StoryEditor
HrvatskaSUMNJA SE NA UDBU

Je li kardinal Stepinac zapravo umro od sustavnog trovanja?: 'Bio je ozračen radioaktivnim tvarima, analiza je pokazala da je u sebi imao olova, kroma, arsena...'

Piše Damir Šarac
10. studenog 2017. - 23:40
pavelić stepinac

Govoreći na zagrebačkoj promociji nove knjige dr. Jurja Batelje "Komunistički progon i mučeništvo blaženoga Alojzija Stepinca", prof. dr. Neda Aberle s Medicinskog fakulteta u Osijeku iznijela je podatke o trovanju kardinala.
To se rezolutno demantiralo za vrijeme komunističke vlasti, a takvu mogućnost odbacuje i dio današnjih autora koji se bave njegovim životom.

Prof. Aberle se osvrnula na Stepinčevo stanje po izlasku iz Lepoglave te podsjetila kako je u službenom priopćenju od 5. prosinca 1951. istaknuto da je otpušten na kućni pritvor u Krašić zbog teške bolesti.

– Pretpostavljam da je nadbiskup Stepinac bio diskretno ozračen radioaktivnim tvarima, za što nemamo konkretne dokaze, ali imamo svjedočenja na crkvenom sudištu. No, to zračenje ne znači da će se osoba razboljeti, pa su za svaki slučaj dodali teške metale, što se dokazalo nakon ekshumacije direktno iz laboratorija. K tome, postoje i svjedočenja Udbinih agenata koji su se hvalili pred određenim osobama koje su kasnije svjedočile, da su "imali čast" putem hrane trovati nadbiskupa Stepinca. Iako su postojale sumnje i naknadna svjedočenja da je kardinal sustavno trovan, dokazi su dobiveni nakon njegove ekshumacije te su dokazane visoke koncentracije teških metala u kostima i analizirani simptomi kardinalove bolesti sa simptomima trovanja – kazala je dr. Aberle.

Olovo, krom, antimon

Dodala je kako su konzultirani eminentni liječnici iz zemlje i inozemstva koji su svojim bogatim znanjem doprinijeli analizi bolesti i smrti kardinala Stepinca, te podsjetila da stručnjaci s Instituta "Ruđer Bošković" analizom tla, vode i lijesa nisu našli ove teške metale koji su se nalazili u pokojnikovim kostima.

Iznijela je podatke toksikološke analize kostiju kojom se ustvrdilo da je koncentracija olova iznosila 15,1 mg/kg, a normalna koncentracija je 0,64, koncentracija kroma je iznosila 45,3 mg/kg, a normala je manje od 2, antimona 391 mg/kg (normala je 21), kalija 23,5 mg/kg (1,8), arsena 3,8 mg/kg (manje od 1). Temeljem toga ustvrdila je kako je riječ o nepobitnim dokazima da je Stepinac bio sustavno trovan.

– Ne bismo imali ovu knjigu da nije bilo svojevrsnog zastoja, mnogi ne bi doznali da protiv Stepinca nema valjanih dokumenata da tužitelji nisu došli praznih ruku. Za njegovu obranu i ne treba ništa drugo nego obznaniti što širem krugu ljudi istinu o njegovu životu – poručio je umirovljeni gospićko-senjski biskup Mile Bogović, a o knjizi su govorili i dr. Josip Dukić sa splitskog KBF-a, dr. Josip Jurčević i autor Juraj Batelja.

#TROVANJE#UDBA#ALOJZIJE STEPINAC

Izdvojeno

08. srpanj 2020 03:51