StoryEditor
Hrvatskacrobarometar

Kome će blagdani zbog potpore građana biti još veseliji: HDZ dvostruko jači od SDP-a, raste povjerenje Vladi, kao i predsjedniku Milanoviću

24. prosinca 2020. - 20:03
Andrej Plenković i Zoran MilanovićBruno Konjević/Cropix

Vladajući HDZ na kraju godine ima potporu od 30,8 posto, a  SDP skoro upola manje - 16,2 posto.

HDZ može biti zadovoljan tim rezultatom, ali ne i činjenicom da je od rujna stranka izgubila tri postotna poena. U tom razdoblju pada i SDP koji je izgubio dva posto.  

Rezultati su to najnovijeg CROBAROMETRA za prosinac 2020., koji je objavio Dnevnik Nove TV. Godina je bila burna.

Završavamo je očekujući cjepivo protiv koronavirusa, u 2020. smo dobili novog predsjednika države, novu Vladu, Zagreb je doživio potres, a borba protiv koronavirusa i dalje traje.

image
Crobarometar prosinac 

BITKA ZA TREĆE MJESTO

Prava borba posljednjih mjeseci vodi se za treće mjesto i naklonost birača. Posljednjih mjeseci čini se da se redoslijed stabilizirao. Tako je treći izbor Domovinski pokret s 9,4 posto, Možemo s 8,6 posto i Most s 8,3 posto.

image
Crobarometar 

MALE STRANKE VELIKIH AMBICIJA

Nova stranka Centar, koju zajedno vode Dalija Orešković i Marijana Puljak, jedina se približava izbornom pragu i može računati na 4,3 posto. Sve ostale stranke daleko su ispod izbornog praga i samo bi ih koalicija s HDZ-om i SDP-om spasila.

HSU tako preživljava godinama u koaliciji na ljevici, a potpora im je 2,3 posto. Fokus je nova stranka centra i potpora im je 1,8 posto. Živi zid prije dvije godine bio je u borbi za drugo mjesto, a sada su pali na 1,4 posto. Stranka Ivana Pernara mogla bi dobiti 1,3 posto. Hrvatski suverenisti su na 1,2 posto, IDS bi mogao dobiti na nacionalnoj razini 1,2 posto, a Radnička fronta 1,1 posto. Sve ostale stranke od desnice do ljevice zajedno imaju potporu od 7 posto.

HNS 0,9 posto, HSS  0,7 posto, HSLS 0,6 posto i Reformisti 0,2 posto. Neodlučnih birača je 5,1 posto i taj broj se gotovo prepolovio.  

VRAĆA LI SE MALO OPtIMIZMA?

Iako većina građana misli da zemlja ide u pogrešnom smjeru, odnosno njih 63 posto, u posljednjih mjesec dana broj pesimista pada, a broj optimista je porastao na 29 posto. Neodlučnih je 8 posto. Moguće da je blagi oporavak optimizma povezan s dolaskom cjepiva, ali za ozbiljniju analizu morali bismo pričekati barem dva, tri mjeseca.

Predsjednik Zoran Milanović godinu završava s javnošću podijeljenom oko njegova rada. Nakon četiri mjeseca pada i to dramatično broj onih koji ne podupiru rad predsjednika Milanovića, a raste broj onih koji odobravaju njegov rad. Tako na kraju godine njih 47 posto ne odobrava, a odobrava 45 posto ispitanika, ne zna njih osam posto. Vlada je u posljednjih 30 dana popravila i svoj imidž kod birača. Njezin rad ne podupire 52 posto ispitanika, ali taj broj pada, a raste potpora među onima koji odobravaju rad Vlade i na kraju 2020. takvih je birača 41 posto. Ne zna njih 7 posto. Još u travnju tijekom prvog zatvaranja Vladi je vjerovalo 60 posto građana.

image
Crobarometar 2

TRI INSTITUCIJE POPRAVILE REJTING

U mjesecu blagog optimizma očekivano porasle su i ocjene za tri institucije. Ured predsjednika i dalje najbolje prolazi s ocjenom 2,8 ili „trojkom“, slijedi Vlada s potporom od 2,7 posto ili još jednom „trojkom“. Na kraju s popravljenim rejtingom godinu završava i Hrvatski sabor s potporom od 2,3 posto ili „dvojkom“.

 Istraživanje je provela agencija IPSOS na uzorku od 991 ispitanika telefonskim putem od 16. do 22. prosinca. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3 posto, a za rejtinge stranaka +/- 3,6 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2021 00:47