StoryEditor
Hrvatskalikvidnost glavnog grada

Kakvo će stanje gradske blagajne Zagreba zateći Tomašević? ‘Trebat će povući i neke nepopularne poteze kako bi se financije stabilizirale‘

Piše Vanja Nezirović/JL
2. lipnja 2021. - 15:36

Likvidnost Grada Zagreba trenutačno nije sjajna, ali treba biti optimističan. S vremenom bi se to moglo popraviti. Sad je likvidnost otežana zbog povrata poreza mladima i taj iznos se popeo na oko 567 milijuna kuna, ali i dalje podmirujemo obveze.

Najviše se to osjeti na plaćanjima spram Holdinga koja su otežana. No, što prije povučemo sredstva iz Fonda solidarnosti za obnovu škola, to ćemo se prije stabilizirati - neslužbeno doznaje Jutarnji list iz izvora u Gradu Zagrebu.

Kumulirani gubitak Grada je gotovo 1,38 milijarde kuna, i to je stanje koje bi moglo dočekati novu gradsku upravu predvođenu Tomislavom Tomaševićem. Kao jedan od prvih koraka gradonačelnik Tomašević najavljuje upravo reviziju financija, a neslužbeno doznajemo da bi razgovori o financijama s novim gradonačelnikom mogli početi već krajem ovog tjedna.

Nepopularni potezi

Međutim, iako je prošla godina, što se tiče financija, u Gradu Zagrebu okončana bez većih problema, to nije, doznajemo, potpuno realno stanje jer je lani država Gradu Zagrebu dala beskamatne pozajmice u ukupnom iznosu od oko 400 milijuna kuna, od čega 300 milijuna kuna na rok do kraja ove godine.

- Treba biti realan, ubuduće će trebati povući i neke nepopularne poteze kako bi se financije stabilizirale - smatraju poznavatelji financija u Gradu Zagrebu.

Predsjednik Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga, Ljubo Jurčić, jučer je na N1 rekao da je napravljena i revizija.

Uredni papiri

- Do kraja travnja je napravljena revizija, nema tu nekog subjektivnog osjećaja, nego se gledalo jesu li rezultati odgovarajući, jesu li papiri uredni.

Revizor može staviti primjedbu na neke stvari, ali su sve transakcije knjižene. Uvijek je pitanje jesu li postojale transakcije koje mogu biti koje nisu u knjigama, dakle revizori to moraju pitati Upravu. Pitali su i sve su transakcije knjižene. Pitanje je knjiže li se neke transakcije kao financijski ili operativni leasing. Zagreb je najprije prodao tramvaje, pa ih uzeo u leasing da mu ne bude tako veliko opterećenje - izjavio je Jurčić.

Na pitanje o 200 milijuna kuna tekućeg gubitka u Holdingu, Jurčić je rekao da je planirano 13 milijardi i 500 milijuna kuna prihoda, a rashodi su oko 13 milijardi.

- Suficit će nastati prodajom imovine, Gredelja, Zagrepčanke itd. Lokalna društva u Zagebu ne mogu se mjeriti kao druga trgovačka društva, radi se o političkoj instituciji. Ovdje su u zadnje vrijeme porasli troškovi, a smanjili se prihodi. Očekujem da će gubitak biti oko 100 milijuna kuna - dodao je Jurčić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. srpanj 2021 12:18