StoryEditor
Hrvatskau ime navoda

Jovan Grkinić: Kerum samo Srbe može napadati i ostati nekažnjen

Piše PSD.
4. prosinca 2012. - 09:04
Nakon pune tri godine, koliko se taložila u ladicama, Županijsko odvjetništvo u Zagrebu odbacilo je kaznenu prijavu protiv splitskoga gradonačelnika Željka Keruma (52). Kerum je bio prijavljen zbog rasne i druge diskriminacije iz članka 174 Kaznenog zakona RH, a neposredni povod bilo je njegovo gostovanje u emisiji HTV-a “Nedjeljom u dva” od 20. rujna 2009. godine. No ni nakon tri godine mediji nisu doznali tko je osoba koja je tužila Keruma zbog riječi izgovorenih u toj emisiji.

Učinio je to Srbin iz Splita Jovan Grkinić, i to u svojstvu potpredsjednika Vijeća srpske nacionale manjine grada Splita.

Podsjetimo, na pitanje voditelja Aleksandra Stankovića protivi li se ulasku Miškovićeva trgovačkog lanca na područje Hrvatske, Kerum je tada rekao: “Naravno, Srbi nikad ništa nisu dobra donijeli Hrvatskoj, pa tako neće ni sada. Ni oni ni Crnogorci!” Na iduće Stankovićevo pitanje, bi li želio Srbina za zeta, Kerum je odgovorio: “Nema šanse, nikada to nije bilo, niti će biti u mojoj familiji”, naglasivši kasnije da Srbi ipak moraju znati gdje im je mjesto u hrvatskom društvu.

Podređeni status

Grkinić je u svojoj kaznenoj prijavi posebno apostrofirao Kerumovu izjavu da Srbi ipak moraju znati gdje im je mjesto u hrvatskom društvu te ju je dostavio na Zagrebačko županijsko državno odvjetništvo jer je mjesto počinjenja tog djela bilo u Zagrebu, točnije u studiju HTV-a.

Grkinić se ljubazno javio na telefon, ali u početku nije htio komentirati odbačaj svoje kaznene prijave protiv Keruma.

– Znate, ja radim u Turističkoj zajednici grada Splita i meni je Kerum u biti šef. Deset godina sam vodio parnicu o povratku na posao s kojeg sam potjeran 1992. godine, a sudski sam vraćen tek 2002., presudom šibenskog Županijskog suda. Splitski sud je zatražio izuzeće jer na njemu radi moja sestra Sovjetka Režić, pa se sve preselilo u Šibenik”, prisjeća se svojih crnih dana Grkinić.

Ipak je kasnije Grkinić u e-mail poruci na našu adresu dostavio kompletnu svoju prijavu protiv Keruma naglasivši:

– U mojoj kaznenoj prijavi naglasak je na činjenici da je gradonačelnik svojom izjavom da Srbi moraju znati gdje im je mjesto zapravo počinio kazneno djelo time što je još jednom javno iznio zamisao o podčinjenosti jedne nacije u RH.

ŽDO je pogriješilo odbacujući kaznenu prijavu jer je u obrazloženju njenog odbačaja navelo da to nije učinjeno u cilju širenja etničke mržnje. Ovo kazneno djelo se može počiniti ne samo u cilju širenja etničke mržnje nego i u cilju omalovažavanja kao što stoji u članku 174 zakona RH - i dalje smatra Grkinić, tvrdeći da je njegova prijava bila utemeljena na pozitivnim propisima RH koji za to djelo izriču kaznu od tri mjeseca do tri godine zatvora.

– Doista nisam ni shvatio gradonačelnikovu izjavu da Srbi moraju znati gdje im je mjesto kao izjavu koja bi bila dana u cilju širenja etničke mržnje već, kao što je sam rekao, da je to mišljenje većine Hrvata koji se ne usude to reći, dakle da je on samo taj koji se usuđuje takvo mišljenje iznijeti u javnost i u tom smislu takav podređeni status Srba u Hrvatskoj smatra legitimnim jer ga potvrđuje sa zamisli o istovjetnom mišljenju većine Hrvata - kaže Grkinić, naglašavajući da je ŽDO trebalo prihvatiti njegovu kaznenu prijavu.

Društvena osjetljivost

– Uostalom, ova istovjetna izjava odnosno vrijednosni sud preinačena tek u objektu – Židovi moraju znati gdje im je mjesto, a o tome jednako misli većina Nijemaca samo se ne usude to reći; Crnci moraju znati gdje im je mjesto, a o tome jednako misli većina Amerikanaca, samo se ne usude to reći; Romi moraju znati gdje im je mjesto, a o tome jednako misli većina samo se ne usude to reći – poprima znatno veću težinu jer ima veću povijesnu težinu, odnosno društvenu osjetljivost, i takva bi izjava značila propast svakog političara odnosno povlačila njegovu neizbježnu smjenu s mjesta gradonačelnika, ali samo kod nas i kad su Srbi u pitanju, ne!

To nas kao građane i posebno pripadnike manjine na koje se takve izjave odnose obvezuje na stvaranje takve društvene osjetljivosti i građanske svijesti koja je, uostalom, i dovela Obamu na mjesto predsjednika SAD. Kod nas je još uvijek nemoguće zamisliti da bi gospodin Milorad Pupovac postao predsjednik RH, a zapravo, RH i njeni građani će svoju demokratsku i građansku zrelost doživjeti tek onda kada se ta mogućnost ostvari.

Sve do tada moramo raditi u tom pravcu, stoga meni nije ni bio cilj kažnjavanje Keruma, već da se smisao zakona koji štite prava manjina počne ostvarivati. Ali nažalost, tu već izostaju državne institucije: pravosuđe, sudovi, pravobranitelj..., koje su trebale biti predvodnice u ostvarivanju ciljeva zakona, a ne obratno – da omogućuju nekažnjeno iznošenje takvih izjava u javnost i praktički ozakonjenje diskriminacije najbrojnije etničke manjine u RH!, zaključuje Grkinić.

MARKO DIDIĆ

Odvjetništvo: Ž.K. nije iskazivao nacionalnu mržnju

Iz obrazloženja Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu o razlozima odbačaja kaznene prijave Jovana Grkinića:

– Nakon analize kaznene prijave, te provedenih izvida u svrhu utvrđivanja postojanja elemenata kakvog kaznenog djela za koje se progon poduzima po službenoj dužnosti, utvrđeno je da nema osnova sumnje da bi Ž. K. počinio kazneno djelo, s obzirom da se ne može nedvojbeno tvrditi da su riječi koje je Ž. K. izgovorio u emisiji Hrvatske televizije bile iznesene isključivo i upravo s ciljem iskazivanja nacionalne mržnje i javnog iznošenja zamisli o potčinjenosti neke nacije te u namjeri izazivanja i širenja govora mržnje prema pripadnicima te nacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. lipanj 2021 13:12