StoryEditor
Hrvatskau banskim dvorima

Plenković i Macron potpisali Strateško partnerstvo, a ministri obrane Ugovor o nabavi Rafalea

Piše JL, Hina, PSD
25. studenog 2021. - 10:59

NOVO:

12:15 Započela je pressica Andreja Plenkovića i Emmanuela Macrona, više pratite OVDJE.

11:59 Plenković i Macron potpisali su u Banskim dvorima Strateško partnerstvo Hrvatske i Francuske, a ministri obrane Mario Banožić i Florence Parly Ugovor o nabavi aviona Rafalea.

image
French President Emmanuel Macron (L) and Croatian Prime Minister Andrej Plenkovic walk prior to a meeting in Croatian Government building in Zagreb, Croatia, on November 25. 2021. (Photo by Damir SENCAR/POOL/AFP)
Damir Sencar
image
Damir Sencar/ Hina/Pool
image
Damir Sencar/ Hina/Pool
image
Damir Sencar

11:24 Traje sastanak

U tijeku je sastanak nakon kojeg će Plenković i Macron će potpisati Deklaraciju o strateškom partnerstvu.

Dvoje ministara obrane, Mario Banožić i Florence Parly, potpisat će ugovor o nabavi Rafalea, što AFP opisuje najvećim naoružanjem Hrvatske od rata za neovisnost, donosi N1.

10:57 Francuski predsjednik se po dolasku u Banske dvore upisao u Zlatnu knjigu.

image
Damir Sencar/ Hina/Pool

10:53 Macron je stigao u Banske dvore gdje ga je dočekao hrvatski premijer Andrej Plenković. Macron je malo razgledao građevine koje se nalaze na Markovu trgu, a premijer mu je objasnio koje se institucije nalaze u okolnim zgradama.

image
Goran Mehkek/Cropix

10:41 Macron i Plenković su kod Spomenika domovini položili vijenac za žrtve stradale u Domovinskom ratu.

image
Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix

10:26 Kod Spomenika domovini je sve spremno za dolazak francuskog predsjednika Macrona.

10:24 Predsjednici su na reveru imali narančastu vrpcu u povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama. Predsjednik Milanović ponudio je vrpcu francuskom kolegi, koji ju je prihvatio i stavio na svoj rever.

10:19 - Hvala što ste nas podsjetili na ovaj naš zajednički projekt. Gospodine predsjedniče, hvala na srdačnom dočeku. Drago mi je što sam prvi francuski predsjednik koji je posjetio Hrvatsku od neovisnosti. To je nepravda. Hrvatski narod je bio svjestan činjenice da među državama EU vlada solidarnost i nastavljamo tim putem. Ovaj projekt uzvisit će našu bilateralnu vezu, rekao je Macron.

image
Ronald Goršić/Cropix
image
Ronald Goršić/Cropix
image
Ronald Goršić/Cropix

10:17 Predsjednici daju izjave nakon sastanka.

- Iznimna mi je čast da je našu državu posjetio francuski predsjednik Macron. Prije svega smo razgovarali o nabavi aviona, ali i o zbivanjima u regiji, svijetu... O temama kako Francuska gleda nešto šire od svih nas ostalih. Radujem se svemu ovome, ovo je za Hrvatsku jedan mali, novi početak. Ovo je ozbiljna promjena kojoj se radujemo, rekao je Milanović.

9:36 Predsjednici se povlače na sastanak.

9:33 Macron je potom s Milanovićem ušao u Predsjedničke dvore gdje je upoznao pilote koji će proći obuku za Rafale.

9:29 Macron se rukovao i upoznao s dužnosnicima koji su ga dočekali na Pantovčaku.

9:23 Francuski predsjednik Macron stigao je na Pantovčak. Doček je počeo intoniranjima francuske i hrvatske himne. Macron je pozdravio pripadnike Počasne bojne koji su ga dočekali na Pantovčaku.

image
Ronald Goršić/Cropix
image
Ronald Goršić/Cropix
image
Ronald Goršić/Cropix

9:11 Štićena kolona predsjednika Emmanuela Macrona krenula je iz hotela Esplanade prema Pantovčaku zbog čega je u Zagrebu izbio prometni kolaps.

8:57 Na Pantovačku su obavljene posljednje pripreme prije dolaska francuskog predsjednika.

image
Doček predsjednika Macrona na Pantovčaku
Krešimir Žabec
image
Ronald Goršić/cropix

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je na poziv premijera Andreja Plenkovića stigao jučer navečer u Zagreb u službeni dvodnevni posjet Hrvatskoj.

Macron je prvi francuski predsjednik koji je došao u službeni posjet Hrvatskoj, a po dolasku u Zagreb u večernjim satima francuski predsjednik i premijer Plenković, s izaslanstvima, su se susreli na radnoj večeri, piše Jutarnji list.

Svečani doček predsjednika Macrona i sastanak s predsjednikom Zoranom Milanovićem održat će se danas u Uredu predsjednika Republike na Pantovčaku u 9.10 sati gdje će mu domaćin upriličiti ceremoniju tipičnu za doček stranih državnika.

Nakon ceremonije svečanog dočeka u Uredu Predsjednika, predsjednici Milanović i Macron zajednički će se fotografirati te susresti s pilotima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, budući da Macron dolazi uoči potpisivanja ugovora u kupnji 12 vojnih zrakoplova Rafale. Nakon toga održat će se polusatni tête-à-tête susret dvojice predsjednika, a nakon razgovora, predviđena je i izjava za medije, ali bez pitanja novinara.

U nastavku službenog posjeta, a nakon sastanka s predsjednikom Milanovićem, predsjednik Vlade Plenković i predsjednik Macron u 10.20 sati susrest će se kod Spomenika domovini gdje će položiti vijenac za žrtve stradale u Domovinskom ratu.

Macrona potom u 10.45 sati pred Banskim dvorima dočekuje premijer Plenković, ulaze u zgradu Vlade gdje se Macron upisuje u Zlatnu knjigu. Slijedi polusatni sastanak premijera i Macrona, nakon kojeg će Plenković i francuski predsjednik potpisati Strateško partnerstvo, a ministri obrane Mario Banožić i Florence Parly Ugovor o nabavi aviona Rafalea.

Nakon potpisivanja ugovora, premijer Plenković i predsjednik Macron održat će zajedničku konferenciju za medije.

Nakon završetka programa u Banskim dvorima, predviđen je prelet borbenih aviona Rafalea, u povodu potpisivanja Ugovora.

Službeni posjet Hrvatskoj predsjednik Macron završit će radnim ručkom u Esplanadi kojem je domaćin premijer Plenković, a na kojem će sudjelovati i osobe iz javnog, gospodarskog, kulturnog, znanstvenog i sportskog života koje povezuju Hrvatsku i Francusku. Između ostalih, bit će tamo pjevačka diva Tereza Kesovija i sportska legenda Miroslav Ćiro Blažević.

Pet minuta prije samog ručka koji počinje u 13 sati, predsjedniku Vlade Plenkoviću i predsjedniku Macronu izvršni direktor Rimac Grupe Mate Rimac i glavni direktor za operacije tvrtke Bugatti Rimac Christophe Piochon predstavit će na terasi hotela Esplanade dva automobila marke Nevera i Bugatti, donosi Jutarnji list.

item - id = 1145857
related id = 0 -> 1145962
related id = 1 -> 1145959
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. studeni 2021 13:49