StoryEditorOCM
HrvatskaNIJE DEMANTIRALA

Je li pukla ljubav između Puljkovih i Dalije Orešković? Dobili smo zagrebačku političarku, evo što nam je rekla...

Piše Marijana Cvrtila
26. travnja 2023. - 18:30

Nemam namjeru, niti sam imala, napustiti Centar u ovom mandatu. Pred nama je superizborna 2024. godina, s tri izborna procesa - europskim, parlamentarnim i predsjedničkim izborima. Prioritet oporbe treba biti da sve stranke i grupacije izađu na te izbore najjače moguće. Svakome tko prati ankete to je jasno. Reći ću ovako, mogu padati i sjekire s neba, ali ostajem u Centru do kraja mandata. To je moj plan – više je puta tijekom razgovora u srijedu ponovila Dalija Orešković, saborska zastupnica i politička tajnica stranke Centar, koju smo zamolili za komentar nakon što su u javnosti ovih dana (ponovno) osvanule špekulacije da će napustiti stranku kojoj je trenutno na čelu splitski gradonačelnik Ivica Puljak.

Kako je Dalija Orešković dan ranije kazala u razgovoru za Jutarnji list, trač koji se prepričava po kuloarima o njezinu navodnom napuštanju Centra “nije nešto čime se želim baviti, neću ga ni potvrditi ni demantirati”.

Problem u odnosima

Nije to prvi put da se šuška o ovoj temi: još krajem siječnja ove godine kada je Centar u Zagrebu organizirao jedan od skupova u nizu pod nazivom “Opasne ideje – sve dobro što ste oduvijek željeli u Hrvatskoj, a nitko se nije usudio provesti” mediji su uočili kako se Dalija Orešković nije pojavila na tome skupu. I tada su se prepričavali “tračevi” prema kojima saborska zastupnica Marijana Puljak, supruga Ivice Puljka, s kojom Dalija Orešković i Anka Mrak Taritaš čine takozvani “ženski klub” u Saboru (Klub zastupnica Centra i Građansko-liberalnog saveza) – nije baš u najboljim odnosima s Dalijom Orešković.

image

Predsjednik stranke Puljak i politička tajnica Orešković

Damjan Tadić/CROPIX

Damjan Tadić/HANZA MEDIA

Čak su i neki saborski zastupnici tada komentirali kako Marijani Puljak smeta što se Daliju Orešković percipira u medijima kao serioznu političarku s jasnim stavovima o gorućim društvenim problemima, dok se Marijana Puljak “promovira” lakšim sadržajima poput spravljanja punjenih paprika ili fotografijama na kojima bračni par Puljak pozira u kupaćim kostimima.

Daliji Orešković, ujedno šefici Stranke s imenom i prezimenom koja ju je dovela u Sabor, pak, navodno su iz stranke Centar zamjerali što nerijetko solira u istupima, bez usuglašavanja s kolegama iz stranke.

Najnoviji povod za zahladnjenje odnosa na relaciji stranke Centar i Dalije Orešković nastupio je, navodno - opet prema kuloarima – jer je Orešković zamjerila kolegama što je nisu jače branili nakon što ju je u Saboru napao premijer Andrej Plenković kada joj je poručio “auf Wiedersehen” ako joj se ne sviđa u Hrvatskoj.

S druge strane, ide dalje priča, Marijana Puljak je nešto prije toga eksplicitno stala u obranu samoborske gradonačelnice Petre Škrobot, nakon što je lokalni samoborski medij Glasnik Samobora i Svete Nedelje na svojoj Facebook stranici objavio njezinu vulgarnu, mizoginu fotomontažu. Puljak je tome posvetila status na Facebooku 3. travnja, u kojemu uz ostalo, navodi kako “najoštrije osuđuje ovaj mizogini uradak, a autora poziva da svoju hrabrost u izražavanju neukusa iskaže tako što će u glavnu ulogu jedne od svojih degutantnih fotomontaža staviti bilo kojeg muškarca političara”.

Međutim, Dalija Orešković kaže kako u tome nema istine, te da je i ona sama, zajedno s dijelom saborskih zastupnica, pružila potporu Petri Škrobot.

Europska zastupnica?

- Reakciju premijera Plenkovića prema meni osudili su više-manje svi oporbeni čelnici. Osobno to nisam doživjela kao seksistički ispad. To nije ista situacija kao s Petrom Škrobot. Ona je napadnuta s izrazito mizoginih pozicija, dok su Plenkovićeve izjave bile čisti politički obračun sa mnom, čime je premijer sam sebi pucao u nogu.

