StoryEditor
Hrvatskaotvoreni sukob u EU-u

Milanović za Junckera, a London ga ne želi

Piše PSD.
15. lipnja 2014. - 16:16
Britanski premijer David Cameron uputio je u petak dramatičan apel za obranu demokracije i europskih interesa svim državama članicama EU-a. Upozoravajući da bi izbor Jean-Claudea Junckera za predsjednika Europske komisije potkopao demokratski legitimitet Europske unije, Cameron je otvoreno aludirao da Junckerov izbor zadire u samu srž smisla Unije, načina na koji ona donosi odluke, potrebe da se poštuju pravila i da imamo odgovarajući odnos između europskih nacija i europskih institucija.

Tajno glasanje

Zauzimajući se za otvoreniju, fleksibilniju i kompetitivniju Europsku uniju, Britanski premijer podsjetio je da prema Ugovoru o EU-u koji su ratificirali nacionalni parlamenti čelnici vlada zemalja članica nominiraju kandidata za čelnu poziciju Europske komisije, a tada zastupnici u Europskom parlamentu glasaju o kandidatu tajnim glasanjem.
To je, podsjeća, jasna procedura zajamčena Lisabonskim ugovorom, zaključenim nakon napornih pregovora o postizanju ravnoteže između nacionalnih država i Europske komisije. Cameron prigovara dijelu zastupnika u Europskom parlamentu da su izmislili novi postupak kojim pokušavaju i jedno i drugo, pa tako glavne političke grupacije za izbornu kampanju biraju svojega glavnog kandidata (Spitzenkandidaten) te se iza zatvorenih vrata dogovaraju kako će nakon izbora udružiti snage i dati podršku kandidatu one političke grupacije čiji je kandidat osvojio najviše glasova.

Taj koncept problematizira tvrdeći da on nikada nije bio predmetom razgovora između nacionalnih političkih vođa, niti je ratificiran u nacionalnim parlamentima. Tvrdnje da su građani Europe izabrali Jean-Claudea Junckera kao novog šefa Europske komisije Britanski premijer zato ne prihvaća, jednako kao ni odmicanje političke moći u EU-u od nacionalnih parlamenata. Postojeći pristup on naziva “grabljenjem moći zakulisnim putem”, te sve poziva u novu potragu na najboljim kandidatom za predsjednika Europske komisije, tvrdeći kako su na ovom pitanju ujedinjene sve tri vodeće britanske političke stranke.

Politički analitičar Davor Gjenero procjenjuje kako je iz objave ovog apela očito da je Cameron odlučio zaoštriti pritisak prema Junckeru kao sve izglednijem novom šefu Europske komisije. Po njemu, Cameron to ne radi samo u ime britanskih interesa nego i interesa još nekih velikih i moćnih europskih država kao što su Njemačka, Švedska i Italija koje zasad prema Junckeru ne istupaju otvoreno neprijateljski.

Suština spora je u procesu postupne federalizacije EU-a i političkom konceptu “više Europe” koji ne odgovara najmoćnijim članicama. Za ovu priču nije bitno to što je Jean-Claude Juncker kandidat europskih pučana, napominje Gjenero, puno je bitnije što je on kandidat koji dolazi iz male europske zemlje, Luksemburga. Juncker strateški više odgovara malim europskim državama, sklon je autonomnim odlukama u odnosu na pritiske najjačih i odlučan je provoditi svoje projekte, te kao takav nije poželjan “europskim kapitalcima”.

– Zbog istih je motiva prije 10 godina iz utrke za šefa Europske komisije izbačen Guy Verhofstadt, otvoreni zagovornik koncepta “sjedinjenih europskih država”, a minirali su ga Tony Blair i Angela Merkel te na njegovo mjesto ugurali “sivog” Josea Manuela Barrosa. Aktualna Cameronova akcija s potkopavanjem Jucnkera očito je počela nakon što Herman Van Rompuy nije uspio u svojoj misiji da ga nagovori da odustane od kandidature – procjenjuje Gjenero.

Ovaj tip zaoštravanja prema njegovoj projekciji mogao bi pojačati animozitet između Velike Britanije i ostatka EU-a, ali i dodatno ojačati Junckerovu poziciju. Logično je da u ovom sporu Hrvatska bude na Junckerovoj strani: Zoran Milanović je na zadnjoj sjednici Europskog vijeća, uostalom, takav stav otvoreno zastupao.

davor krile

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. prosinac 2021 16:30