StoryEditorOCM

MORH: U kovčanjskoj luci ne grade se elitni vojni objekti

Piše PSD.
18. kolovoza 2009. - 19:53

Ministarstvo obrane (MORH) opovrgava današnje napise jednog tjednika da se u uvali Kovčanju, u blizini Malog Lošinja, grade elitni objekti za vojni vrh bez građevinske dozvole, doznaje se danas od Službe za odnose s javnošću i informiranje MORH-a.

U MORH-u ističu da postojeći objekti nisu namijenjeni vojnoj eliti, kako se navodi u tekstu, nego se njima koriste i MUP i Obalna staža te neke civilne institucije. Nije točna informacija da su u vojnom kompleksu izgrađeni novi objekti bez građevinske dozvole, nego je riječ o rekonstruiranim i prenamijenjenim objektima koji su u Kovčanju već postojali, navodi MORH.

Na spomenutome mjestu smještena je i postrojba za aktivnost na moru i podmorju, akcije traganja i spašavanja, a tijekom protupožarne sezone i helikopteri i posade za traganje i spašavanje.

Kako navode u MORH-u, radovi traju već dvije-tri godine, a na uređenju objekata i okoliša rade isključivo pripadnici Oružanih snaga Republike Hrvatske (OSRH).

Također ističu kako je ove godine Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva dva puta pregledalo taj vojni kompleks te je na uvid dostavljena sva tehnička dokumentacija o svim zahvatima koji se odnose na preuređenje objekata.

Taj kompleks služi i za rehabilitaciju pripadnika OS RH nakon povratka iz mirovnih misija te za njihove seminare i edukaciju, navodi MORH. Vladinom uredbom iz 2004. Kovčanje je proglašeno vojnom lukom, a takav objekt je u skladu s NATO-standardima, ističe MORH i dodaje kako i druge zemlje NATO-saveza imaju takve vojne komplekse široke namjene poluotvorenog tipa.

(H)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. ožujak 2023 02:18