StoryEditor
Hrvatskadržavna matura

Na jesenskom roku pao svaki četvrti maturant. Dvojka najčešća ocjena na obveznim predmetima

17. rujna 2020. - 09:27
Na fotografiji: ogledni primjer ispita iz matematike.  Dragan Matić/Ilustracija/Cropix

Svaki četvrti maturant pao je na jesenskom roku državne mature neki od obveznih predmeta (hrvatski i prvi strani jezik te matematika).

Najčešća ocjena na obveznim predmetima bila je dvojka, izuzev trojke na višoj, A razini engleskog jezika. To su pokazali rezultati jesenskog roka mature kojemu je pristupilo ukupno 5450 pristupnika, a 1397 učenika dobilo je negativnu ocjenu iz najmanje jednog obveznog predmeta.

Najviše učenika koji su pali jesensku državnu maturu, odnosno najmanje jedan od obveznih predmeta, dolazi iz strukovnih škola, njih 1344, dok je gimnazijalaca svega 53. Među gimnazijalcima najveći broj nije položio jedan obvezni predmet, dvoje dva, a jedan je pao sva tri glavna predmeta. Dok za učenike strukovnih škola matura nije obvezna ako ne žele na fakultet, za gimnazijalce jest, što znači da 53 maturanta s ovoga roka nisu formalno završila srednjoškolsko obrazovanje.

Ukupno su na ovome roku zabilježena 1623 pada na obaveznim ispitima, gimnazijalaca i strukovnjaka zajedno (jedna osoba može pasti više predmeta), dok je ukupan broj svih negativnih ocjena s ovoga roka 2433. Naime, osim obveznih ispita, još je 286 učenika strukovnih škola te 79 gimnazijalaca palo najmanje jedan izborni predmet.

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO), središnja ustanova za provedbu mature, rezultate je objavio u srijedu, uz zaključak kako je "današnjom objavom rezultata jesenskog roka službeno završila ovogodišnja državna matura uz primjenu maksimalno ujednačenih uvjeta za pristupnike u odnosu na prethodne generacije".

image
Tomislav Krišto/Ilustracija/Cropix

Bolje nego u ljetnom

– Iako je riječ o daleko manjem broju pristupnika u odnosu na prethodne godine, jesenski je rok, zbog epidemioloških mjera koje su na snazi, zahtijevao vrlo visoku razinu odgovornosti u pripremi i provedbi, ali i vrednovanju samih ispita – istaknula je Ivana Katavić, ravnateljica NCVVO-a, te je dodala kako je uskom suradnjom svih dionika obrazovnog sustava više od 30 tisuća ovogodišnjih maturanata (ljetni i jesenski rok) uspješno položilo ispit zrelosti.

Jesenski rok donekle se pokazao uspješnijim od ljetnoga, osobito za učenike strukovnih škola, od kojih je njih oko 38 posto na ljetnome roku palo najmanje jedan od obveznih predmeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

19. rujan 2020 09:43