StoryEditor
Hrvatskaučitelji i školarci uče o holokaustu

Ministar Primorac vodi učenike u centar Yad Vashem

Piše PSD.
2. veljače 2009. - 23:38
Hrvatska je tijekom Domovinskog rata platila veliku cijenu, nezabilježenu u nekoliko posljednjih desetljeća. Ako se povijest ne uči na način istine, ona se ponavlja, dodao je ministar

Posjet mjestima stradavanja u 2. svjetskom ratu mora postati
dio školskog programa                                                               R
Holokaust je jedan od najsramnijih i najmračnijih događaja u ljudskoj povijesti. On ima svoju težinu i ne može se koristiti u dnevnopolitičke svrhe – istaknuo je u ponedjeljak ministar obrazovanja Dragan Primorac na otvaranju trodnevnog stručnog skupa “Poučavanje o holokaustu i sprečavanju zločina protiv čovječnosti“.

Skup je namijenjen učiteljima i nastavnicima povijesti, etike, vjeronauka, sociologije, filozofije te hrvatskoga i stranih jezika. Uz Ministarstvo obrazovanja organizatori su Ministarstvo kulture, Agencija za odgoj i obrazovanje te Spomen-područje Jasenovac.

Posjet Jasenovcu

Otvorenju je nazočio i Shmuel Meirom, izraelski veleposlanik u Hrvatskoj. Za utorak je predviđen posjet Jasenovcu. Ministar Primorac je kazao kako smo ovih dana u Hrvatskoj svjedoci “razumu i znanosti neprimjerenih identifikacija“ u vezi s holokaustom. Ponovio je kako se pitanje holokausta ne može uspoređivati s današnjim događajima. Ministar se dotaknuo i nacionalne povijesti.

 - Hrvatska je u Domovinskom ratu platila cijenu nezabilježenu u nekoliko posljednjih desetljeća. Ako se povijest ne uči na način istine, ona se ponavlja – istaknuo je ministar, naglasivši kako je činjenica da je Hrvatska utemeljena na antifašističkom pokretu i odrednicama ZAVNOH-a te je krvlju stvarana u Domovinskom ratu.

Ministar je kazao kako bi posjet Jasenovcu i ostalim mjestima stradanja trebao postati nezaobilazan u školskom programu. Podsjetio je da je tijekom posljednjih šest godina oko 500 hrvatskih učitelja i nastavnika prošlo poduku o holokaustu u Hrvatskoj te njih 160 u inozemstvu, od Izraela i Yad Vashema do SAD-a.

Ministarstvo ima u planu organizirati razmjenu učenika i studenata iz Hrvatske i Izraela. Primorac je najavio kako već ove godine namjerava povesti skupinu učenika iz svih krajeva Hrvatske, veličine jednoga školskog razreda, u Yad Vashem, a potom bi u uzvratni posjet došli izraelski učenici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

24. studeni 2020 15:31