StoryEditor
Hrvatskaobraćanje stožera

U Hrvatskoj 61 novozaraženi, ukupno je oboljelih 1343; U Splitu preminula starija pacijentica koja se nalazila na respiratoru

Piše A. J.
8. travnja 2020. - 14:29
Darko Tomas/Hanza Media

Nacionalni stožer civilne zaštite obratio se javnosti s novim informacijama vezanim za epidemiju koronavirusa u Hrvatskoj.

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj ima 61 novozaražena osoba, što znači da je do sada oboljelih ukupno 1343. Hospitalizirano je ukupno 359 osoba, a 179 ih je do sada ozdravilo.

Nažalost, dobili smo i novi smrtni slučaj, a riječ je o pacijentici starije životne dobi koja se nalazila na respiratoru u KBC-u Split.

Davor Božinović je rekao da je potpisana odluka o otvaranju tržnica te je najavio da će u četvrtak, petak i subotu trgovine smjeti raditi od 7 do 20 sati kako bi se izbjegle velike gužve te svim građanima omogućila blagdanska kupovina.

- U posljednja 24 sata u Hrvatskoj ima 61 novozaraženi, što znači da ukupno imamo 1343 oboljelih. Do sada je napravljeno 13.125 testova, 359 osoba je hospitalizirano, a do sada je ozdravilo 179 osoba, što je za 12 više u odnosu na jučer. U samoizolaciji se nalazi 14.259 osoba. Također, nažalost, imamo jedan novi smrtni slučaj, a radi se o osobi vezanoj za KBC Split - rekla je na početku Grba Bujević.

- Što se tiče pacijentice koja je preminula u Splitu, ona je primljena na Hitnu pomoć. U sklopu rutinske provjere snimljena su joj pluća i na temelju toga se posumnjalo u koronavirus. Završila je na respiratoru te je na kraju, nažalost, preminula. Bila je starije životne dobi - objasnila je Grba Bujević.

Božinović je na početku rekao da je potpisana odluka kojom se omogućava rad tržnica i poručio građanima da su banke ukinule naknade za podizanje gotovine na bankomatima s debitnih kartica te pozvao umirovljenike da podižu svoju mirovinu na bankomatima. Također je pozvao sve građane da u vrijeme isplate mirovina odgode odlazak u poslovnice i daju prednost starijim sugrađanima.

- Što se tiče Knina, promjene broja oboljelih od jučer nema. U samoizolaciji je 25 članova zdravstvenog osoblja, radi se dezinfekcija i za sada nema potrebe za dodatnim mjerama. Što se tiče Stubičkih toplica, tamo su zaražena četiri pacijenta i dvije medicinske sestre. Radi se na njihovom premještaju, a tamo ima više zdravstvenih djelatnika u samoizolaciji - rekao je Capak.

- Jučer je bio upit o bolesniku koji je preminuo u Klinici Fran Mihaljević. Jučer nismo imali informaciju da pacijent ima povijest kroničnih bolesti jer je doveden iz bolnice u Zaboku u nesvjesnom stanju te u njegovom zdravstvenom kartonu koji smo dobili iz bolnice nisu bili navedeni podaci o kroničnim bolestima od kojih je pacijent bolovao. Dobila sam informaciju da postoje neke druge dijagnoze te sam zamolila ravnateljicu bolnice da dobijemo uvid u karton i stanje bolesnika koji je preminuo. Kod njega postoje i druge dijagnoze, a jedna je bila rizični element kod koronavirusa. Ostale dijagnoze su mogle utjecati na to da se razvije teži oblik kliničke slike - osvrnula se Markotić na slučaj preminulog pacijenta za kojeg je jučer prvotno rekla da nije imao povijest kroničnih bolesti.

Markotić je također rekla da su kolege iz Zaboka navele sve akutne dijagnoze te da bi u Klinici na isti način liječili pacijenta čak i da su imali sve informacije o povijesti kroničnih bolesti.

Božinović je zatim rekao da je iz informacija kojima raspolaže evidentno da nema porasta nasilja u obitelji, ali je i naglasio da mu je jasno da živimo u neobičnim okolnostima te je pozvao sve one koji svjedoče takvom nasilju, da ga prijave.

- Na kruzeru smo imali 40 posto asimptomatskih slučajeva, a studija na Islandu je pokazala 50 posto. Ostale studije su nedovoljno kompletne ili rađene na premalom uzorku, tako da nam je teško procijeniti koliko bi to bilo na razini Hrvatske. Radit ćemo serološke studije na uzorku populacije, ne na cijeloj populaciji. Ispitujemo nekoliko varijanti koja bi to platforma bila - rekao je Capak.

- Ja bih bio oprezan prije nego što kažem da policija različito postupa, jer se ne mogu preslikati dva različita slučaja. Mogu reći da je policija u svim navedenim slučajevima postupala u skladu sa zakonom. Policija je tijelo koje prijavljuje djelo sudu ili državnom odvjetništvu i uvijek postoji mogućnost ako se utvrdi da je policija po mišljenju odgovornih organa postupila pogrešno, odluka promijeni. Ono što je sigurno jest da policija nema dvostruke standarde - rekao je Božinović na upit novinarke o različitim načinima na koje policija pristupa naizgled sličnim slučajevima, s naglaskom na blago postupanje prema splitskom svećeniku koji opetovano krši propisane mjere i neprimjereni nastup jednog policijskog službenika sinoć ispred doma za starije u Vukovarskoj ulici u Splitu.

Također je i prokomentirao slučaj zaražene žene koja je u Zagrebu ušetala u poštu.

- Radi se kriminalističko istraživanje i utvrđujemo činjenice. To djeluje zabrinjavajuće. ali nema taj luksuz da ne istražuje. Tek na temelju utvrđenih činjenica može odlučivati o daljnjim postupcima - rekao je ministar unutarnjih poslova.

Capak je rekao da smo imali nekoliko proboja u zdravstvene ustanove, ali da je situacija pod kontrolom te da nijedan bitan dio zdravstvenog sustava nije zatvoren.

- S obzirom na to da dolazi Uskrs i kupovina će biti pojačana, iznimno u četvrtak, petak i subotu trgovine će biti otvorene od 7 do 20 sati. Na taj način želimo rasteretiti trgovine i spriječiti velike gužve - zaključio je Božinović.

Na kraju konferencije vjernicima se obratio Zvonimir Ančić, glasnogovornik Hrvatske biskupske konferencije.

- Biskupi su donijeli odluku da se otkazuju sve mise i podjele sakramenata. To je učinjeno prije svega iz osjećaja odgovornosti, moramo brinuti jedni za druge i štititi život. Želim izraziti sućut svima koji su izgubili svoje najdraže. Budimo postojani u molitvi, u nadi da će ova kušnja to prije proći. Ne budimo tjeskobni, nego radosni, budimo više ljudi jedni drugima - zaključio je Ančić.

#NACIONALNI STOŽER CIVILNE ZAŠTITE#KORONAVIRUS

Izdvojeno

04. lipanj 2020 12:35