StoryEditorOCM
HrvatskaMa jel‘ moguće?

Konačno sniženja u trgovinama! Objavljeno koji su sve proizvodi pojeftinili, na popisu je 300-tinjak artikala

Piše VIJESTI SD
20. ožujka 2023. - 21:41

Pojeftinjenja su krenula, a Vladina aplikacija za praćenje cijene pokazala da je 300-tinjak proizvoda pojeftinilo u nešto manje od četiri mjeseca, piše Danas.hr.

Za 299 proizvoda u tri trgovačka lanca, koja su pristala sudjelovati u aplikaciji, cijene su otišle dolje i to uglavnom za 10 do 30 posto. Za 33 proizvoda cijena je porasla, a za 747 ostala ista. Od onih sniženih, samo ih je 19 akcijskih, ostale su redovne cijene. Podaci se ažuriraju svakih 15-ak dana.

Među proizvodima koji su pojeftinili su, primjerice, deterdžent za pranje, limun, šampinjoni, mlijeko, majoneza, mineralna, ulje, toaletni papir, čokolada, tijesto, jogurt i to određenih proizvođača. S druge strane, poskupjelo je uglavnom povrće i to rajčica, paprika, kelj, luk, tikvice, brokula i šećer.

Najviše su otišle gore cijena rajčice i paprike i to za više od sto posto u odnosu na razdoblje od 31. prosinca 2022.

Ivica Katavić iz trgovačkog lanca KTC pojašnjava promjene u cijenama: "Ako nama padnu ulazne cijene, past će i na policama. I obrnuto. To je kretanje na tržištu."

Ministar Davor Filipović kaže: "Aplikacija je poslužila svrsi - oko 65 posto proizvoda zadržalo je cijenu, oko 25 posto proizvoda poskupjelo je." Na pitanje, kako građani mogu znati da drugi nisu poskupili proizvode, odgovara: "Građani mogu koristiti aplikaciju da vide što je poskupilo što nije."

"Nije to neko pojeftinjenje, oko 5-10 posto. Nisu to neki proizvodi koje kupci baš tako često kupuju. I dalje su cijene izuzetno visoke s obzirom na to da je izuzetno niska kupovna moć građana", komentirala je za RTL Ana Knežević iz Hrvatske udruga za zaštitu potrošača.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. lipanj 2023 01:45