, u vrijeme pljačke bio je na Intepolovoj tjeralici zbog bjega u B i H gdje se skrivao devet godina nakon pljačke banke u obližnjem Oriovcu.

I prije pokušaja pljačke Ivan Dešić Dešo bio je poznat u Slavonskom Brodu, kao nasilnik kojega su se svi u gradu bojali jer je bio tjelesni čuvar i batinaš generala Mladena Kruljca, zapovjednika Kopnene vojske. Kruljac se nakon pljačke ogradio od Dešića koji je 2004. nečasno otpušten iz HV-a.

No, u siječnju 2003. Nacional je objavio ispovijest slavonskobrodskog poduzetnika Tomislava Opačka, koji je ispričao kako su ga Kruljac i njegovi tjelohranitelji zlostavljali, reketarili i prijetili mu smrću. Nakon podizanja kaznene prijave protiv Kruljca i dvojice njegovih tjelohranitelja Opačak je posvjedočio je da ga je potom zvao Ivan Dešić i prijetio da će mu kuću dignuti i zrak. Županijsko državno odvjetništvo nikad nije procesuiralo taj slučaj, niti je temeljito provjerilo navode protiv Kruljca.

Ivan Dešić Deša bio je predmet istrage Državnog odvjetništva u Münchenu, kao dio četverca iz kruga M. Kruljca, pisao je Nacional, zbog prijetnje likvidacijom osobi s kojom je general surađivao u mutnim poslovima preprodaje zemljišta u Hrvatskoj.

Kandidat za gradonačelnika Slavonskog Broda u prošlosti je bio prijavljivan ili je sudjelovao u iznudama, premlaćivanju i prijetnjama. Spominjao se u slučajevima utjerivanja dugova, a bio je svjedok na suđenju za ubojstvo trojice u revolveraškom obračunu 2004. godine u Slavonskom Brodu, švercera droge braće Prgomet i G. Begića.

Sada na početku kampanje poručuje:

- U Slavonskom Brodu mnoge stvari nisu dobre. Mnoge osobe starije životne dobi, mlade osobe, puno građana su me zamolile – Ivane pomozi nam. Zašto? Slavonski Brod je jedan od najljepših gradova u Hrvatskoj što pruža ljubav, ali ne pruža kvalitetniji život i egzistenciju mladima. Ja sam u Slavonskom Brodu odrastao, moja obitelj, moja djeca. Nismo zadovoljni! Mnogi moji prijatelji otišli su trbuhom za kruhom, želim ih sve vratiti. Omogućiti im bolji život u Slavonskom Brodu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

25. veljača 2021 20:53