StoryEditor
Hrvatskaodmah problemi

MUP istražuje tko je prekinuo online nastavu, hakeri bi mogli završiti iza rešetaka; Ministrica Divjak: To su pojedinci s devijantnim ponašanjem

Piše Hina
16. ožujka 2020. - 12:11
Tomislav Krišto/HANZA MEDIA

Policija je u ponedjeljak potvrdila da je Carnet prijavio hakerski napad, odnosno "teško kazneno djelo protiv računalnih sustava, programa i podataka", za koje je zapriječena kazna od jedne do osam godina zatvora.

Počinitelji su izvršili tzv. DDoS kibemetički napad na središnji poslužitelj AAI@EduHr sustava koji korisnicima uzrokuje poteškoće s pristupom Carnetovim uslugama, navodi MUP.

Dodaju da je u tijeku kriminalističko istraživanje s ciljem utvrđivanja identiteta počinitelja ovog kaznenog djela.

Hakerski napad na Carnet i Srce dogodio se na početku virtualne škole u Hrvatskoj, pokrenute zbog epidemije koronavorusa, zbog čega je došlo do slabljenja propusnosti sustava za virtualnu Nastavu na daljinu.

"U tijeku je kibernetički napad na naše servise na Srcu i na Carnetu. To smo prijavili policiji i rješava se. Nažalost, uvijek postoje neki neodgovorni pojedinci, ovdje pojedinci s doslovno devijantnim ponašanjem", rekla je u ponedjeljak resorna ministrica Blaženka Divjak na konferenciji za novinare nakon obilaska Osnovne škole Jabukovac.

#HAKERSKI NAPAD#ONLINE NASTAVA

Izdvojeno

29. svibanj 2020 05:10