StoryEditor
HrvatskaU njegovom stilu

Milanović: ‘Znate li tko su dementori? Ja se moram sramotiti zbog Plenkovića! Kad je happy hour svi piju jeftinije‘

Piše JL, Hina
23. lipnja 2022. - 11:19

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović ponovo je danas zatražio da se Bosni i Hercegovini dodijeli status kandidata za ulazak u EU. Čelnici država članica EU-a okupit će se u četvrtak i petak na samitu u Bruxellesu na kojem će odlučivati o kandidatskom statusu za Ukrajinu i Moldaviju za što postoji široka podrška,  piše Jutarnji list.

Milanović je u četvrtak na Pantovčaku ponovo zatražio da isti status dobije Bosna i Hercegovina. U tome ima odlučnu podršku slovenskog predsjednika Boruta Pahora, a inicijativi se pridružila i Austrija.

- U ime svih članica čujemo da će Ukrajina dobiti status kandidata. I Moldavija. U redu, neka Ukrajina dobije status kandidata, ali ona, kao i Moldavija, ima neke goleme probleme - kazao je Milanović. To je prilika da se Bosni i Hercegovini da status kandidata, kao čin povjerenja i nade - rekao je Milanović, dodavši da ne vidi kako bi netko mogao biti protiv toga.

- Ja ću nastaviti raditi ono što mi je dužnost, za ono što mislim da se isplati raditi. Ne brojim dane otkako sam predložio sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost na temu Bosne i Hercegovine. Ne želim izbjegavati sjednicu na temu Ukrajine, ali tema uzimanja svih prava Hrvata je nešto što je naš vitalni nacionalni interes.

Previše je Hrvatska napravila, mučila se, trpila, i u nama nema želje za osvetom, nego za urednim sređivanjem stanja u BiH, i jedan duboki interes da BiH postane članica EU-a. Prije nekoliko dana se pokazala prilika, koja ti legitimno pruža mogućnost da ju iskoristiš.

Prošli tjedan svjedočimo odlasku trojice europskih lidera u Kjev i u ime svih članica čujemo da će Ukrajina dobiti status kandidata. I Moldova pride. Odjednom se govori da te države dobivaju status kandidata. Podsjetit ću se da se tome protivila cijela garnitura država. U redu, neka dobije status, ali Ukrajina, kao i Moldova, imaju ogromne probleme, koji su geopolitičke naravi.

'Prilika za BiH'

Istog trenutka i Europska komisija je 'on board'. I oni pišu preporuku, znam o tome nešto, znam da ima dogovora iza sjene. To je prilika da se Bosni i Hercegovini da status kandidata, kao čin povjerenja i nade. Vidimo da se tamo ne želi donijeti izborni zakon i rade sve uz podršku 'dementora', to su oni likovi iz Harryja Pottera koji vam srču energiju, to je međunarodna zajednica.

I sad imamo priliku Bosni i Hercegovini dati palac gore, imamo vas priliku povući na svoju stranu, ne Rusiji. I računaš to je to, da kažeš 'stanite malo', tko može biti protiv toga. Postoje dvije stvari, jedna je izborni zakon do kojeg neće doći zahvaljujući Andreju Plenkoviću, radi se sve da se to zatuče, da se izađe na izbore da Hrvati izgube. To je organizirana utakmica u kojoj se unaprijed zna pobjednik - rekao je Milanović pa nastavio govoriti o situaciji o BiH:

'HDZ-ovci probudite se'

