StoryEditorOCM
Hrvatskapad drona

MORH reagirao priopćenjem: ‘Objavljen je netočan citat i netočna interpretacija ministra Banožića‘

Piše PSD
1. prosinca 2022. - 16:39

Ministarstvo obrane Republike Hrvatske priopćenjem je reagiralo na današnje tekstove u medijima u kojima se navodi da je ministar Banožić izjavio da u Ministarstvu znaju tko je lansirao dron koji je pao na Zagreb, ali da je to tajna. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

Poštovani,

vezano za medijske napise pod naslovima “Ministar Banožić: Znamo tko je lansirao dron koji je pao na Zagreb“ i slično, u cilju istinitog i objektivnog izvješćivanja javnosti, Ministarstvo obrane dužno je reagirati.

Naime, u tekstovima je objavljen netočan citat kao i netočna interpretacija ministra Marija Banožića iz Hrvatskog sabora 30. studenog 2022. godine.

Ministar Banožić ni u jednom trenutku nije rekao „znamo tko je lansirao dron koji je pao na Zagreb, ali to je tajna“.

Osvrnuo se na činjenicu da je bespilotna letjelica prošla kroz nekoliko država te je naveo da Hrvatska razmjenjuje informacije s članicama NATO-a, no nije prejudicirao konačnu informaciju o tome tko je lansirao letjelicu, o čemu istraga i dalje traje.

Odgovarajući na repliku zastupnika u Hrvatskom saboru Stipe Mlinarića ministar je rekao: „Prije svega želim reći da se ni premijer Plenković ni ja nismo naslikavali pokraj nikakve rupe, bili smo na lokaciji za koju smo iskazali zabrinutost na osnovu tadašnjih analiza koje su jasno pokazale da postoji ugroza iz samog projektila koji je došao. Što se tiče obavještajnih podataka, oni se odnose i na prikupljanje podataka od drugih zemalja NATO članica iz kojih je isto tako kroz zračni prostor doletio Striž Tupoljev 141 koji je pao na Jarun 10.3. oko 11 sati navečer, kao i na osnovu podataka koji su klasificirani i u drugim zemljama, oni se nisu mogli iznositi u javnost“.

Molimo da, poštujući pravo koje proizlazi iz odredbi članaka 40. i 41. Zakona o medijima (NN br. 59/04, 84/11, 81/13), a radi interesa i objektivnog informiranja javnosti objavite ovo reagiranje Ministarstva obrane u cijelosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. svibanj 2023 20:57