StoryEditor

Legionela u Poreču: dvorana Žatika zatvorena

Piše PSD.
13. veljače 2009. - 19:25

Dvorana na «Žatiki» ima uporabnu dozvolu koja je izdana na temelju svih potrebnih pregleda prostora i dvoranskih sustava pa sve ostale informacije o zatvaranju dvorane zbog nedostatne dokumentacije ili zaobilaženja propisa pri ishođenju dozvole su nagađanja i obične gluposti, rekao nam je jučer rano poslijepodne Ivica Kos sanitarni inspektor iz Poreča koji je upoznat sa svim mjerama koje je služba za epidemiologiju zaraznih bolesti HZZJZ, koju vodi dr. Ira Gjenero Margan, poduzela u dvorani na Žatiki.

Rješenje o zatvaranju dvorane je normalna mjera koja je na snazi dok se ne otklone sve sumnje u moguću prisutnost bakterija legionele odnosno dok novo uzorkovanje vode ne pokaže da bakterija nije prisutna u sustavu, rekao je Kos.

- U dvorani na Žatiki su poduzete sve mjere kako bi se zaustavila epidemija legionele koja je nakon obavljenih preliminarnih nalaza prisutna u sustavu grijanja i hlađenja - rekla nam je jučer dr. Ira Gjenero Margan.

Nakon što je voda u sustavu prethodno ugrijana na 70- tak stupnjeva, po tom ispuštena u kanalizaciju pa ponovno puštena u sustav te tretirana hiperkloridom, očekujemo da će do početka idućeg tjedna bakteriološko stanje biti u redu.

Rješenje o zatvaranju dvorane dok se ona «čisti» od bakterije čija je prisutnost «potvrđena» samo preliminarnim nalazom a ne i konačnim, kako su rekli sugovornici iz HZZJZ i sanitarne službe iz Poreča, normalni je postupak a u slučaju porečkog tretiranja vode klorom u sustavu cijevi i neophodne s obzirom na jaki učinak klornih para kako u cijevima tako i prostoru dvorane.

U ponedjeljak će se ponovno uzeti uzorci vode u dvorani na Žatiki te će se nakon analize znati kakvi su učinci postignuti protubakteriološkim tretmanom.

- Otkazivanje «Eco world festa» koji se trebao u Poreču održati od 2. do 4. travnja i seljenje u Opatiju nema veze sa sumnjama na prisutnost legionele u dvorani na Žatiki. S nikim nismo u Poreču dogovarali ni smještaj ni korištenje dvorane  - rekao nam je jučer poslije podne Edvin Jurin direktor EWF-a, organizatora skupa.

Davor Maul / EPEHA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

20. rujan 2020 10:13