StoryEditor
Hrvatskanakon sastanka u hdz-u

Kuščević podnio ostavku!; Plenković: On se vraća u Sabor, procijenili smo da se čini velika šteta njemu osobno, Vladi i stranci; Bivši ministar: Negativna medijska percepcija predstavlja velik teret Vladi

Piše PSD, Hina, JL
8. srpnja 2019. - 21:05
kuscevic4-080719

Nakon sastanka s ličkim HDZ-ovcima održan je i sastanak čelnika stranke i premijera Plenkovića i ministra uprave Lovre Kuščevića, a ministar je nakon sastanka ponudio ostavku. Premijer Plenković ju je prihvatio.

- Ministar Kuščević i ja smo razgovarali, on je dao na raspolaganje svoj mandat na mjesto ministra uprave i političkog tajnika HDZ-a, prihvatio sam njegovu ostavku. On se vraća u Sabor. Procijenili smo da se čini velika šteta njemu osobno, Vladi i HDZ-u, poručio je premijer Andrej Plenković nakon sjednice u središnjici HDZ-a, javlja Jutarnji.

Nakon njega novinarima se obratio i sam Lovro Kuščević.

- Ja sam svoj mandat dao na raspolaganje, ja sam odgovoran politički, jasno mi je da ova negativna medijska percepcija predstavlja velik teret Vladi. Ponosan sam na sve što sam napravio u mandatu županijskog vijećnika, općinskog vijećnika i ministra. Ponosan sam na milijarde koje sam izvukao preko europskih fondova, poručio je ministar uprave.

 

Kuščević je ostavke na obje funkcije, ministra uprave i političkog tajnika HDZ-a.

U utorak u 13 sati u Banskim dvorima je sastanak koalicijskih partnera, a navečer u 18 sati sjednica Predsjedništva HDZ-a i Nacionalnog vijeća stranke. Nakon toga će biti potvrđen novi ministar.

HNS: Pozdravljamo odluku

Nakon što je objavljeno da je Lovro Kuščević dao ostavku na mjesto ministra uprave, s prvom reakcijom javio se HDZ-ov koalicijski partner HNS.

- HNS koji je na svojem predsjedništvu prije 10 dana donio odluku da će predložiti smjenu ministra Lovre Kuščevića pozdravlja njegovu današnju ostavku, jer smatramo da svatko tko je koristio politički utjecaj radi vlastite koristi ne smije obnašati javnu dužnost. Za nas u HNS-u je to pitanje moralne i političke odgovornosti svakog političara, dok će pitanje eventualne kaznene odgovornosti utvrđivati nadležna tijela. O odnosima s HDZ-om u budućnosti i političkim prioritetima HNS-a u nadolazećem razdoblju, poput povećanja plaća za 68 tisuća zaposlenika u osnovnim i srednjim školama, nastavljamo razgovarati s koalicijskim partnerima, počevši od sutrašnjeg koalicijskog sastanka, naveli su u HNS-u.

Afere na Braču

Kuščevićevu ostavku su proteklih dana tražili predstavnici oporbe i koalicijski partneri u Vladi zbog navodnih afera na Braču.

Hrvatski sabor dopunio je u četvrtak dnevni red oporbenim prijedlogom za izglasavanje nepovjerenja ministru uprave Lovri Kuščeviću, a podnijela su ga 43 zastupnika. SDP-ovcima su se u tom zahtjevu pridružili zastupnici HSS-a, GLAS-a, Kluba nezavisnih zastupnika, te zastupnici SNAGA-e Goran Aleksić i Promijenimo Hrvatsku Ivan Lovrinović.
Oporba je zatražila izglasavanje nepovjerenja Kuščeviću jer je "tijekom obnašanja dužnosti načelnika općine Nerežišća, a potom ministra pokazao da mu zaštita javnog interesa nije bitna i svoje je privatne, imovinske interese kontinuirano stavljao ispred javnih te zlouporabom položaja na kojima se nalazio ostvario milijunsku imovinsku korist".

RANIJE

Kustić: Na sastanku u HDZ-u ni jednim slovom o Kuščeviću

Predsjednik ličko-senjske Županijske skupštine HDZ-ov Marijan Kustić poručio je u ponedjeljak, nakon trosatnog sastanka u središnjici HDZ-a, kako se razgovaralo samo o proračunu i projektima vezanim za tu županiju te da se "ni jednim slovom" nije spomenuo ministar uprave Lovro Kuščević. 

"Niti  jednim slovom se nije spomenuo gospodin Kuščević. Tema je bila Ličko-senjska županija i ja bih se držao te teme", rekao je Kustić novinarima nakon izlaska iz HDZ-a u kojem je oko 14 sati počeo sastanak užeg vodstva stranke.

Temi proračuna i projekata u toj županiji ,kazao je, treba se malo više posvetiti. "Sutra imamo svoj Klub vijećnika i tamo ćemo raspraviti o svemu te donijeti konačni stav oko proračuna", poručio je kratko Kustić.

Upitan je li se Ličko-senjska županija pretvorila u 'županiju slučaj', kratko je uzvratio: "Nije!"

Inače, nakon šest neuspjelih pokušaja krajnji je rok za prihvaćanje proračuna u toj županiji 10. srpnja. Ako proračun ne bude prihvaćen i ako župan ne da ostavku, na Vladi je da postavi povjerenika i raspiše prijevremene izbore za skupštinu i župana. Izvanredni izbori održani su u ožujku jer Županijska skupština do 31. prosinca 2018. nije prihvatila proračun za 2019. godinu, a proračun nije prihvaćen ni u novom sazivu.

U središnjici stranke, prema neslužbenim informacijama, cijelo poslijepodne traje sastanak najužeg vodstva. 

Izdvojeno

13. kolovoz 2020 00:19