StoryEditor
Hrvatskajadan standard

Najavljuju nam novu krizu, a mi stalno 'kriziramo': život u Hrvatskoj skupo se plaća, za prosječnog građanina i roštilj je luksuz, jedino u dvije stvari guštamo jeftinije od ostatka EU

Piše Sanja Stapić
18. rujna 2019. - 20:21
standard

Europski statističari malo su se zaigrali s podacima i odlučili izračunati koliko bi roštiljanje ovih nekoliko posljednjih ljetnih vikenda koštalo građane svake zemlje Europske unije.

Njihov je zaključak da bi priprema roštilja bila najskuplja u Austriji, gdje cijene mesa za 46 posto premašuju prosječne europske cijene, a za 42 posto u Luksemburgu i Francuskoj, u kojoj je meso 31 posto skuplje od europskog prosjeka.

Najjeftinije je roštiljanje u Poljskoj i Rumunjskoj, gdje cijene dosežu 63 posto prosjeka europskih cijena mesa, što znači da su od prosjeka niže za 37 posto. Potom u Bugarskoj, gdje je meso na razini 64 posto europskih cijena i u Litvi s cijenama na razini 71 posto od europskih.

Hrvatska bi se u tim njihovih računicama našla na 18. mjestu među 28 članica, s cijenama mesa koje su 85 posto od europskih.

Hrvatskim građanima, čiji je standard na samo 62 posto prosječnog europskog, a lošiji je samo u Bugarskoj, meso je skuplje nego žiteljima svih nekadašnjih tranzicijskih zemalja, s izuzetkom Slovenije.

A ostali sastojci?

Dok su se ovih vrelih ljetnih dana europski statističari bavili roštiljanjem i cijenama mesa, u čiji su izračun uključili govedinu, teletinu, svinjetinu, janjetinu, ovčetinu i kozletinu, perad, drugo meso i delikatesne i ostale mesne pripravke – za uspješan roštilj ipak treba nešto više namirnica, od kruha, povrća, malo ulja za meso, da ne spominjemo sokove, pivo ili vino...

Malo smo pročešljali sve te podatke na stranicama Eurostata i shvatili da je meso još jeftino, makar što se Hrvatske tiče, za koju i za ostalu hranu vrijedi pravilo da je uz poneku iznimku, a najčešće se radi o Sloveniji, skuplja od nekadašnjih tranzicijskih zemalja: Češke, Slovačke, Bugarske, Rumunjske, Litve, Letonije, Estonije, Poljske i Mađarske.

Eurostat detaljnije obrađuje cijene kruha i žitarica, mesa, ribe, mlijeka, sira i jaja, ulja i masti te voća, povrća i krumpira, bezalkoholnih pića, te alkoholnih pića i duhana, a svu preostalu hranu vodi kao ostalu hranu.

Hrvatska je ukupnim cijenama hrane i bezalkoholnih pića gotovo na europskoj razini jer su njezine cijene na razini 97 posto europskih, po čemu je 16. u Uniji. Nekim je cijenama prešišala europske prosjeke.

Tako joj je kruh skuplji 2,9 posto od prosjeka za Uniju, s izuzetkom Slovenije, skuplji nego u Njemačkoj gdje cijene kruha iznad EU prosjeka 1,5 posto, a građani Hrvatske skuplje plaćaju kruh i od Nizozemaca, kojima su cijene 10 posto niže od europskih prosječnih, dok su i u pekarnicama Ujedinjenog Kraljevstva cijene 14 posto ispod prosječnih europskih.

U Hrvatskoj je gotovo sva hrana skuplja nego u Velikoj Britaniji, gdje su jeftiniji meso, voće i povrće.

Ulja i masti u Hrvatskoj za 5,6 posto premašuju prosječne europske cijene, dok su te cijene u Njemačkoj 2,3 posto iznad europskih prosječnih, Nizozemska ima sedam posto niže cijene od prosjeka Unije, u Italiji i Finskoj su za tri posto cijene ulja i masti niže od prosjeka Unije, 14 posto su niže u Španjolskoj, a 10 posto u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Bezalkoholna pića u Hrvatskoj skuplja su za 11 posto od prosjeka Unije i imaju veće cijene nego u 17 članica unije: Njemačkoj, Francuskoj, Španjolskoj, Italiji, Nizozemskoj, Švedskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu...

Visoki porez

Sva ostala hrana u Hrvatskoj je skuplja od prosjeka Unije 10 posto, skuplja je nego u 16 zemalja EU-a, nadmašili smo čak i Belgiju u kojoj je ostala hrana skuplja od europskog prosjeka 6,5 posto, Njemačku u kojoj je ta stavka za dva posto ispod prosjeka, 10 posto ostala je hrana od europskog prosjeka jeftinija u Nizozemskoj, a u Francuskoj je skuplja 5,6 posto.

Riba je u Hrvatskoj samo pet posto jeftinija od EU prosjeka, a u Ujedinjenom Kraljevstvu je jeftinija 19 posto, u Bugarskoj 29 posto, Španjolskoj 11 posto... Cijenama mlijeka, sira i jaja smo na 96 posto prosjeka, od europskog prosjeka smo jeftiniji samo četiri posto, dok su kod nas voće, povrće i krumpir na 94 posto prosjeka Unije.

U Hrvatskoj se, kako stvari stoje po statistici, najviše isplati pušiti i piti jer smo tim cijenama na samo 77 posto europskog prosjeka i skuplji smo samo od sedam zemalja.

Tako se lako može dogoditi da se na onom roštilju koji su zamislili europski statističari, uz poneki komad mesa, nađe najviše piva, obične vode i duhanskog dima.

Mnoge zemlje hranu oporezuju manjim stopama PDV-a od Hrvatske, pa se zbog toga i događa da je hranu proizvedenu u Hrvatskoj povoljnije kupovati u inozemstvu nego doma. Kako i ne bi bilo tako kad se stopom od pet posto PDV-a oporezuje kruh i mlijeko, a stopom od 13 posto svježe meso i riba, voće, povrće, jaja...

Sve ostalo oporezuje se stopom PDV-a od 25 posto. Luksemburg, najbogatija članica Unije, svu hranu oporezuje s tri posto poreza, kao i većinu ostalih proizvoda i usluga. Nizozemska hranu oporezuje sa šest posto PDV-a, Rumunjska s devet, Slovenija s 9,5 posto PDV-a, Austrija s 10 posto, Talijani i Španjolci na hranu primjenjuju dvije stope PDV-a, od četiri i 10 posto, Nijemci također dvije, od sedam i 19 posto.

Bogatiji troše manje

Poznato je pravilo da u bogatim zemljama građani troše manje na hranu i obratno. Hrvatska se može pohvaliti europskom statistikom koja kaže da se u posljednjem desetljeću smanjuje potrošnja kućanstava na hranu i bezalkoholna pića na 28,2 posto svih izdataka.

No, i tim udjelom u izdacima Hrvatska je preklani prednjačila u Uniji, u kojoj prosječni troškovi na hranu i bezalkoholna pića čine samo 12,2 posto prihoda. I tako smo po cijenama postali Europa, a po standardu i plaćama daleko smo od tih prosjeka.

Izdvojeno

08. srpanj 2020 16:44