StoryEditor
HrvatskaU SRIDU

Malo je u Crkvi u Hrvata hrabrih klerika poput fra Ante Vučkovića

14. listopada 2021. - 12:00

Na blagdan svetog Frane Asiškoga, u Franjevačkom klerikatu u Splitu predstavljena je knjiga dr. fra Ante Vučkovića, fratra provincije Presvetoga Otkupitelja, s naslovom "Neostvarena sloboda - od pada komunizma do vladavine korone".

Riječ je o knjizi razgovora koje je s fra Antom vodio nekadašnji novinar Jutarnjeg lista i glavni urednik portala Bitno.net Goran Andrijanić, o više različitih tema: odnos Crkve i politike u Hrvatskoj, pomirenje sa Srbima, sukobi u hrvatskom društvu, trenutačne napetosti u Crkvi, novi crkveni pokreti, Međugorje, celibat, odgovor Crkve na pandemiju...

Dijelom je o tome bilo riječi u razgovoru koji smo s fra Antom vodili za Slobodnu Dalmaciju, no ono što on nije mogao reći za svoje djelo, mi sa znanjem i iskustvom koje posjedujemo u dugogodišnjem obavljanju ovog posla možemo s punom odgovornošću ovu knjigu označiti kao izuzetnu jer otvoreno progovara o svemu onome što bi trebalo zanimati ne samo vjernike, već i one koji žele znati kako razmišlja jedan svećenik o gore navedenim i drugim temama. I mislim da s pravom mogu odmah na početku zaključiti kako je u Crkvi u Hrvata malo hrabrih klerika poput fra Ante Vučkovića.

Kurkutov iskorak

Forma knjige razgovora s ljudima iz samog vrha Crkve u posljednje vrijeme nije nepoznanica. Tako je još tamo osamdesetih nastala knjiga "Razgovori o vjeri" s tadašnjim kardinalom Josephom Ratzingerom, a druga njegova knjiga iz toga vremena je "Sol zemlje". Prvi papa koji je na taj način objavio knjigu bio je Ivan Pavao II. Radilo se o pitanjima za jednu televizijsku emisiju na kojoj je papa trebao gostovati, međutim, on je odustao od odlaska na televiziju, ali je pismeno odgovorio na postavljena pitanja i tako je nastala knjiga "Prijeći prag nade".

Poslije toga je i Benedikt XVI. sa svojim biografom Peterom Seewaldom objavio dvije knjige razgovora, "Svjetlo svijeta" i "Posljednji razgovori", a sadašnji papa Frane svako malo objavljuje takve knjige, daje intervjue za novine, gostuje u televizijskim emisijama... Koliko je meni poznato, knjiga "Neostvarena sloboda" prva je takve vrste kod nas i za to je netko trebao probiti led, pa treba na ovome mjestu istaknuti i hrabrost nakladnika. Riječ je o zagrebačkoj Salesiani koja se uglavnom bavi objavljivanjem vjeronaučnih udžbenika pa je ovim projektom glavni urednik don Mihovil Kurkut napravio zanimljiv iskorak.

Da će knjiga izazvati veliko zanimanje vjerničke javnosti kojoj je fra Ante Vučković poznat kao zanimljiv propovjednik, voditelj duhovnih obnova i seminara, vidjelo se na prvim predstavljanjima održanima u Zagrebu, Rijeci i ovom u Splitu, kojem sam i osobno prisustvovao, u punoj dvorani klerikata. O knjizi su govorili vjeroučitelj Hrvoje Petrušić i svećenik don Tomislav Ćubelić.

Knjiga donosi "sve što je aktualno, akutno i nadajuće za Crkvu i ljude vjere", kazao je don Tomislav. I potom istaknuo: "Autor kulturan, izuzetno obrazovan, ali jednostavan, razumljiv, rado slušan i čitan i naravno svoj, hrabar, u izričaju jasan. Enciklopedijskog znanja, sjajno čita znakove vremena, ali ne boji se niti grmljavine, što nije nevažno. Ne moralizira, ne docira, predlaže, kritika s argumentima, bez cinizma i osude, ali otvara nove stranice. Nije pesimist, nikako destruktivan, ali otvara put prema dubljim vidicima, zalaže se za promjene. I sve kroz razgovor... Stao je jasno i otvoreno ispred svoje Crkve i svoga naroda i uopće Kristove Crkve."

O knjizi je na svom Facebook profilu splitska slikarica Karin Grenc napisala: "Najtoplija preporuka! Fra Ante Vučković o važnim, velikim temama precizno, iskreno, bistro, hrabro, jednostavno, a duboko. Za vjernike, nevjernike, poluvjernike, paravjernike, sujevjernike... Bez licemjerja i šminke. A tragom evanđelja i stopama Riječi. Glasnik Istine."

Pričest i onima u neregularnom braku

Kad govori o Vatikanskim ugovorima, fra Ante kaže kako u odnosu na komunističko razdoblje kad su Crkva i njezini službenici živjeli isključivo od dobrovoljnih priloga vjernika, danas kad prima materijalna sredstva od države, ta sigurnost bez sumnje čini da Crkva pažljivo osluškuje okolnosti u kojima za nju nije dobro ulaziti u sukobe s vlašću. Prisjetio se fra Ante i prošlih vremena kad je njegova generacija imala najmanje dvaput vjeronauk, a to je značilo susret sa svećenikom, zajedničku igru i uvijek još poneko iznenađenje. Danas djeca susreću svećenika jedanput tjedno, i to iz administrativnih razloga - dođu nakon mise kako bi im župnik dao pečat za pričest ili krizmu.

Govoreći o zlu pedofilije i spolnog zlostavljanja djece, fra Ante ističe kako se radi uglavnom o svećenicima iz homoseksualnog miljea i lobija koji čini veliku štetu Crkvi, i u tom kontekstu progovara kako bi celibat trebao biti dobrovoljan te kad bi za svećenike postojala mogućnost ženidbe, možda bi bilo puno manje seksualnih prijestupa. Fra Ante govori i o tome kako bi u skladu s posinodalnom enciklikom Amoris laetitia pričestio osobe koje žive u neregularnom braku jer svećenici moraju pastoralno pratiti takve ljude i biti pozorni na olakšavajuće okolnosti koje umanjuju subjektivnu odgovornost u objektivnom stanju grijeha.

Preporučujem svima knjigu na čitanje, a osobito hijerarhijskoj Crkvi, posebno biskupima, kojima fra Ante poručuje da budu što bliži narodu i da mu govore razumljivijim jezikom. Ne bi bilo dobro da ovakvu knjigu prepuste ignoriranju, jer vidimo dokle nas je u mnogim problemima dovelo njihovo podmetanje pod tepih. Prije ili poslije iziđu na svjetlo dana, tako da ih je uistinu bolje spriječiti nego liječiti.

item - id = 1134937
related id = 0 -> 1127749
related id = 1 -> 1125955
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. listopad 2021 12:04