StoryEditor
Hrvatskaupaljen alarm

Ministar Beroš pojasnio zašto je naredio potpunu mobilizaciju zdravstvenog sustava: Ne pružamo svi maksimum koji je potreban u ovom trenutku!

Piše PSD.
27. listopada 2020. - 15:21
Dragan Matić/Cropix

NOVIJE: 

- Mislim da je vrijeme za slikovitu mobilizaciju, jedinstvo i solidarnost. Ne negiram odluku od 14. ožujka koji govori o mjerama mobilizacije, nego govorim slikovito o potrebi da svaki pojedinac funkcionira na najvišoj razini i da svoj maksimum - kazao je ministar Vili Beroš na konferenciji za novinare.

- Zahvaljujem svima koji su to do sada radili i apeliram na ostale da se pridruže - poručio je. 

- Brojevi su veliki i moramo znati da se bolnički sustav postepeno puni. Današnjih 153 nova je značajna brojka. To znači da možda ne svi, ali najveći dio od 153 zauzetih kreveta da su popunjeni Covid pozitivnim bolesnicima i da smo onemogućili svim ostalima koji trebaju zdravstveno zaštitu pružanje iste. Želimo mobilizirati čitav zdravstveni sustav da na neki način adekvatno odgovorimo izazovima pred nama - kazao je Beroš. 

- Potrebno je da se svi skupa homogeniziramo i pružimo najviše što možemo. Ne pružamo svi maksimum koji je potreban pružiti u ovom trenutku - kazao je. 

Na pitanje što još može tražiti od doktora kazao je da je one koji rade pohvalio i da zaslužuju najveću zahvalu. 

- Postoje i drugi faktori koji se trebaju priključiti ukupnoj borbi protiv epidemije. Svjedočimo opterećenosti epidemiološke službe, praćenje kontakta je zapelo, na svima je da se pridružimo težnji i borbi protiv epidemije. Praćenje kontakta je najvažniji alata u borbi protiv širenja virusa - kazao je.

Na pitanje koliko se liječnika odazvalo, ministar je kazao da je to što su se liječnici odazvali hvalevrijedno.

- Željeli smo postići mobilizaciju cijelog korpusa. Daleko smo od trenutka kada ćemo ih upogoniti. Nismo ih mislili staviti za liječenje Covid-19 bolesnika, imali bi svoju ulogu. Veseli broj studenata koji se žele priključiti, postoji veliki broj zdravstvenih radnika, njegovatelja, preko njih 1000 na zavodu za zapošljavanje. Potičem zdravstvene ustanove da postoji modaliteta za zapošljavanje - kazao je ministar. 

- Pozivam sve da pogledaju katastrofične slike od proljetos - kazao je ministar te apelirao na sve da poštuju mjere kako bi se izbjegao taj scenarij.

RANIJE:

Ministar zdravstva Vili Beroš obratio se građanima putem Facebooka u kojemu je poručio da je naredio potpunu mobilizaciju cijelog javnozdravstvenog sustava u Hrvatskoj.

- Aktualno stanje s koronavirusom tjera nas sve u zdravstvenom sustavu na izvanredni angažman, od liječnika primarne zdravstvene zaštite, hitne pomoći, zavoda za javno zdravstvo do svih bolnica koje skrbe za sve oboljele. Naredio sam kao ministar zdravstva potpunu mobilizaciju cijelog javnozdravstvenog sustava u Hrvatskoj. Upravo je ovo vrijeme da pokažemo istinsku predanost našem pozivu, poručio je u obraćanju na Facebooku.

Podsjetimo, u protekla 24 sata zabilježeno je 1.413 novih slučajeva pa je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 11.311. Među njima je 897 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 57 pacijenata. Preminulo je 18 osoba.

U zagrebačkoj Areni su počele pripreme za prijem bolesnika sa covidom-19, tijekom dana bit će postavljano 400-tinjak ležajeva, a po potrebi kapaciteti smještaja će se povećavati.

Arena će biti tercijarni centar za zbrinjavanje oboljelih od koronavirusa s blažom do početnom srednje teškom kliničkom slikom, najavio je jučer ministar zdravstva Vili Beroš.

Vili Beroš izjavio je u ponedjeljak kako će dolazak prvih pacijenta u zagrebačku Arenu ovisiti o dinamici punjenja bolničkih kapaciteta.

Istaknuo je, međutim, kako izazov neće biti smještajni kapaciteti i sami kreveti, već nedostatak zdravstvenog osoblja, liječnika i medicinskih sestara, ovisno o opsegu ulaska virusa u zdravstveni sustav i broj liječnika koji će biti ubuduće biti zaražen ili u samoizolaciji.

"To će se nastojati osigurati preraspodjelom zdravstvenog kadra te angažmanom umirovljenih liječnika ali ne za rad s covid pozitivnim pacijentima", rekao je.

Preko 1000 njegovatelja i njegovateljica je u ovom trenutku na zavodu za zapošaljvanje i moguće je računati i na njih, a isto tako i na liječnike koji rade pod nadzorom, studente završih godina medicine te medicinske sestre na završnim godinama svog studija, poručio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

03. prosinac 2020 22:35