StoryEditor
Hrvatskačetvero doktoranata povijesti u dalmaciji provode projekt o odnosu prema obilježjima ratnih zbivanja

Mladi Nijemci istražuju: zašto Hrvati ruše partizanske spomenike?

Piše PSD.
9. rujna 2009. - 18:31

Nevjerojatno je da zemlja s takvom antifašističkom prošlošću tako malo poštuje tu baštinu − kažu znanstvenici

Koliko smo se u stanju sjećati svijetlih trenutaka bliže prošlosti, a koliko smo ih skloni proglašavati tabuima i sramiti ih se čak i kad ih priznaje cijeli svijet − tako otprilike glasi tema projekta koji ovih dana po Dalmaciji provodi četvero mladih doktoranata povijesti iz Njemačke.

Glavni je pokrovitelj projekta − koji se provodi pod okriljem Europske povijesne radionice − njemačka zaklada “Sjećanje, odgovornost, budućnost”, a podršku mu pruža i Odsjek za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu.

Još u lipnju su Ana Nemec, Marija Vulesica, Nils Mueller i Bernd Robionek obišli dio srušenih, zapuštenih i devastiranih spomenika antifašističkoj borbi u Splitsko-dalmatinskoj i Zadarskoj županiji, da bi rad nastavili ovoga rujna posjetivši još nekoliko važnijih spomenika, ali i spomen-obilježja stradalnicima Domovinskog rata.

Bačeni u zaborav

− Očito je da su partizanski spomenici, koji su u socijalizmu bili dominantni, devedesetih godina postali tabu. Zbog toga su mnogi i porušeni ili devastirani, a počinju se pojavljivati spomenici iz Domovinskog rata, pa nas je zanimalo kako bi te dvije kulture sjećanja mogle funkcionirati jedna uz drugu − kaže Marija Vulesica.

A funkcioniraju, koliko su dosad shvatili, tako da su manje-više svi partizanski spomenici bačeni u zaborav metodama od miniranja, preko čekićanja, do potpunog zapuštanja.

Uz časne iznimke, poput spomenika internircima pred zgradom Županije u Splitu, biste narodnih heroja na Bačvicama, nekoliko spomen-ploča, spomen-kosturnice na groblju Lovrinac ili spomenika strijeljanim borcima Prvog splitskog partizanskog odreda u Ruduši, koji je nedavno obnovila Uprava RNK Split. No, ima još iznimki, vrlo specifičnih.

− Jako nam je zanimljiv bio spomenik u Dugopolju. Tamo je nekad stajao kip partizana, koji je srušen. Devastiran je i popis poginulih aktivnih boraca, no zato je sasvim sačuvan popis civilnih žrtava, što pokazuje da je velik dio skrbi pao na leđa obitelji poginulih, te da se civilne žrtve ipak gledaju drukčije, oslobođene ideologije − kaže Vulesica.

Uspoređujući partizanske spomenike s onima iz Domovinskog rata, mladi njemački znanstvenici zaključuju da je estetska dimenzija prilično na strani partizanskih, nasuprot katkad rugobnim kipovima uz Jadransku magistralu. Također, čini im se da se novija spomen-obilježja puno oslanjaju na vjeru, pa se zapravo često svode na velike križeve na dalmatinskim grobljima.

− Čini mi se da je i poštovanje tih spomenika, ako tako mogu reći, dobrovoljnije nego onih starijih. Ljudima nisu toliko važne velike globalne manifestacije sjećanja, oni sami su čuvari te memorije − kaže Robionek.

Rezultate ovoga istraživanja bit će zanimljivo pogledati kad budu gotovi najviše zbog toga što se kod nas nitko nije ozbiljnije bavio tom tematikom, osim udruženja antifašista, čije molbe za čuvanjem spomeničke baštine obično nailaze na zid šutnje. J

oš zanimljivija je činjenica da istraživači dolaze iz Njemačke, u kojoj je breme Drugog svjetskog rata ipak još uvijek teško.

 − Katkad nam je nevjerojatno da zemlja koja ima tako svijetlu antifašističku prošlost kao Hrvatska tako malo poštuje taj dio baštine. U Njemačkoj je pokret otpora bio iznimno slab, pa opet se svaki trag našeg antifašizma pažljivo čuva. Razbiti spomenik podignut, primjerice, Von Stauffenbergu, atentatoru na Hitlera, bilo bi shvaćeno kao terorizam − kaže Mueller.

Uspomene se čuvaju

Pedesetih i šezdesetih godina Njemačka je prošla kroz proces nakon kojega je skrb za baštinu postala normalna, o njoj se ne govori, ona se jednostavno provodi. Čuva se uspomena na rijetke antifašiste, a sjećanje na vojnike je ljudsko − kaže Mueller.

 

Njemačko groblje najbolje očuvano

Ironija je htjela da je valjda najbolje očuvano spomen-obilježje iz Drugog svjetskog rata na splitskome području − koje je bilo jedan od najjačih bastiona antifašizma u Europi − groblje njemačkim vojnicima na splitskom gradskom groblju Lovrinac, a koje održava njemačko veleposlanstvo u Zagrebu.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

28. rujan 2020 13:18