StoryEditor
HrvatskaAnaliza

Milanović je pozvao Kolindu na sučeljavanje, no naša stručnjakinja tvrdi: To mu uopće ne bi odgovaralo. Njemu je, zapravo, najbolje ovo što predlažu iz tabora predsjednice

Piše Marina Karlović-Sabolić
20. listopada 2019. - 17:34

Sučeljavanje je prvi tražio Zoran Milanović.

Što i nije neka novost, budući da je sučeljavanjima svojedobno mahao i Ivi Sanaderu i Tomislavu Karamarku. Prvi koji mu se na poziv odazvao bio je Andrej Plenković. Te je izbore Milanović izgubio.

Potom se na temu sučeljavanja nadovezao Miroslav Škoro. Budući hrvatski predsjednik ne bi, kaže, trebao bježati od političke debate.

Predložio je da se sučeljavanje održi u Areni. U Splitu ili Zagrebu. Izrazio je nadu da će organizatori voditi računa da ono počne nakon podne. Kako bi se Milanović stigao razbuditi. I da će premijer dati dozvolu svojoj štićenici Kolindi Grabar Kitarović da se odazove ovom izazovu.

Aktualna predsjednica uzvratila je, pak, da se sučeljavanja ne boji. Sudjelovala je ona, uostalom, u predizbornim debatama i uoči prošlih izbora. Sada čeka da kandidati prikupe 10 tisuća potpisa potrebnih za kandidaturu. I da kampanja službeno otpočne.

- Milanović zaziva sučeljavanje, no možda bi mu bilo bolje izbjegavati ih u prvom krugu. Osim što je on predsjednik s karakterom, on je i čovjek s karakterom kojega poznajemo, zajedno sa svim njegovim „zoranizmima“. ZA njega bi kontraproduktivno bilo ići na sučeljavanje u prvom krugu – upozorava komunikacijska stručnjakinja Ankica Milanović.

Milanović voli politički ring. Uživa u verbalnom „šaketanju“ svojih suparnika. Ne preže pritom ni reći „rečenicu previše“.

- Na sučeljavanju u prvom krugu sigurno bi bio i Škoro, i tu će onda biti dosta prostora za provokaciju. Ne vjerujem da se u ovih nekoliko godina što je bio izvan politike Milanović uspio umiriti da ne bi reagirao kao svađalica. Njemu bi, zapravo, najviše odgovaralo ono što predlažu u taboru predsjednice: sučeljavanja u drugom izbornom krugu – ističe Ankica Mamić. Predsjednica je, kaže naša sugovornica, sada u poziciji da brani, ne da izaziva, kao prije pet godina. I slijedi potpuno drugu strategiju, pa ne trči na sučeljavanja.

-Ipak mi se čini da se predsjednica bolje snalazila u prethodnoj kampanji. Bila je srčanija, otvorenija, bliža građanima. Sada se povukla više nego što to koristi njezinoj kampanji – smatra ova komunikacijska stručnjakinja.

Na sučeljavanju ona će se, u to nema nikakve dvojbe, naći na udaru kritika i Milanovića i Škore. Ako dvojica muških kandidata u tome pretjeraju, Kolinda Grabar Kitarović možda neće dobiti poene na ulozi žrtve, ali bi to moglo smanjiti antipatije javnosti prema njoj.

- Ona ide u kampanju s dosta loše pozicije. Nijedan predsjednik nije kretao u kampanju s tako niskim rejtingom. Ovo je veliki izazov i za nju i za stranku koja je podupire – upozorava Ankica Mamić.

Ipak, pobjednika sučeljavanja teško je unaprijed prognozirati jer to, podsjeća ova komunikacijska stručnjakinja, ne ovisi samo o kandidatima. Nego i o kontekstu u kojemu se sučeljavanje odvija, o tome tko ga moderira, jesu li pitanja navijačka, kakva su pravila, …

- Različiti ljudi se u različitih formama različito snalaze. Škoru ipak najmanje poznajemo. O njegovom komunikacijskom stilu u politici još uvijek najmanje znamo. Njegova ideja o sučeljavanju u Areni je dobra. To bi doista mogao biti festival demokracije: fantastičan za građane, a za kandidate koji se u tome ne snađu možda i poguban – zaključuje Ankica Mamić.

Čak i kada se kandidati ne bi mogli složiti oko Arene, nema razloga zašto publika ne bi mogla sudjelovati i na televizijskim sučeljavanjima.

Ne, naravno, kao kulisa. Nego sa mogućnošću da kandidatima i oni postave pitanja.

Glas naroda tako bi se mogao čuti i prije izbornog dana.

A sraz troje najpopularnijih kandidata postao zanimljiviji nego ikada prije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

24. rujan 2020 04:13