StoryEditor
Hrvatskao propaloj nabavci

Marić: Nema političke odgovornosti ministra Krstičevića; Kuščević: Jedno je mail, a drugo službena korespondencija

Piše H
15. siječnja 2019. - 13:41
koalicija_sastanak10-150119

Ministar financija Zdravko Marić u utorak je izjavio kako je cijeli postupak natječaja nabave izraelskih borbenih aviona vođen transparentno i da ne vidi odgovornost ministra obrane Damira Krstičevića.

"Kao što ste jučer čuli na sjednicama Vijeća za obranu i Vlade, postupak i cijeli procesi natječaja vođeni su transparentno i vrlo odgovorno. Cijeli tim ljudi koji su radili na tome u Ministarstvu obrane i šire, radio je sukladno s pravilima i ne vidim uopće u čemu je tu odgovornost ministra Krstičevića", rekao je Marić novinarima uoči sastanka koalicijskih partnera. 

Na upit je li moguće da se troši više nego što je zacrtano, Marić je odgovorio kako se u tri godine kao ministar odgovorno ponaša prema javnim financijama koje su stabilizirali. 

Najavio je kako će rezultati državnog proračuna za 2018. godinu biti poznati krajem siječnja ili početkom veljače, tijekom veljače i ožujka znat će se podaci o izvanproračunskim korisnicima i lokalnoj samoupravi, a u travnju će Eurostat i Državni zavod za statistiku objaviti konačne podatke. 

"Ono što je najvažnije je da se javni dug i dalje smanjuje i da je to kontinuitet ove tri godine i sigurno na tom tragu planiramo i dalje", kazao je. 

Upitan znači li to da ne treba očekivati veći iznos za avione, Marić je rekao kako on samo govori iz perspektive javnih financija. 

"Ne bih ulazio u pojedinačne projekte niti u pojedinačne proračunske stavke, o tome će Vlada razgovarati, analizirati, promišljati i u konačnici javno govoriti", poručio je.

Ministar uprave Lovro Kuščević izjavio je u utorak uoči sastanka koalicijskih partnera da je Vlada posao oko nabave zrakoplova vodila transparentno i na temelju dokumentacije koju je dobila od izraelske Vlade, dok je za mail koji je u Ministarstvo obrane upućen iz veleposlanstva SAD-a istaknuo kako je "jedno mail, a drugo službena korespondencija".

Odgovarajući na pitanje novinara je li moguće da ministar obrane Damir Krstičević nije imao saznanja o e-mailu iz prosinca 2017. godine, u kojem veleposlanstvo SAD-a upozorava MORH da Izrael nije dobio odobrenje za prodaju zrakoplova F-16 Barak, Kuščević je izjavio kako je "jedno mail, a drugo službena korespondencija".

"Jedno je dokumentacija koju smo dobili od izraelske Vlade, temeljem nje se nastavio postupak", dodao je Kuščević koji je ocijenio da je Vlada vodila transparentno cijelu nabavu od početka do kraja.

"Izrael se obvezao da će dostaviti suglasnost SAD-a, to nisu napravili i Vlada je odlučila onako kako treba, poništila je javnu nabavu", kazao je Kuščević.

Na pitanje kako to da javnost još uvijek nije vidjela službene dokumente Izraela, Kuščević je novinarima odgovorio kako neki dokumenti nisu dostupni javnosti, odnosno da su klasificirani.

Komentirao je i izjavu vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave o kontinuitetu velikosrpske politike u Hrvatskoj i kazao kako je Penava na sebe uzeo malo veće ovlasti.

"Njegov posao je da brine o gradu Vukovaru, a ne da vodi nacionalnu politiku, svi znamo tko je bio agresor u Vukovaru, svi znamo tko su bili branitelji u Vukovaru", rekao je Kuščević.

Pozvao je Penavu da nastavi razvijati projekte zajedno s Vladom i da svi zajedno nastave graditi suživot u pomirenju, a ne na svađama i podjelama.

#ZDRAVKO MARIĆ#LOVRO KUŠČEVIĆ#DAMIR KRSTIČEVIĆ#BORBENI ZRAKOPLOVI

Izdvojeno

06. srpanj 2020 20:26