StoryEditor
Hrvatskaizmjene zakona

Nakon što smo objavili priču o stanovima POS-a koji se iznajmljuju turistima, iz APN-a poručuju da će stati na kraj prevarantima: Banka će takve kredite proglasiti dospjelima i pristupiti prisilnoj naplati!

15. svibnja 2019. - 17:57
Stanovi POS-a iznajmljuju se po internetskim oglasnim stranicama, iako je ministar prošle godine najavio zabranu

I dok prvi turisti režu pomidore na osunčanim terasama POS-ovih apartmana diljem Dalmacije, u Zagrebu se sprema izmjena Zakona o društveno poticanoj stanogradnji.

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) poručuje da će pravnim koracima stati na kraj "rentanju" stanova subvencioniranih državnim novcem.

Poticana stanogradnja kao poligon za okretanje velike love: izabrali smo za vas - ovo je pet najboljih stanova POS-a u kojima umjesto sirotih Hrvata spavaju bogati turisti!

Tvrde da je stambeno zbrinjavanje, prije svega mladih, prioritet Ministarstvu graditeljstva. A način da se "mladi zbrinu" vide upravo u vraćanju apartmana POS-a natrag u stanove.

– Ne želimo da pojedinci bace mrlju na ovu mjeru i zakonskim izmjenama stat ćemo na kraj zloupotrebama. Cilj je POS stanove graditi isključivo za one koji ih trebaju – odrješito odgovaraju iz APN-a.

Podsjećaju da je Ministarstvo još prošle godine krenulo u izmjene spomenutog postojećeg zakona upravo s namjerom sprječavanja preprodaje i davanja u najam stanova kupljenih u programu povoljnih uvjeta.

– Izmjenama Zakona uvodi se, među ostalim, i zabrana davanja u najam ili prodaja neotplaćenih stanova što se definira kupoprodajnim ugovorom, pa će tako u slučaju da netko odluči prodati ili iznajmiti POS-ov stan, APN o svemu obavijestiti banku u kojoj je dignut kredit za kupnju stana. Banka će morati kredit u cijelosti proglasiti dospjelim i pristupiti prisilnoj naplati. U tom slučaju kupac će APN-u morati isplatiti razliku između ugovorene kupoprodajne cijene i utvrđene tržišne vrijednosti nekretnine na dan sklapanja ugovora – poručuju iz Agencije, dodajući da bi "država od takvih naplatila sve što je uložila u subvenciju, bez obzira na to u kojem se trenutku prije isteka kredita stan ponudi na prodaju ili u najam".

Napominju i da je na 12. sjednici Sabora, 9. svibnja, donesen zaključak da se prihvaća Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o društveno poticanoj stanogradnji.

Sigurno da će turisti zbog toga ostavljati manje zvjezdica u internetskim recenzijama smještaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

24. veljača 2021 21:21