- Na ljestvici prioriteta status kandidata BiH u EU je isto nešto. Vidjeli smo prije nekoliko dana da je parlamentarna skupština BiH, u kojoj su sve stranke, donijela jednoglasnu odluku koja traži da se BiH da status kandidata, svi su glasali za to. Dakle, čak i ljudi iz stranke Bakira Izetbegovića, potpisuju se Nebojša Radmanović i Dragan Čović. Kompletna politička volja BiH, stoji iza tih potpisa, i to ide u Bruxelles. Istovremeno, slovenski predsjednik Borut Pahor piše pismo u kojemu traži da BiH odmah dobije, u iznenada otvorneoj situaciji, da dobije status kandidata. U toj jednoj temeljitoj maniri s nizom elemenata. Nakon sastanka u Rigi još nekoliko država je to napravilo. Bosni i Hercegovini se postavlja uvjet da mora promijeniti izborni zakon, a Ukrajini i Moldovi ne. Takav argument očekujem od cinika, od bruxelleskih gnjavatora, od premijera, koji već mjesecima izbjegava sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost. U međuvremenu postupaš onako kako tebi odgovara... Pozivam HDZ-ovce da se probude, ovo ulazi u sferu sramnog. Ja se moram sramotiti da ovakva pisma piše slovenski predsjednik, a ne hrvatski premijer - izjavio je Milanović.

'Zrinjevac ne radi svoj posao'

- Bosna i Hercegovina je gora od kolonije. U njih se barem sistemski ulagalo, u BiH se ni to ne radi, prepušteni su sami sebi, još moram slušati planove za komadanje BiH. Da se vratim na Plenkovića... Zrinjevac ne radi ništa, samo ono što im Plenković naredi. Zrinjevac je počeo slati stalne otpravnike poslova, što je to? Plenković opstruira imenovanje veleposlanika, koje bi ja to prijatelje imenovao na mjesto veleposlanika. Jedino smo imenovali Hidajeta Biščevića za veleposlanika u Beogradu, zajedno smo ga Plenković i ja odabrali. S Plenkovićem se ne može razgovarati. Baca frazetine. Pitam te, čovječe, za koga radiš. Vanjska politika je ipak zajednički posao. Koga ja predstavljam idući tjedan u Madridu na summitu NATO-a, svoju ekipu s Trnja? Slovenski presjednik na našu sramotu i tugu radi nešto što bi trebao naš premijer. Bosna i Hercegovina mora promijeniti izborni zakon za status kandidata, a Ukrajina će postati kandidat kad reintegrira Krim, to je ta vrsta cinizma - istaknuo je predsjednik RH.

- Međunarodna uprava je BiH dovela ispod ruba egzistencije. Mi sada tražimo da se u ovom sad trenutku Bosni i Hercegovini da ruka. Očito postoje neki prioriteti, je li to strah da se ne ugrozi hrvatski povijesni ulazak u eurozonu i Shengen? Je li riječ o tome? Možda ja svojim postupcima ugrožavam neki viši cilj, možda je to doista sporedno u odnosu na euro zonu. Svatko je ušao u eurozonu, to je tehnička stvar, koju svatko može, ali kada bi Plenković otvoreno govorio...Dame i gospodo, običan balkanski privatluk, podsjećam na dokument HAZU. Napisali su da Hrvatima u BiH treba pomoći da svoja prava ostvare po svaku cijenu, naravno ne po cijenu rata. Ovo je bio pledoaje iz serijala o teoriji i praksi komadanja BiH, ovo je bila nova epizoda komadanja da uđe u EU - zaključio je Milanović pa krenuo odgovarati na pitanja novinara.

'EU čeka na mig drugih'

Odgovarajući na pitanja novinara bi li dao BiH status kandidata bez uvjeta, rekao je: - U ovom trenutku predstavnici triju naroda kažu dajte nam status kandidata. Ja radim ono što oni traže, ali čini mi se da je puno bolje da budu bliže nama, nego dalje od nas. Ovdje se barem zna tko plaća - Europska unija. Kada je vanjska politika u pitanju EU je opasna sama za sebe, donosi odluke 'dilerski', donose 'dealove', koji na nečiji mig, koji vi ne vidite, nešto naprave. I onda kažu, idemo Ukrajini status kandidata. Je li to možda povezano s putom trojice predsjednika u Kijev? Samo pitam, kakvo je to jedinstvo volje?