Drago mi je da me oporbeni političari nisu branili kao ženu, političarku, pojedinca, jer vrlo dobro znaju da me ne treba na taj način braniti, nego su osudili neprihvatljivu retoriku premijera Vlade prema jednom saborskom zastupniku/ci čiji mandat proizlazi iz glasova građana – komentirala je Dalija Orešković.

Što se tiče njezine političke budućnosti unutar Centra nije željela ništa više reći osim onoga što je ustvrdila na početku. Dodala je i kako svoju političku budućnost vidi u Hrvatskoj, napose u Hrvatskom saboru, a o mogućnosti da se možda nađe na listi za Europski parlament, kaže kako će se o svemu, pa i o tome, tome odlučivati unutar stranke Centar.

- Meni nije važno jesam li prva, zadnja ili jesam li uopće na listi. Posvećena sam radu u Hrvatskom saboru, jedna sam od najaktivnijih zastupnica, to što radim radim srcem. Ušla sam u Sabor kada stranka Centar nije ni postojala, imam prepoznatljivost među biračima, teme, temperament. Čvrsto stojim na putu koji sam si zadala – to dugujem onima kojim su me izabrali – izravna je Dalija Orešković.

Iz stranke Centar na naš upit o mogućem izlasku Dalije Orešković iz te stranke samo su kratko poručili kako “tračeve u kuloarima ne žele komentirati”.

- Dalija Orešković je politička tajnica i članica predsjedništva Centra, a njezin politički angažman odvija se u skladu s programom i sadržajem stranke. No još od početka djelovanja Centra Orešković ima samostalnost i slobodu u načinu rada i odabiru programskih aktivnosti u kojima će sudjelovati – poručuju iz stranke Centar.

Definiran joj angažman

Dodaju i kako je ta stranka trenutačno u fazi kreiranja planova, razrade programa i jačanja kapaciteta na svim razinama “a u skladu s tim planovima, ona će, kao i ostali predstavnici stranke, imati definiran angažman u okviru određenih izbornih ciklusa”.

Na koncu, dobri poznavatelji prilika u stranci Centar neslužbeno kažu kako su odnosi na relaciji Orešković – bračni par Puljak i ostatak stranke Centar vrlo kurtoazni i daleko od idealnih.

“To što se Marijana Puljak i Dalija Orešković drže zajedno u klubu u Saboru čista je pragmatika i fasada”, ocjenjuju neki od sugovornika.

Podsjećaju da je stranku Centar, nakon što je krajem 2020. godine osnovana ujedinjenjem stranke Pametno i Stranke s imenom i prezimenom, vrlo brzo napustilo pet gradskih i jedan županijski vijećnik u Splitu te još 40 članova ogranka. Savezništvo s Orešković i Puljak vrlo brzo nakon parlamentarnih izbora napustio je i Dario Zurovec iz stranke Fokus, koji s njima nije želio oformiti zajednički klub zastupnika u Saboru – podsjeća jedan od sugovornika na tešku ‘povijest’ odnosa ljudi koji bi trebali dijeliti nekakav centrističko-liberalni prostor. 

IVICA RELKOVIĆ: Sve ćemo znati do ljeta

Za komentar zbivanja u stranci Centar zamolili smo i Ivicu Relkovića, savjetnika te stranke. No, kako je kazao, o tome se službeno očitovala sama stranka, a on je tek dodao:

- Kao mala stranka trenutačno smo usmjereni na izborne cikluse koji su pred nama i pripremu za sve predstojeće faze. Do ljeta će se znati kakve će tko preuzeti uloge u tome - kratko je kazao Relković.

image

Ivica Relković
Tom Dubravec/CROPIX

Tom Dubravec/Cropix

JERKO TROGRLIĆ: Često je problem u sukobu ega

Politički analitičar Jerko Trogrlić kaže kako ne može komentirati odnose u stranci Centar, niti želi, dok nema službenih informacija o eventualnom odlasku Dalije Orešković. Načelno, kaže, odlasci iz stranaka nerijetka su pojava na hrvatskoj političkoj sceni, osobito kod novih stranaka i pokreta koje u početku spaja želja za promjenom ili borba protiv određenog protivnika.

- Međutim, borba protiv nekoga može biti ljepilo, ali ne trajno. Nerijetko na vidjelo izađu osobne razlike ili ega, što predstavlja izazov za oporbu, koja je ionako heterogena, da je vidimo na vlasti.

Dosad smo imali prilike vidjeti ta razmimoilaženja na desnoj strani političkog spektra, ali sada i na centrističko-liberalnom dijelu dolazi do disperzije pa imamo stranku Centar, nezavisne Marka Jelića, Filipa Zoričića, Darija Zurovca.. Zajedno, oni predstavljaju ozbiljnu političku snagu, ali pojedinačno teško da će prijeći izborni prag, barem na parlamentarnim izborima – kaže analitičar Trogrlić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 09:12