StoryEditor
Hrvatskatko je kriv?

Luksuzni Mercedesi, neprijavljeni kvadrati, špijuniranje ljubavnice... Ovo su afere HDZ-ovaca zbog kojih su izgubili izbore, a nakon crnog labuda imaju novo zanimljivo opravdanje za poraz

Piše Marina Karlović-Sabolić
6. lipnja 2019. - 09:40
afere

Svaki neuspjeh ima svoj alibi. Onaj HDZ-ov sa nedavnih europskih izbora proslavio je crnog labuda. Kako je on u široj javnosti pošteno ismijan, stranački dužnosnici posegnuli su za novim opravdanjem. Prema njemu, za najlošiji rezultat u povijesti HDZ-a i samo četiri osvojena mandata u EU parlamentu krive su - “fabricirane medijske afere”.

Pojedini HDZ-ovi dužnosnici su prvo targetirani: Potom “uvaljani” u neke neugodne priče. A zatim, uz zdušnu sekundažu medija, i javno prozvani zbog tobožnjih nepravilnosti. I to u samo predvečerje EU izbora, kada se od objeda, tvrdi ova interpretacija, teško braniti.

Pogledajmo, stoga, koje su to “isfabricirane” afere koje su HDZ koštale izbornog rezultata.

Prva je ona vezana uz Mercedes S 200 parkiran u dvorištu obiteljske kuće Gabrijele Žalac u Vinkovcima. Luksuzni automobil vrijedan 50 tisuća eura mjesecima je, tvrdili su to susjedi, koristio suprug ministrice regionalnog razvoja i fondova EU.

Unatoč tome, Mercedes nigdje nije spomenut u službenoj imovinskoj kartici. Gabrijela Žalac pravdala se da je riječ o vozilu njezinih roditelja. Točnije majke. I da u njezinom dvorištu stoji jer ga roditelji nemaju gdje parkirati.

Potom je pojašnjeno da je Mercedes zapravo unajmljen. I to od tvrtke za najam luksuznih vozila Star rent-a-car šibenskog poduzetnika Josipa Stojanovića Jollyja. Koji, slučajno ili ne, sudjeluje u natječajima za dobivanje sredstava iz EU fondova.

U priči je bilo dovoljno intrigantnih "fabriciranih" elemenata da su se u nju ovih dana uključili i istražitelji USKOK. Koji pokušavaju utvrditi uzročno-posljedičnu vezu između dnevnog najma od 1250 kuna, kolika je službena cijena unajmljivanja vozila visoke klase, ministrice Žalac, njezinih roditelja i Stojanovićevih poslova.

I dok USKOK istražuje put kojim je Mercedes završio u dvorištu obitelji Žalac, Državno odvjetništvo bavi se jednim drugim slučajem u kojemu je glavna protagonistica ova Plenkovićeva ministrica. Onom u kojoj je, vozeći automobil sa vozačkom dozvolom isteklom prije tri godine, skrivila prometnu nesreću u kojoj je teško ozlijeđena 9-ogodišnja djevojčica.

HDZ-ovcu Tomislavu Tolušiću “podmetnuta” je pak priča o obiteljskoj kući u Virovitici. Koja u njegovoj imovinskoj kartici ima 156 kvadrata. A za koju je Državna geodetska uprava utvrdila da se zapravo prostire na dvostruko više prostora: na čak 330 kvadrata.

Nju je – i za to otkriće su, priznajemo, “krivi” novinari – gradila tvrtka “Građevinarstvo Horvat”. Ista ona koja je, u vrijeme kada je Tolušić bio župan, dobila poslove izgradnje društvenog doma, ambulante, doma zdravlja, područne škole... Ovom "fabriciranom " aferom trenutno se bavi Povjerenstvo za sukob interesa.

"Lišo" nije prošao ni ministar državne imovine Goran Marić. Njegova je vikendica u Živogošću kod Makarske vrijedna 850 tisuća kuna preko noći izrasla u luksuzni ljetnikovac procjenjen na 3 milijuna kuna.

Prostrano zdanje na samoj obali Marić je u godinama krize kupio od Zvonka Šarića, direktora tvrtke Sjajna Svjetlost, koja je prošle godina pobijedila na natječaju Ministarstva državne imovine za kupnju vile na zagrebačkoj Šalati. Početna cijena bila je 6,2 milijuna kuna, a na ponovljenom natječaju prodana je za 5,5 milijuna. Ovim se slučajem također bavi Povjerenstvo za sukob interesa

Tek treba vidjeti tko je stvarni vlasnik kuća u bračkoj uvali Grška. HDZ-ov ministar Lovro Kuščević, koji ih često zna koristiti, ili brat ministrove supruge Ivica Žuvić, koji je upisan u vlasnički list. I koji je, u vrijeme dok je Kuščević bio načelnike općine Nerežišća, ostvario pravo na POS-ov stan.

Poput bombe prošle je jeseni eksplodirala i priča o Tolušićevom vozaču Blažu Curiću, ujedno i kumu zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića, koji je probio zaštićenu USKOK-ovu istragu i Franji Vargi – autoru Mamićevih SMS—ova - dojavio da se nalazi pod policijskim mjerama.

Ovoga proljeća, uoči EU izbora, ova je afera dobila svoj novi rukavac. Policijski nacionalni USKOK prokrenuo je službenu istragu protiv Brkića. I to zbog nezakonitog upada u elektronsku poštu Brkićeve supruge i ljubavnice. Paralelno sa pokrenutom istragom, otkrilo se i da brat Milijana Brkića Jozo središtu Zagreba u zakupu ima 41 poslovni prostor. Što u vlasništvu grada, što u vlasništvu države. I te javne natječaje češlja USKOK.

Računajući, valjda da se radi o konkretnim stvarima. Mjerenima u skupim kvadratima, stambenim i poslovnim prostorima, prestižnim lokacijama i konjskim snagama.

Koji se, ruku na srce, teško “fabriciraju”.

 

#HDZ

Izdvojeno

07. srpanj 2020 20:08