- Kako se odjednom dogodilo da se EK probudila razdragano, i sad može status kandidata Ukrajini. Po kojim kriterijima Moldova može biti kandidat, pogledajte što rade jadnim Makedoncima, uništavaju zemlju. Sjećate je da je Nizozemska u 3. mjesecu rekla da moraš zadovoljiti tehničke kriterije. Ovo je preko veze, ali nije bezveze, nije besmisleno. FiInska i Švedska žele ući u eksluzivni klub, sjećate se koliko smo mi čekali.

Na pitanje očekuje li od premijera da pristane na sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost rekao je:

- Hoćemo li se mi sastati na sjednici VSO-a nakon što on tjednima krši ustavnu dužnosti? Nebitno je što sam ja njega već odbio. Nemam se što više sastajati. Šansa je propuštena, vi to svodite na osobno. Rat u Ukrajini za mene, i prije 3 mjeseca, nije bio razlog za sazivanje Vijeća za nacionalnu sigurnost. O čemu da odlučujemo tri dana nakon što je Rusija napala Ukrajinu. Ali da sjednemo i razgovaramo o zajedničkoj politici vezano za BiH, to je tema od koje se raspada ekspres lonac.

'Je li Plenković prišao Borutu?'

- Naš sastanak je zakasnio, ali i dalje bi imao smisla, ja radim za Hrvatsku, a ne za Finsku. Oni imaju svoje probleme, a mi svoje. Ja inzistiram na nečemu što je meni jako važno. Ako nema načina da me čuješ, ako nije dovoljno da predsjednik Slovenije preuzme taj teret na sebe. Baš me zanimaš što je Plenković rekao Pahoru, jer mu je ovaj 100% prišao. Je li mu rekao što se miješaš u naše poslove? Pitajte Plenkovića, ne vjerujem da mu Borut nije prišao.

- Kad je happy hour svi piju jeftinije, a svi izlaze trijezni. Svi zaslužuju status kandidata, razlozi su politički, Ukrajina nikada neće ispuniti tehničke kriterije. Da budem vrlo jasan, Bosni i Hercegovini treba malo progledati kroz prste, kao i Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji... Inače će narod biti frustriran, pada podrška naroda u tim zemljama. kako postići da Makedonija, koja se uništava, da ispunjava iste kriterije kao Hrvatska. Šalješ im poruku da nikada neće ući, na tome profitiraju ovi iz Harryja Pottera. Koja je poruka Bosancima? Da moraju zaratiti da ih netko doživi?

'Hrvatska za Shengen ispunila kriterije 2015.'

- Od Plenkovića ne očekujem ništa, njegovo ponašanje sugerira da neće napraviti ništa. Ja nemam utjecaj na predstavničko tijelo u Hrvatskoj. Nažalost, to postaje bespredmetno. Turska je došla i rekla da Finska i Švedska ne mogu u NATO. Ako bi Hrvatska rekla da može, ja bih se borio za naše interese. Jer Finska egzistencija nije ugrožena, može se pričekati. Kriminalni nemar vlada na Zrinjevcu (Ministarstvu vanjskih poslova). Pokazuju sramotnu razinu neznanja o BiH. Fućka se finskoj premijerki za kandidaturu BiH. Ona niti ne zna da je BiH podnijela zahtjev za status kandidata. Čiji je bio posao da se ta vijest probije do premijerke Finske? Barem u zadnja tri mjeseca. Posao se ne radi, da se ne bi kompromitirali nečiji privatni planovi. Hrvatska je za Shengen ispunjavala uvjete 2015. godine, uvjerite me u suprotno. Prošlo je sedam godina, a sad će nam netko učiniti veliku čast. Slovencima skidam kapu, naš ulazak u Shengen je u slovenskom interesu, a nama dobro dođe. 150.000 slovenskih građana ima nekretnine u Hrvatskoj,  piše Jutarnji list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. lipanj 2022 11:19