StoryEditor
Hrvatskainventura u splitskoj policiji

Još se ne zna tko je opljačkao Keruma

Piše PSD.
22. travnja 2013. - 12:49

Kad su prije nešto manje od osam mjeseci, 19. rujna 2012. godine, u Zagrebu predstavljeni novi načelnici policijskih uprava, pa tako i Zoran Petričević koji je postao načelnik PU splitsko-dalmatinske, javnost je puno očekivala od nove policijske garniture.

On sam je u nastupnom intervjuu za “Slobodnu” govorio o neriješenim slučajevima koje je naslijedio i o tome što namjerava s novom rukovodećom strukturom po postajama i odjelima raditi kako bi se ta (ne)djela riješila.

Petričević je u svojim izjavama bio vrlo oprezan, što se zasad pokazalo opravdanim. I sad, nakon osam mjeseci njegova zapovijedanja splitskom policijom, mnogi su se zapitali što je riješeno, je li se išta u radu splitske policije pomaklo u odnosu na prethodne garniture.

E, pa u ovih osam mjeseci nije riješeno gotovo ništa od kompliciranijih naslijeđenih slučajeva, pogotovo ubojstava, a od onih “novih”, razriješeni su tek oni “očigledni”, poput ubojstva Marijana Bilića Kovačevića, zvanog Kova, čijem se ubojici, boksaču Anti Biliću Barabi, upravo sudi na splitskom Županijskom sudu, ili, pak, nedavne pucnjave u Velebitskoj ulici kada je usred dana propucan Aleksandar Dimitrov. Napadač Tomislav Čubelić, zvani Čuba, predao se policiji došetavši u pratnji odvjetnika u policijsku upravu nakon dva dana bježanja.

‘Bogorodica s djetetom’

No, da ne budemo nepravedni, onim splitskim policajcima koji predano i vrijedno rade svoj posao bez obzira koliko malo bili plaćeni za njega, treba svakako odati priznanje što su nakon 20 godina riješili slučaj krađe neprocjenjivo vrijedne slike “Bogorodica s djetetom” te su otkrili i da je Kristijan Stojanović Kiki pokušao ubiti bivšeg specijalca Lea Paurevića. Ipak, pored ovoga, koliko je javnosti poznato, splitska policija još nije ni blizu rješenja dviju velikih pljački koje su se dogodile tijekom kolovoza prošle godine na Hvaru i u Splitu.

Zoran Petričević prije 8 mjeseci preuzeo je dužnost šefa policije
Tako su sredinom kolovoza dvojica maskiranih pljačkaša zaskočila djelatnicu mjenjačnice “MDD” i ukrala oko milijun i pol kuna.

Nekoliko dana poslije u središtu grada odigrala se još jedna “filmska” pljačka, u kojoj su trojica razbojnika na Mažuranićevu šetalištu presrela kombi zaštitarske tvrtke “Gradska sigurnost”, kojim je upravljao 34-godišnji zaštitar A.Č., a u kojem se još nalazila i I.N., 46-godišnja djelatnica “Jadrolinije”, koja je nosila dnevni utržak. Tada je ukradeno oko 400 tisuća kuna.

Dosad je ostao neriješen i slučaj teške krađe iz obiteljske kuće još uvijek aktualnog splitskog gradonačelnika Željka Keruma kada mu je tijekom noći provaljeno i ukradeno oko 2,5 milijuna kuna u novcu i nakitu.

Također, policiji, ali i DORH-u, do danas je nepoznat i identitet starijeg muškarca čije je raskomadano tijelo i jedna noga pronađeno sredinom listopada uglavljeno u lukobran u lučici na Zenti, dok je druga noga pronađena desetak dana prije na obližnjoj plaži. Do danas, koliko nam je poznato, iako je izdvojen njegov DNK, nije utvrđeno tko je žrtva, a o tragu koji bi vodio prema eventualnom ubojici da i ne govorimo.

Neriješena umorstva

Treba priznati da su u tom slučaju, barem po onome što nam je poznato, policajci odradili sve što su zasad mogli, no niti objavljivanje fotografije u medijima niti bilo što drugo nije pomoglo da se barem utvrdi tko je žrtva. Usprkos neospornom trudu, činjenica jest da je slučaj još uvijek neriješen!

Naravno, velika hipoteka na splitskoj policiji jesu i neriješena ubojstva, poput umorstva Marijane Jerković, splitskog svećenika Zdravka Blajića ili pak 22-godišnjeg Ive Stipetića koji je pronađen usmrćen s dva metka u glavu početkom prosinca 2010. godine na Kočinjem brdu na Klisu. Zagonetka za splitsku policiju još je uvijek i nestanak Stipetićeva 24-godišnjeg prijatelja Petra Gilića, koji je zadnji put viđen u veljači 2011. godine ispred hotela Split na Duilovu. Od tada pa do danas kuloarima su kružile razne priče o uzrocima njegova nestanka i njegovoj krajnjoj sudbini...

vladimir urukalo

Izdvojeno

07. srpanj 2020 20:51