StoryEditor
Hrvatskanije oltar šank

Kako je biskup Košić prešao granicu dobrog ukusa: otvoreno se svrstao uz 'desnu' struju HDZ-a kao da je razočarani član stranke, politički je nekulturan i ne poštuje volju naroda

16. lipnja 2017. - 11:34

Sisački biskup Vlado Košić doista kao i svaki drugi hrvatski građanin ima pravo komentirati političku situaciju u zemlji, zalagati se za vrijednosti koje želi i promicati nauk Katoličke crkve u javnosti, ali pismom koje je uputio premijeru Andreju Plenkoviću prešao je granicu kao niti jedan crkveni prelat do sada.

Košiću nitko ne može kazati da bude kuš, krivo ocjenjuju politički komentatori koji tvrde kao je 'Kaptol' šokiran njegovim istupom i kako bi ga papa mogao kazniti zbog toga. Ponajprije treba znati da Katolička crkva u određenoj državi, pa tako i u Hrvatskoj nema Glavni štab ili kako se popularno naziva 'Kaptol' pri čemu se vjerojatno podrazumijeva zagrebački Kaptol, i kardinala Bozanića kao 'najviši starješina'.

Biskup Košić ne boji se sankcija Vatikana, s oltara poručio: Obveza nam je ući u svjetovna područja

Biskup Košić prozvao Plenkovića: Lišili ste se Hasanbegovića i Esih, nije Vam stalo do naroda, a narod je 86 posto katolički!

No važno je znati i kako u Hrvatskoj postoji kaptola koliko i (nad)biskupija, dakle šesnaest, i kako je svaki biskup na svom području samostalan u upravljanju područjem koje mu je povjereno, pa tako i u javnim istupima, a papa kao vrhovni autoritet, ali ipak 'prvi među jednakima' može kazniti biskupa tek u iznimnim slučajevima, ako se ogriješi o nauk Crkve, počini težak grijeh protiv ljudske prirode i slično, a svakako ne zbog pisma koje je ordinarij uputio premijeru neke zemlje ili njegovih političkih stavova na koje ima pravo kao i svaki drugi građanin.

Hrvatski biskupi okupljeni u HBK nastupaju zajednički u pastoralnim pitanjima, usklađuju rad Crkve u dotičnome narodu ili području i djelatnosti tamošnjih biskupa, te nije 'nadtijelo' koje bi zadiralo u samostalnost pojedinog biskupa.

Međutim, nemoguće je ne primjetiti kako je biskup Košić prešao uobičajenu komunikacijsku liniju između crkvenog prelata i premijera stavljajući se u poziciju razočaranog člana HDZ-a, dakle zadirući u unutarstranačka pitanja i svrstavajući se otvoreno na stranu jedne opcije (Hasanbegović-Esih), pa Plankoviću predbacuje 'neosjetljivost za osjećaje i vrijednosti koje gaji većina hrvatskoga naroda' i 'političku prostituciju'.

Zamjera mu i kako je 'koaliranjem s dojučerašnjim neprijateljem', da bi spasio 'svoju Vladu' pokazao da mu 'nije stalo do naroda, koji je 86 posto katolički'. Košić dakle naziva HNS neprijateljem, Plankovića prostitutkom, koji vodi 'svoju', a ne hrvatsku Vladu. Potom gorko žali zbog izbora SDP-ove kandidatice za gradonačelnicu Siska, čime jasno pokazuje nepoštovanje prema volji građana a za što okrivljuje frakcijski 'rat' u redovima HDZ-a.

Neuobičajeno je, čak i za histeričnu hrvatsku političku stvarnost javno stavljanje jednog biskupa u službu 'ispravljanja' politike jedne stranke i njezinog čelnika, te hvaljenje 'ispravne' opcije. To je ona crta koju je prešao, te doveo u neugodnu situaciju sve kolege biskupe, jer zbog stalnih čeprkanja po političkim pitanjima samo njega lijeva javnost percipira kao 'glasnovornika' Crkve u Hrvata, a ovako i desnog krila HDZ-a. Što on nipošto nije, niti po svojoj službi može biti. On 'samo' nema političke kulture.

item - id = 491872
related id = 0 -> 1108245
related id = 1 -> 1107706
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. listopad 2021 16:38