StoryEditor
Hrvatskana kraju sve prošlo

Kaos u Saboru uoči izglasavanja Zakona o popisu stanovništva: pljuštale opomene, uvrede i dobacivanja

28. veljače 2020. - 13:50
Goran Mehkek/HANZA MEDIA

Vrlo burno bilo je danas u Saboru uoči izglasavanja Zakona o popisu stanovništva koji je na koncu prošao sa 72 glasa "za", četiri suzdržana te 24 protiv. Među protivnicima je bilo i osam zastupnika manjina, dok su Bandićevi zastupnici glasali "za". 

Prije samog izglasavanja u sabornici je vladao kaos. 

- Pozivam oporbu da ne sudjeluje u ovom igrokazu, da vidimo hoće li ova hrvatsko-srpska trgovačka koalicija opstati – bacio je ješku Hrvoje Zekanović (Suverenisti) nakon koje je nastao metež.

Galamilo se, vrijeđalo i dobacivalo iz klupa, a predsjednik Gordan Jandroković dijelio je opomene šakom i kapom.

Mostov Božov Petrov dobio ih je dvije pa mu je oduzeta riječ, a Miro Bulj, Nikola Grmoja, Vesna Pusić, Ivan Pernar, Furio Radin, Hrvoje Zekanović po jednu.  

- Sada neki zastupnici na ovom zakonu traže određena prava za svoje manjine koje, usput rečeno, nema u njihovim matičnim zemljama. Oni traže više od jednog materinjeg jezika, a ja vidim tu licemjerje i farizejstvo. Nedavno, 3. veljače  Narodna skupština Republike Srbije donijela je zakon u kojem nema tih prava.  Kolega Pupovac, kolega Radin, ako ne vjerujete Vladi čiji ste vi partneri, onda vi lijepo dostavite svoj popis stanovništva da ga oni ugrade u službeni popis – žestio se Božo Petrov.

Posebno se obrušio na šefa SDSS-a. 

- Kolega Pupovac, da vam je stalo do svoje srpske manjine u Hrvatskoj, onda biste lobirali za prava Hrvata u Srbiji i da tamo Hrvati uživaju prava koje vi tražite za svoju srpsku manjinu – uzrujano je poručio Petrov. 

Njegov stranački kolega Bulj okomio se na Furija Radina, predstavnika talijanske nacionalne manjine i potpredsjednika Sabora, zbog 'dobacivanja i vrijeđanja Petrova iz klupe' te ga nazvao licemjerom. 

Grmoja se porječkao s Vesnom Pusić pa ih je Jandroković morao smirivati. Javio se i Radin koji je prozvao Petrova da govori neistine, a onda je galamio i Zekanović na HDZ-ovog Branka Bačića. 

- Ovo je cirkus! - komentirao je Jandroković i dijelio opomene.

 Arsen Bauk osudio je istupe pojedinih saborskih zastupnika riječima da u Saboru nije potreban nacionalistički folklor i tražio od predsjednika Sabora neka vladajuća većina kaže što su dogovorili s predstavnicima manjina. I on je dobio opomenu. 

Nakon stanke Zakon o popisu stanovništva je izglasan.

HDZ nije prihvatio amandmane manjinskih zastupnika koji su tražili da se zakonski propiše da prilikom popisa stanovništa u područjima gdje prevladavaju nacionalne manjine i popisivači budu iz redova tih manjina. Također su tražili i da se izraz „materinski jezici“ promijeni u „materinski jezici“ što je praksa u nekim europskim državama kojom se omogućava izjašnjavanje građana kao govornika više materinskih jezika. 

Iako HDZ nije prihvatio njihove zahtjeve, a zastupnici manjina ipak nisu srušili kvorum. Ostali su u sabornici i glasali su protiv zakona, no dobili su obećanje da će se to riješiti podzakonskim aktima.

Prije glasanja u Banskim je dvorima održan koalicijski sastanak nakon kojeg je Vladimir Bilek, potvrdio da su manjinci dobili garanciju da će se razgovarati s Državnim zavodom za statistiku te da će se kroz podzakonski akt utvrditi način popisivanja koje će se provoditi na proljeće iduće godine.

- Zavod će voditi računa da na područjima gdje su koncentrirani pripadnici nacionalnih manjina popisivači dolaze iz redova nacionalnih manjina - kazao je prije glasanja Branko Bačić.

Željko Glasnović se derao o Jugoslavenima, a kako je neprestano tražio stanku koju je već u ime njegova kluba dobio Hrvoje Zekanović, i on je dobio opomenu.  U obraćanju nakon stanke dohvatio se novog predsjednika Zorana Milanovića. 

 - Ako je on lagao o tome, što to govori o moralno-etičkom kodeksu na toj najvišoj razini -  referirao se Glasnović na napise da je Milanović bio član Saveza komunista te da je tu informaciju zatajio tijekom kampanje.

"Ako lažete, nećete dobiti posao. No, to nije riječ i u slučaju predsjednika države Milanovića koji je rekao da nije bio pripadnik Saveza komunista Jugoslavije, a bio je. Ako je o tome lagao, što to govori o moralno-etičkom kodeksu na toj najvišoj razini - pitao je Glasnović. 

 

Izdvojeno

04. kolovoz 2020 19:50