Hrvatskaizraelski zrakoplovi

Je li zbilja propala nabava F16? Oglasio se i premijer Plenković, iz MORH-a stiglo službeno priopćenje

Piše Hina
avion

Premijer Andrej Plenković u petak je izjavio da Hrvatska, što se tiče isporuke izraelskih aviona F16, nije ni u kakvoj opterećujućoj situaciji, budući da je sve što je napravljeno s hrvatske strane bilo korektno te je izrazio uvjerenje da neće biti ugrožen proces nabave zrakoplova.

Teret dobivanja suglasnosti za isporuku aviona je izrealskoj strani. Prema tome, što se Hrvatske tiče, mi nismo ni u kakvoj posebno opterećujućoj situaciji, rekao je Plenković u Tuheljskim Toplicama upitan za medijske napise da SAD blokira kupnju izraelskih aviona.

Dodao je i da su se mediji raspisali o toj temi na temelju nekih informacija s portala, odnosno iz nekog izraelskog izvora

Otkrivamo što se krije iza blokade prodaje izraelskih aviona ; MORH: Imamo pisanu potvrdu SAD-a da se odobrava kupovina!

Trumpova administracija bijesna: SAD zaustavlja prodaju izraelskih aviona Hrvatskoj?​

Plenković kaže kako sada očekuje da Ministasrtvo obrane koje vodi ovaj proces i koje je vrlo detaljno involvirano u sve detalje da vidi  sa zemljom prodavateljem Izraelom i sa SAD-om da li tu ima nekih novih elemenata u procesu koji je, istaknuo je, vođen vrlo dugo i temeljito.

Kao važnu činjenicu istaknuo je  da je teret odgovornosti na osiguravanju, odnosno dobivanju suglasnosti koju SAD moraju dati bilo kome tko je nekada od njih kupio neku vrstu naoružanja - na izraelskoj strani.

Prema tome, ističe, što se Hrvatske tiče, mi nismo ni u kakvoj posebno opterećujućoj situaciji.

Sve što je napravljeno s naše strane bilo je korektno i u dobroj vjeri. Ovo što je eventualno na stvari je dogovor između Izraela i  SAD-a, kaže premijer.

Upitan je li osobno vidio dokument za koji Krstičević kaže da ga Hrvatska posjeduje, a kojim je Amerika dozvolila kupnju tih aviona, odgovorio je kako je siguran da su sve službe koje su na tome radile, a na tome je radila jedna velika radna grupa u okviru Ministarstva obrane, dobro i detaljno pripremila cijelu tu temu.

Prije donošenja konačne odluke prošle godine slali smo posebno izaslanstvo u Izrael i u SAD da se sve verificira prije konačnih odluka. I u tom trenutku ovakvih vrsta informacija, kao eventualno upitnih, nije bilo, istaknuo je premijer.

Upitan postoji li mogućnost da se ugrozi proces nabave zrakoplova, Plenković je odgovorio: "Ne vjerujem."

Službeno priopćenje stiglo je iz MORH-a. U njemu poručuju kako "nisu dobilio službene informacije o tome, te kako će, kada ih dobiju, o tome informirati javnost.

- Sjedinjene Američke Države su dokumentom dale pristanak Državi Izrael da može Hrvatskoj nuditi izraelski  visenamjenski borbeni avion F-16.

Država Izrael se u ponudi pismeno obvezala da će Hrvatskoj isporučiti avione F 16 sa NATO kompatibilnom opremom te da će se produženje životnog vijeka aviona napraviti uz suglasnost originalnog proizvođača. Također, Država Izrael se pismeno obvezala da će ishoditi odobrenje Vlade Sjedinjenih Američkih Država za isporuku aviona Republici Hrvatskoj i da je to isključivo odgovornost Države Izrael. U skladu sa svim navedenim, Republika Hrvatska je provela transparentan i zakonit proces, donijela odluku o nabavi višenamjenskog borbenog aviona F16 i ispoštovala sve obveze sa svoje strane - poručuju iz MORH-a.

#F-16# ANDREJ PLENKOVIć# MORH# IZRAEL# SAD