StoryEditorOCM
Hrvatskalakše će se disati

Kolovoz je bio paklen, a jedan podatak za Split vrlo je neobičan. Stižu li konačno kiša i osvježenje? Evo prognoze

Piše Ivan Šolić - Mali Vakula
3. rujna 2024. - 19:43

Klimatolozi DHMZ-a upravo su objavili analizu kolovoza 2024., a podaci vas neće posebno iznenaditi. Prema analizi stručnjaka DHMZ-a, kolovoz ne samo da je na većini meteoroloških postaja bio najtopliji, već je na mnogima bio i najtopliji mjesec otkada postoje meteorološka mjerenja! 

Dok Rijeka, Zadar i Ploče nisu bili te „sreće“, Split, Šibenik, Makarska, Dubrovnik, Pazin i srednjodalmatinski otoci za dlaku su izbjegli kategoriju ekstremno toplo i završili u kategoriji - vrlo toplo.

image
Nikola Brboleža/Cropix

Još jednom, najveće odstupanje srednje temperature zraka u odnosu na normalu (1991.-2020.) izračunato je za postaju Bilogora i ono je iznosilo čak 4.7 stupnjeva celzijusa dok je najmanje odstupanje srednje temperature zraka u odnosu na normalu na postaji Makarska i iznosi 1.8 stupnjeva celzijusa.

Subjektivno, naš dojam je kako nam je ovo ljeto posebno „zapaprila“ fenska bura koja se baš raspuhala, a uz visoke noćne temperature san je bez klima uređaja u Splitu ovo ljeto bio pravi luksuz.

image
Jakov Prkić/Cropix

Split najkišovitiji grad u kolovozu

Kada je o oborinama riječ, DHMZ izvještava javnost o uglavnom normalnim oborinskim prilikama u većini Lijepe naše, izuzev istoka i sjeveroistoka domovine te lokalno u Gorskom Kotaru i unutrašnjosti, gdje su zabilježene sušne prilike te Split, Hvar, Komižu i Lastovo koji su, pazite sada, završili u kategoriji - kišno.

image
Jakov Prkić/Cropix

Meteorološka postaja Marjan u Splitu, sa 68.2 mm (što je odstupanje od čak 215 % u odnosu na normalu), zasjela je na ljestvicu najkišovitije postaje u Republici Hrvatskoj u kolovozu, što je zaista pomalo neobičan podatak, iako kolovoz u Splitu zasigurno nećemo upamtiti po oborinama, već po toplinskim valovima i nesnošljivim temperaturama zraka.

Nebo strpljive voli

image

U idućem tjednu prognostički modeli signaliziraju novu ciklonu

Analizu sinoptičke situacije za nadolazeće dane započet ćemo uz popularne stihove Zlatana Stipišića Gibonnija ‘Nebo strpljive voli“ Baš tako, uskoro bi se odnosi snaga na meteorološkom polju mogli okrenuti, a „strpljivi“ doći na svoje. Nakon dugo vremena nazire se promjena vremena i oborine.

image

U četvrtak u noći moguće je izraženije grmljavinsko nevrijeme

Već u prvom dijelu četvrtka, prema Europskom centru za srednjoročnu prognozu vremena, oborine će zahvatiti sjeverni Jadran, a do kasnih večernjih sati i u noći na petak i ostatak Dalmacije. Ono što već sada možemo reći kako će oborine biti neravnomjerno raspoređene te kako će lokalno biti izraženijeg grmljavinskog nevremena i obilnijih oborina za što će u Dalmaciji, čini se, najveća mogućnost biti u noći kada bi konačno trebalo i osvježiti.

image

U petak temperature primjerenije rujnu

Prema trenutno raspoloživom prognostičkom materijalu u subotu bi se vrijeme trebalo stabilizirati, ali tek na kratko jer već početkom idućeg tjedna nazire se novi poremećaj vremena sa zapada, a s njim i temperature primjenije rujnu, u odnosu na ove koje nas prate posljednjih dana te koje će nas još neko vrijeme pratiti. Opći dojam je da će se uskoro u Dalmaciji moći usnuti i bez klima uređaja što je svakako dobra vijest, kako za zdravlje tako i za „džep“.

image

Dugoročne prognoze signaliziraju nove ciklone u idućem tjednu

Prognoza u crticama

SRIJEDA - JOŠ JEDAN LJETNI DAN

Sunčano i vruće uz maksimalne temperature zraka u Dalmaciji oko 32 stupnja celzijusa. Kao i tijekom današnjeg dana, i u srijedu će biti dnevnog razvoja naoblake te pokojeg kratkotrajnog grmjavinskog pljuska za što je najveća mogućnost u unutrašnjosti Dalmacije.

ČETVRTAK - JUGO I SPARINA, STIŽE POGORŠANJE

U četvrtak se zbog i dalje visokih temperatura zraka, jakog juga u drugom dijelu dana i sve više oblaka koji će najaviti promjenu vremena mnogi neće dobro osjećati pa se na vrijeme pripremite na loše biometeorološke prilike.

Kiša, pljuskovi i grmljavina će već u prvom dijelu dana zahvatiti sjeverni Jadran dok bi se nestabilnosti prema noći trebale proširiti i na Dalmaciju kada je lokalno moguće i izraženije grmljavinsko nevrijeme. Osvježit će.

PETAK - NESTABILNO

Iz današnje perspektive, petak se doima nestabilnim uz povremene oborine, kišu, pljuskove i grmljavinu, naročito u prvom dijelu dana. Nakon dugo vremena, maksimalne temperature zraka će e u Dalmaciji spustiti ispod 30 stupnjeva celzijusa.

SUBOTA - STABILIZACIJA (PRIVREMENA....)

 
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. rujan 2024 12:52