StoryEditor
Hrvatska'To je pravi način'

Ministrica Divjak odgovorila na zahtjev Biskupije da se vjeronauk upisuje kao obvezni predmet

11. listopada 2018. - 15:29

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je u četvrtak kako škole trebaju voditi računa da obvezni predmeti u satnici budu prioritetni, tako da učenici nemaju 'rupe' u rasporedu, a da kriteriji ispisivanja s vjeronauka moraju biti isti kao za sve predmete.

"Ista pravila vrijede za sve predmete. Kada imate izborni predmet i kada ga odaberete njemu pristupate kao prema bilo kojem drugom obveznom predmetu. Znači bilo kakav izvanredni ispis usred godine nije nešto što je prihvatljivo i jednako vrijedi za vjeronauk, samo što je to više pod lupom i interesom javnosti", rekla je Divjak.

Upitana bi li se satnica trebala bolje organizirati da se izborni predmeti vode prvi ili posljednji sat, umjesto da su u sredini, rekla je kako obvezni predmeti trebaju imati prioritet.

"Prije svega treba voditi računa da obvezni predmeti u satnici budu prioritetni tako da učenici nemaju 'rupe' u rasporedu. Znamo da to ponekad nije u potpunosti moguće napraviti. Razlozi su uglavnom veći broj razreda i određen broj ljudi koji moraju voditi nastavu pa to nije jednostavno organizirati", ustvrdila je.

Međutim, dodaje Divjak, škole trebaju učenicima koji nisu na izbornom predmetu organizirati rad u knjižnici ili slično. "To je pravi način da škola pokaže kako vodi brigu o svakom učeniku", rekla je.

Komentirala je i upute Požeške biskupije školama da u e-dnevnik upisuju vjeronauk kao obvezni predmet kazavši kako to nije shvatila kao zahtjev da vjeronauk bude obvezan predmet. Divjak je ponovila kako tehničke upute školama vezane uz korištenje sustava e-dnevnika školi daju isključivo Carnet i nadležno Ministarstvo te da je vjeronauk izborni predmet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

04. prosinac 2020 16:53