StoryEditor
HrvatskaKARAMARKOV ŠAPTAČ IZ SJENE

Martin Pastuović: Tržište je najveće zlo koje je čovjek izumio

5. ožujka 2016. - 22:06

Usudio bih se reći da je tržiše najveće zlo koje je čovjek izumio. U njemu se gubi i Bog i čovjek, te božji i naravni zakoni.

Ovu je neobičnu ocjenu – neobičnu pogotovo ako dolazi iz usta čovjeka koji je ovih dana postao savjetnik za ekonomiju i gospodarstvo prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka - iznio mr. Martin Pastuović, umirovljeni magistar kemije u jednom od svojih izuzetno rijetkih javnih nastupa: intervjuu koji je u veljači 2008. dao listu zagrebačkih Ličana "Vila Velebita".

Ovaj 75-godišnjak čitav svoj radni vijek proveo je, međutim, na tržištu. Točnije, u domaćem farmaceutskom gigantu Plivi. Isprva je radio kao tehnolog u noćnoj smjeni, da bi na koncu dogurao do mjesta potpredsjednika Uprave i člana Nadzornog odbora te tvrtke.

U mirovinu je otišao 2004. godine, bio je blizak Ruži Tomašić, vodio je Savjet za gospodarstvo HSP-a Ante Starčević. Sebe definira kao zagovornika eko-socijalnog tržišnog gospodarstva, a Karamarka je počeo savjetovati nakon što je on preuzeo kormilo tada glavne oporbene stranke.

Nevidljivi kemičar

U HDZ-u je ponio nadimak "nevidljivi kemičar" upravo zbog toga što je posljednje čeiri godine uspješno bježao od reflektora javnosti. Ipak, njegov utjecaj na Karamarka prilično je velik.

Neslužbene informacije govore da je upravo on bio zaslužan za posredovanje u prvom susretu Karamarka sa zagrebačkim nadbiskupom Josipom Bozanićem, te da je Pastuovićevo mišljenje bilo presudno da Karamarko ne da zeleno svjetlo za prijedlog reforme javne uprave koju je izradila Martina Dalić.

Žestoki je pobornik pronalaska čvrste veze između globalizacije i stresa.

- Globalizacija je baština liberalnog kapitalizma, čija je posljedica slobodno tržište, a koje, u konačnici, svodi čovjeka na robu. Novo stoljeće, koje smo svi očekivali s velikom nadom, dovelo nas je u veliku neizvjesnost upravo sa slobodnim tržištem.

Posljedica je takvog "turbokapitalizma", kao što vidimo, stres, na koji ljudski imunološki sustav nema odgovora. Jedini lijek protiv ove sablasti, koja u konačnici vodi radno sposobnu populaciju u nezaposlenost, jest razvitak svake države, ali takav da svako privatno vlastištvo nije istovremeno prihvatljivo ukoliko nema socijalno opterećenje, odnosno socijalnu osjetljivost – navodi u intervjuu "Vili Velebita" mr. Pastuović. Zato on smatra da Hrvatskoj treba vizija pravedne države u kojoj gospodarstvo služi čovjeku, a ne obrnuto.

"Misija je, definitivno, sretan i zadovoljan pojedinac u pravednoj državi", tvrdio je tada Pastuović, koji smatra da je "za stabilnost svake države važno da ona ima dominantne proizvođače i dominantne veletrgovce". On je uvjeren i da Hrvatska u svojem proizvodnom portfelju treba imati proizvodnju računala, zrakoplova, automobila, vojne opreme i farmaceutskih proizvoda.

Pastuović spada u onu skupinu Karamarkovih posebnih savjetnika koji će za svoj rad primati naknadu od 8 tisuća kuna mjesečno.

Brana za nepoželjne

Jednako kao i Dražen Muhar, posebni savjetnik prvog potpredsjednika Vlade za opće poslove, koji je, do angažmana u Banskim dvorima, radio kao Karamarkov vozač i tjelohranitelj. Muhar je umirovljeni policajac koji je nekada radio u SOA-i, a Karamarka je vjerno i ukorak naoružan pratio gdje god je išao tijekom svojih oporbenih dana.

Iz HDZ-ove središnjice u Banske dvore prelazi i Ana Kosec, i to na poziciju Karamarkove posebne savjetnice, ovlaštena za obavljanje poslova predstojnice Ureda prvog potpredsjednika. Do sada je bila Karamarkova osobna tajnica, kojoj je dio HDZ-ovih dužnosnika prišio nadimak 'crne mambe,' odnosno nove Biance Matković.

Bez njezine dozvole, naime, nitko od HDZ-ovaca nije mogao do Karamarka. Ona je odlučivala tko može, a tko ne može ući u njegov krug sugovornika. Taj će posao, po svemu sudeći, obavljati i u Vladi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. listopad 2021 11:44