StoryEditor
HrvatskaUDRUGA FRANAK

Na županijskim sudovima u Zagrebu i Osijeku potvrđene presude iz Zadra za konvertirane kredite, banke OTP i PBZ moraju vratiti preplaćene kamate

Piše Ljubica Vuko
10. travnja 2021. - 14:35

Udruga Franak izvijestila je o još dvije pravomoćne presude za konvertirane kredite, jednu sa Županijskog suda u Osijeku, a drugu iz Zagreba.

Županijski sud u Osijeku potvrdio je 4. siječnja 2021. presudom Gž-2011/19 pravomoćnost presude Općinskog suda u Zadru kojom je OTP banci naložena isplata 19.900 kuna preplaćenih kamata (ukupno oko 40.000 kuna sa zateznim kamatama), gdje je zastupnica tužitelja bila ogulinska odvjetnica Nada Magdić.

Županijski sud u Zagrebu potvrdio je 27. siječnja 2021. presudom Gž-1338/20 pravomoćnost presude Općinskog suda u Zadru kojom je Privrednoj banci Zagreb naložena isplata 12.000 kuna preplaćenih kamata, gdje su zastupnici tužitelja bili zadarski odvjetnici Ivan Šalina i Božo Vrkić.

Obje presude, kako navode, odnose se samo na nepoštene kamate, tako da tužitelji moraju novim tužbama zatražiti i razliku tečaja te eventualno ulazne i izlazne naknade, ako su te naknade naplaćene.

Iz Udruge Franak ističu kako se u novim tužbama svakako može dodati i deklaracija za utvrđenje ništetnosti ugovora, uz prihvaćanje rizika plaćanja dijela troška svojih odvjetnika, ako se ta deklaracija pravomoćno ne potvrdi.

U obje presude viši sudovi su potvrdili sljedeće:

1. Konverzijom nije nestao pravni interes za utvrđenje ništetnosti iz temeljnog ugovora o kreditu.

2. Konverzijom nije riješeno pitanje preplaćenih kamata.

3. U skladu s financijskim vještačenjem presuđeno je koliko preplaćenih kamata, uz pripadajuće zatezne kamate, moraju vratiti OTP i PBZ tužiteljima.

-Veseli nas to da unatoč činjenici da se na Sudu EU odlučuje o pitanju prava na obeštećenje za sve potrošače s konvertiranim kreditima, i dalje postoje suci koji donose presude utemeljene na već utvrđenim stavovima Suda EU u presudi C-118/17, na čemu im čestitamo! To je dokaz da hrvatsko pravosuđe nije baš onakvo kakvim se prikazuje u dijelu javnosti – poručuju iz Udruge Franak.

Također navode kako bez obzira na sve dobre vijesti sa sudova, i dalje smatraju da potrošači s konvertiranim kreditima trebaju pričekati odluku Suda EU, ako nisu još uvijek tužili banku. Kod onih koji jesu tužili, sudovi su u većini slučajeva već prekinuli sudske postupke do odluke Suda EU.

-Istodobno pozivamo sve druge potrošače s već otplaćenim nekonvertiranim kreditima da bez odlaganja pokrenu sudske postupke protiv banaka, jer im banke duguju značajne iznose novca zbog naplate kreditnih obveza na nepošteni i zabranjeni način – zaključuju u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. kolovoz 2022 03:59