StoryEditorOCM
Hrvatska600 dana epidemije

Jesmo li na vrhuncu četvrtog vala? Epidemiologinja: Očekujemo rast još nekoliko tjedana, nadamo se da neće bit prestrm. Imamo žarišta među učenicima

Piše PSD.
17. listopada 2021. - 13:12

Iza nas je 600 dana epidemije izazvane koronavirusom, završava još jedan tjedan u četvrtom valu. U posljednja 24 sata u Hrvatskoj je 1301 novi slučaj zaraze koronavirusom. Preminulo je 19 osoba. U bolnicama se liječe 903 pacijenta, od kojih je na respiratoru 116. U ovom tjednu gotovo je 10 posto novozaraženih više i preminula je 31 osoba više nego prošloga tjedna.

Epidemiolozi spominju vrhunac četvrtog vala. Epidemiologinja HZJZ-a Iva Pem Novosel kazala je za Dnevnik HTV-a kako rast broja novozaraženih očekuju još možda nekoliko tjedana, do kraja ovog mjeseca.

- Nadamo se da taj rast neće biti prestrm. Što se tiče hospitaliziranih njihov broj raste sa zadrškom od dva do tri tjedna od porasta broja novozaraženih. Tako da ćemo taj porast vjerojatno imati još neko vrijeme, kazala je.

Dodala je i da je broj preminulih i dalje vrlo visok. Tzv. žarišta najčešća su u školskoj dobnoj skupini, od 10 do 19 godina, kazala je.

- Drugi dio osnovnoškolske i srednjoškolka dob skupina su s najviše zaraženih, što je očekivano, s obzirom na to da oni mnogo sati provedu zajedno. Apeliramo na njih i na sve ostale, posebno pripadnike rizičnih skupina, ako se slučajno nisu cijepili, da se cijepe, kazala je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. ožujak 2023 02:28